Ingeniørforeningen, IDA

Inflationen rammer ingeniørernes lønudvikling hårdt

Del
Den historisk høje inflation punkterer reallønsudviklingen for IDA's medlemmer. Trods en gennemsnitlig nominel lønstigning på 5,1 pct. for IDA's privatansatte medlemmer, har inflationen i samme periode ligget på 10 pct.

Både de privat- og offentligt ansatte IDA-medlemmer må i gennemsnit se deres lønstigninger blive spist op af de stigende priser. Det viser IDA's lønstatistik for 2022, som er offentliggjort i dag.

I gennemsnit har de cirka 70.000 privatansatte medlemmer fået en lønstigning på 5,1 pct, mens inflationen har ligget på 10,0 pct. i samme opgørelsesperiode (september 2021-september 2022). 

Blandt de flere end 16.000 medlemmer i staten, kommunerne og regionerne har lønudviklingen under ét ligget på 4,0 pct. I opgørelsesperioden (maj 2021-maj 2022) har inflationen ligget på 7,4 pct.

Den gennemsnitlige reallønsudvikling har som konsekvens heraf været negativ for medlemmerne i både den private og offentlige sektor med henholdsvis -4,9 pct. og -3,4 pct. i det forgangne år.

”En nominel gennemsnitlig lønstigning på mere end 5 pct. er isoleret set ikke dårligt. Problemet er, at vi lider under den højeste inflation herhjemme i mere end 40 år. Den situation gennemhuller fuldkommen reallønsfremgangen for langt de fleste,” siger IDA's cheføkonom Thomas Søby.

Thomas Søby mener, det er paradoksalt, at højtuddannede med indsigt i STEM skal opleve en reallønsnedgang her og nu.

”Vi står i en unik situation med en tårnhøj beskæftigelse, ledigheden for ingeniørerne ligger aktuelt under 2 pct., de nyuddannede slår døren ind til arbejdsmarkedet i rekordhøjt tempo, og generelt set klarer dansk erhvervsliv sig fortsat godt og har god indtjening. Vi har en dokumenteret mangel på højtuddannet arbejdskraft indenfor it, teknologi og naturvidenskab her og nu og faktisk så langt øjet rækker. I den situation er det paradoksalt, at fx ingeniører og it-specialister nu må se deres købekraft blive udhulet så massivt,” siger han.

Ifølge IDA's cheføkonom er der plads i økonomien til højere lønstigninger. Også i den nuværende situation med høj inflation.

”Jeg ser ikke den store risiko for, at vi lander i en situation med en løn-pris-spiral, som andre økonomer bekymrer sig om. Alt tyder på, at inflationen kommer under kontrol i løbet af det kommende år, og med et udgangspunkt i det solide arbejdsmarked og virksomhedernes stærke økonomi, er der mange steder plads til højere lønstigninger end dem, vi ser nu,” siger Thomas Søby.

”Men der er heller ingen tvivl om, at verden er blevet mere usikker, end den var for et år siden. Og selvom inflationen vil falde, er det ikke givet, at vi vender tilbage den gamle normaltilstand med en inflation på et par procent om året. Derfor vil jeg også råde medlemmerne til at bide sig fast i forhandlingsbordet næste gang, de skal forhandle løn. Arbejdsmarkedet for højtuddannede med indsigt i STEM er på ingen måde frosset til og vil heller ikke gøre det i de kommende år. Og det skal føre reallønsstigninger med sig, så vi kan få genoprettet det tab af købekraft, som 2022 har budt på,” siger Thomas Søby.

Kontakter

Thomas Søby, cheføkonom i IDA, tlf. 30 83 10 71

Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf. 51 85 17 64

Billeder

IDA's cheføkonom Thomas Søby
IDA's cheføkonom Thomas Søby
Download
Download

Links

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum