Internationalt forskningscenter i simulering af socio-økologiske systemer
Ved hjælp af GIS-kort, landbrugsoplysninger fra EU og en række andre data kan forskere fra 12 europæiske lande via simulationer beregne biologiske, adfærdsmæssige og fysisk-kemiske forandringer i et område ved en række forskellige beslutninger.
Målet er at kunne give svar på en række vigtige spørgsmål om arealanvendelse, brug af pesticider og landbrugsdrift, men også om de menneskelige konsekvenser af regulering af landbrugsdriften i et bestemt område. Hvad betyder planlægningen af fødevareproduktionen og miljøet for de mennesker, der lever der?
” Vi forventer, at vores resultater vil få stor betydning for regulering på miljø- og naturområdet, men I lige så høj grad give nye, videnskabelige resultater om populationers modstandsdygtighed I komplekse systemer”, siger prof. Christopher John Topping, som leder det nyåbnede center.
Forskere i centret udvikler simuleringskodning og simulerer ved hjælp af matematiske modeller hvordan planter, dyrearter og mennesker vil opføre sig ved forskellige typer af beslutninger i et givet område
I Danmark fokuserer forskningscentret lige nu arbejdet omkring bier. Biers bestøvning af planter er en typisk økosystemtjeneste, hvor naturen så at sige gør arbejdet for mennesket. Men konsekvenserne af at ændre i antallet af bier eller anvende sprøjtegifte i et givet område kendes ikke i dag. Forskerne arbejder ud fra en hypotese om, at honningbier er mere modstandsdygtige over for pesticider end vilde bier, og simulationerne skal give svar på, hvordan forskellige indgreb kan påvirke et område.
Centrets åbning vil blive markeret ved en præsentation via Zoom torsdag den 10. december – mere information kan findes på centrets hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Centerleder professor Christopher John Topping, 871 58845 eller cjt@bios.au.dk
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
SESS er et internationalt forskningscenter med hjemsted på Instituit for Bioscience på Aarhus Universitet.
Bioscience handler på alle måder om liv. Vi underviser, rådgiver og forsker i liv, lige fra bakterier til hvaler, fra gener til økosystemer, og fra grundforskning til anvendt biologi i naturforvaltning og bioteknologi.
Institut for Bioscience har i alt ca. 275 medarbejdere, hvoraf godt 100 arbejder i Roskilde, knapt 110 i Silkeborg og knapt 60 i Kalø. Der er fem sektioner i Roskilde, fire i Silkeborg og to på Kalø. Ud af de knapt 275 medarbejdere er knapt 200 fastansatte, godt 15 er ph.d.-studerende og knapt 20 postdoc og knapt 40 i andre former for tidsbegrænsede ansættelser. Sammen har vi et spændende og inspirerende arbejds- og studieliv, og vi arbejder tæt sammen med forskere fra både danske og udenlandske institutioner.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum