Dansk Socialrådgiverforening

INGEN KOMMER I JOB AF AT BLIVE KALDT ’JOBPARAT’

Del

DI vil omdøbe alle mennesker på kontanthjælp til ’jobparate’ for at få flere i job. Socialrådgivernes formand opfordrer erhvervsorganisationen til at kigge op fra regnearkene og ud i virkeligheden.

Dansk Industris forslag om at sætte alle mennesker på kontanthjælp i kategorien ’jobparat’ er helt misforstået. Det mener formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup.

-Deres udfordringer forsvinder jo ikke, fordi vi kalder dem noget andet. Vi beder jo heller ikke lægerne om pludselig at erklære alle med astma for raske uden at undersøge dem først. Det giver ingen mening, siger Mads Bilstrup og opfordrer Dansk Industri til at kigge mindre på regnearkene og mere på virkelige mennesker.

-Så sent som i juni havde DI selv en nyhed om, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er det laveste i ti år. Det viser jo, at de, der kan, tager et arbejde. Og de, som ikke er jobparate, har typisk store udfordringer - sociale problemer, psykiske og fysiske lidelser, forklarer Mads Bilstrup og uddyber.

- Det kan være den midaldrende familiefar, der lider af gigtsmerter og har fået en dyb depression efter tabet af sin kone. Eller den enlige mor i midten af 30erne uden uddannelse, som har social angst og et barn med ADHD. De skal have en særlig indsats fra en socialrådgiver, der i samarbejde med andre fagpersoner griber og støtter dem i at håndtere deres udfordringer. Og så vil mange heldigvis kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet på et tidspunkt.

For nylig udgav VIVE en undersøgelse, der viste, at den største drøm for mange af de mest socialt udsatte i Danmark er at komme i arbejde. I sommer konkluderede en undersøgelse fra Rockwool Fonden, at kontanthjælpsreformen i 2014, der sænkede ydelsen for unge, ikke havde fået flere i arbejde, mens effekten af en kortere dagpengeperioden er usikker. Og i foråret viste Finansministeriets egne tal, at kontanthjælpsloftet stort set ikke har haft nogen effekt på beskæftigelsen.  

- Vi har efterhånden en overvældende mængde dokumentation for, at der ikke kan presses mere arbejdskraft ud af den gruppe, der stadig er på kontanthjælp - heller ikke selvom de drømmer om et arbejde. Det handler jo også om værdier. Mange taler om økonomisk ansvarlighed, men social ansvarlighed er lige så afgørende. Egentlig forstår jeg slet ikke, at vi skal have den her diskussion igen, for den tager fokus fra det sociale arbejde, som faktisk kan gøre en forskel, siger Mads Bilstrup.

Kontakter

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening:
40 73 94 41

Bjarke Hartmeyer Christiansen, journalist i Dansk Socialrådgiverforening:

26 27 99 14

Billeder

Information om Dansk Socialrådgiverforening

Dansk Socialrådgiverforening
Dansk SocialrådgiverforeningFølg pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum