Insekter på menuen skal give grønnere grise og høns
Der står ofte importeret soja på menuen, når det er spisetid hos landets fjerkræ og svin, men fremover kan der være sorte soldaterfluer i truget. Sojaimporten fra den anden side af Atlanterhavet er nemlig en tung belastning for klimaet. Insekter kan til gengæld produceres lokalt og mere bæredygtigt.
Og nu vil forskere og insektproducenter med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen udvikle produktionen af insekter, så den på længere sigt bliver et oplagt alternativ til sojaen.
- På baggrund af forsøg med svin og fjerkræ ved vi, at det er muligt at erstatte 10 procent af den soja, der bliver importeret til Danmark. Det kræver en væsentlig skalering af insektproduktionen, og derfor giver det rigtig god mening at blive klogere på, hvordan man laver den mest effektive produktion, siger Jan Værum Nørgaard, projektleder og lektor på Aarhus Universitet.
Sorte soldaterfluer er et nyt og meget effektivt landbrugsdyr. Et gram æg fra soldaterfluen bliver til 30.000 larver, som de sidste syv døgn af deres levetid øger deres vægt 40 gange. Og så kan insekterne fodres med rester fra for eksempel bryggerier eller mejerier.
Insekternes kvælstofudledning skal ned
Nu vil Aarhus Universitet sammen med insektproducenterne EntoMass, Enorm og Insectum finde en fodersammensætning, der effektiviserer insektproduktionen og nedbringer insekternes udledning af kvælstof.
- Vi ved præcis, hvad en gris skal have i foderet for at vokse sig stor og sund, men med insekter er vi lidt mere på bar bund. Derfor vil vi rigtig gerne finde ud af, hvilket foder, der giver den største vækst hos insekterne, så produktionen af dem kan blive så effektiv som muligt, siger Jan Værum Nørgaard, der er projektleder og lektor på Aarhus Universitet.
Han forventer, at den rigtige blanding af protein og næringsstoffer til soldaterfluerne kan sænke deres udledning af kvælstof med 20 procent. Det svarer til 213 tons kvælstof per år. Projektet er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram med 3,8 millioner kroner og løber frem til den 30. september 2024.
FAKTA om insekter som foder
- Fra den 7. september blev det tilladt af bruge forarbejdet protein fra insekter til grise- og fjerkræfoder.
- Tilladelserne er baseret på videnskabelig rådgivning fra European Food and Safety Authority, EFSA.
- Beregninger fra Københavns Universitet (KU) anslår, at den danske import af soja og palmeolie medfører emissioner på over 7 millioner tons CO2 ækvivalenter årligt på globalt plan.
Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Se GUDP’s hjemmeside
Yderligere oplysninger
Du er velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på 4189 2507 eller presse@lbst.dk
Billeder
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
Nye GUDP-teknologier skal skabe større og bedre indsigt i fødevarers PFAS-niveau8.2.2024 09:35:56 CET | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere, hurtigere og billigere at teste PFAS-niveauet i fødevarer. Projektet PFAS Detect vil, med 12 mio. kr. i tilsagn fra GUDP, udvikle tre nye måleinstrumenter, der nemt, hurtigt og billigt kan analysere fødevarers indhold af PFAS-stoffer.
Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar til at uddele 122 mio. kr. i årets ansøgningsrunde7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 15. februar åbner Fonden for Plantebaserede Fødevarer årets ansøgningsrunde, med en samlet pulje på 122 mio. kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor. Du kan allerede nu se, hvilke udviklingsområder bestyrelsen vil prioritere i årets ansøgningsrunde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum