Installationsbranchen er rustet til varmepumpeboom
De danske el- og vvs-installatører er klar til at håndtere den eksplosive vækst, som varmepumpemarkedet oplever netop nu. Selv ved en fordobling i salget næste år, er én installeret varmepumpe om ugen per godkendte installationsvirksomhed nok til at følge med efterspørgslen, viser TEKNIQ Arbejdsgivernes beregninger.

Sidste år blev der solgt lige knap 24.000 vandbårne varmepumper i Danmark, hvilket svarer til en vækst på 56 procent i forhold til året forinden. Det er derfor ikke usandsynligt, at antallet stiger til cirka 50.000 årligt i løbet af de næste par år.
Men selv når det sker, er installationsbranchen fortsat klar til at matche kundernes efterspørgsel på selve installationsarbejdet. Det vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne, som har beregnet, at en enkelt varmepumpe om ugen per VE-certificeret installatør er nok til at opfylde den stigende efterspørgsel.
”Der er i dag 1.200 VE-godkendte installationsvirksomheder, så hvis de bare i gennemsnit installerer en enkelt varmepumpe om ugen året rundt, så er vi i mål. Samtidig er der andre markeder – fx installation af gasfyr – som bremser helt op”, forklarer Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
VE-godkendelsen er et uddannelsesbevis, der sikrer, at installatøren har de rette evner til at installere, indregulere og servicere blandt andet varmepumper. Samtidig er det et krav, hvis kunder ønsker tilskud fra blandt andet Bygningspuljen, at den udførende installatør er VE-godkendt, så man ikke går på kompromis med kvaliteten af installationsarbejdet.
Hurtig omstilling
Selvom mange virksomheder i installationsbranchen søger efter flere medarbejdere i øjeblikket, er der stadig plads til at håndtere væksten i konverteringer væk fra olie- og gasfyr til blandt andet varmepumper.
”Der vil givetvis være nogen, som skal efteruddannes med fx leverandørkurser, så de kan lære den enkelte varmepumpe at kende. Eller hvis man eksempelvis har arbejdet med gasfyr før. Men branchen er meget hurtig til at omstille sig.” siger Troels Hartung og uddyber:
”Det så vi for eksempel i forbindelse med VE-godkendelsesordningen, hvor mere end 1.100 blev uddannet og VE-godkendt på et års tid. Derudover har den kraftigt stigende interesse betydet, at rigtig mange installationsvirksomheder allerede har samlet stor erfaring med varmepumper de seneste år.”
Ramt af ketchupeffekt
Det kræver i gennemsnit mellem 30 og 40 timers arbejde at få opsat en varmepumpe fra første tilbud til færdig installation.
”Producenterne har været udsat for en ketchupeffekt, da ingen havde forudset udviklingen, og har derfor aktuelt haft lidt svært ved at følge med efterspørgslen,” siger Troels Hartung.
TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger dog, at varmepumpeproducenterne er godt i gang med at skrue op for kapaciteten.
De seneste to år er der hvert år solgt omkring en halv gang flere luft/vand-varmepumper og jordvarmepumper i Danmark i forhold til året forinden.
TEKNIQ Arbejdsgiverne afholder energikonference på Christiansborg d. 29. marts om, hvordan vi kan gøre bygningsopvarmningen grøn.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne – tlf.: 77 41 15 38
Billeder
Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Problematisk at gaspulje løber tør23.5.2022 12:14:18 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der brug for at gøre op med først til mølle-princippet, når danske boligejere skal søge støtte til at komme af med deres gasfyr.
Stærk lærlingestart på 202219.5.2022 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Der har været en stigning på næsten 20 procent i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på landets erhvervsuddannelser i årets første kvartal. Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne, som især peger på den tiltrængte, positive udvikling på en række industriuddannelser.
Årelang udsultning har mærket erhvervsskolerne10.5.2022 11:21:35 CEST | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om den kritik, en række erhvervsskoleelever har rejst af forholdene på mange erhvervsskoler. Manglende investeringer i både fysiske rammer og undervisningskompetencer gør det svært at tiltrække flere unge til uddannelserne.
Danskerne skal være en aktiv del af den grønne omstilling6.5.2022 13:19:44 CEST | Pressemeddelelse
Det er den helt rigtige vej at gå, når regeringen vil sikre bedre adgang til forsyningsdata. Noget, der længe har været et ønske fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som opfordrer til at sætte yderligere fart på bestræbelserne for at effektivisere danskernes energiforbrug og sige hurtigere farvel til russisk gas.
Vejen til et grønnere Danmark er digital5.5.2022 08:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har indset, at den grønne omstilling skal drives af data. Det konstaterer TEKNIQ Arbejdsgiverne med glæde oven på morgenens præsentation af den nye digitaliseringsstrategi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum