TEKNIQ Arbejdsgiverne

Installationsbranchen er rustet til varmepumpeboom

Del

De danske el- og vvs-installatører er klar til at håndtere den eksplosive vækst, som varmepumpemarkedet oplever netop nu. Selv ved en fordobling i salget næste år, er én installeret varmepumpe om ugen per godkendte installationsvirksomhed nok til at følge med efterspørgslen, viser TEKNIQ Arbejdsgivernes beregninger.

Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Sidste år blev der solgt lige knap 24.000 vandbårne varmepumper i Danmark, hvilket svarer til en vækst på 56 procent i forhold til året forinden. Det er derfor ikke usandsynligt, at antallet stiger til cirka 50.000 årligt i løbet af de næste par år.

Men selv når det sker, er installationsbranchen fortsat klar til at matche kundernes efterspørgsel på selve installationsarbejdet. Det vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne, som har beregnet, at en enkelt varmepumpe om ugen per VE-certificeret installatør er nok til at opfylde den stigende efterspørgsel.

”Der er i dag 1.200 VE-godkendte installationsvirksomheder, så hvis de bare i gennemsnit installerer en enkelt varmepumpe om ugen året rundt, så er vi i mål. Samtidig er der andre markeder – fx installation af gasfyr – som bremser helt op”, forklarer Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

VE-godkendelsen er et uddannelsesbevis, der sikrer, at installatøren har de rette evner til at installere, indregulere og servicere blandt andet varmepumper. Samtidig er det et krav, hvis kunder ønsker tilskud fra blandt andet Bygningspuljen, at den udførende installatør er VE-godkendt, så man ikke går på kompromis med kvaliteten af installationsarbejdet. 

Hurtig omstilling

Selvom mange virksomheder i installationsbranchen søger efter flere medarbejdere i øjeblikket, er der stadig plads til at håndtere væksten i konverteringer væk fra olie- og gasfyr til blandt andet varmepumper.

”Der vil givetvis være nogen, som skal efteruddannes med fx leverandørkurser, så de kan lære den enkelte varmepumpe at kende. Eller hvis man eksempelvis har arbejdet med gasfyr før. Men branchen er meget hurtig til at omstille sig.” siger Troels Hartung og uddyber:

”Det så vi for eksempel i forbindelse med VE-godkendelsesordningen, hvor mere end 1.100 blev uddannet og VE-godkendt på et års tid. Derudover har den kraftigt stigende interesse betydet, at rigtig mange installationsvirksomheder allerede har samlet stor erfaring med varmepumper de seneste år.”

Ramt af ketchupeffekt

Det kræver i gennemsnit mellem 30 og 40 timers arbejde at få opsat en varmepumpe fra første tilbud til færdig installation.

”Producenterne har været udsat for en ketchupeffekt, da ingen havde forudset udviklingen, og har derfor aktuelt haft lidt svært ved at følge med efterspørgslen,” siger Troels Hartung.

TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger dog, at varmepumpeproducenterne er godt i gang med at skrue op for kapaciteten.

De seneste to år er der hvert år solgt omkring en halv gang flere luft/vand-varmepumper og jordvarmepumper i Danmark i forhold til året forinden.

TEKNIQ Arbejdsgiverne afholder energikonference på Christiansborg d. 29. marts om, hvordan vi kan gøre bygningsopvarmningen grøn.

Læs mere om konferencen her!

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne – tlf.: 77 41 15 38

Billeder

Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum