Green Power Denmark

Indtægtsloft har aldrig været en god ide

Del
Der er ifølge regeringens lovforslag væsentligt færre penge at hente end forventet med EU-kommissionens loft over elproducenternes indtjening. Green Power Denmark mener, at loftet fra starten har været en dårlig ide og et skræmmeeksempel på paniklovgivning. Nu er det tid til at skabe sikkerhed om det, der skal løse energikrisen og sænke priserne: investeringer i vindmøller og solceller.

Da energikrisen i efteråret plagede Europa, kom EU-Kommissionen med en forordning, som pålagde medlemslandene at sætte et loft over elproducenternes indtjening på 180 euro (1350 kroner) pr. MWh i perioden fra 1. december 2022 til 30. juni i år.

- EU-Kommissionen ønskede at fremstå handlekraftig og foreslog det her hasteindgreb. Men indtægtsloftet har aldrig været en god ide. Det er et skræmmeeksempel på paniklovgivning, og det ser vi nu konsekvensen af. Det giver bare en masse bureaukrati. Vores vurdering er, at indtægtsloftet vil give markant færre indtægter, end regeringen forventer, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

- Vi har desværre set nogle helt ekstraordinært høje elpriser sidste år på grund af energikrisen. Prisen på strøm har først og fremmest været høj, fordi vi har manglet russisk gas. Markedet fungerer og sender med de høje el- og gaspriser et signal til forbrugerne om at bruge mindre energi. Den eneste reelle løsning på de høje energipriser er at producere mere billig, grøn energi og at energieffektivisere, siger Kristian Jensen.

Nu er forbruget af naturgas og strøm faldet, og det samme er prisen på både gas og el. Naturgas bliver nu handlet til en lavere pris, end før Ruslands invasion af Ukraine, og det er væsentligt under Kommissionens indtægtsloft. Dermed har forbrugerne allerede oplevet den lettelse af regningen, som ideen om et indtægtsloft var udtryk for.

Samtidig er det overordentligt svært at udpege de producenter af vedvarende energi, som har haft en såkaldt overnormal profit. Det skyldes, at den største del af elproduktionen bliver handlet på lange kontrakter, som er til en helt anden pris end den, man ser på det daglige marked.

Derfor er regeringens konklusion også, at der er væsentligt færre penge at hente ved at indføre et indtægtsloft for elproducenterne.

- Den langsigtede løsning er, at vi får opført flere vindmøller og solceller, som kan erstatte energien fra naturgas og give europæerne billigere energi. Udviklere og producenter af vedvarende energi sender i vidt omfang overskuddet tilbage i nye investeringer. Derfor har vi hele tiden været modstandere af forslaget om at ekstra-beskatte dem, der skal foretage disse store investeringer, siger Kristian Jensen.

Det har været en særskilt diskussion om mellemhandlerne på elmarkedet skal beskattes ekstraordinært af deres overskud. Danmark er hjem for en lang række mellemhandlere, som køber og sælger strøm på det internationale marked. Regeringen har valgt ikke at beskatte mellemhandlerne ekstraordinært, og det fortjener ros, mener Green Power Denmark.

- Vi har mange mellemhandlere i Danmark, som er aktive på tværs af EU. Det er faktisk lidt af en dansk styrkeposition, og de er med til at skabe værdi og arbejdspladser i Danmark. De udfylder en vigtig rolle i elmarkedet og er med til at sikre stabile priser for både producenter og forbrugere. Så det er klogt, at regeringen har slået koldt vand i blodet og ikke underminerer en dansk styrkeposition, siger Kristian Jensen.

Kontakter

Information om Green Power Denmark

Green Power Denmark
Green Power Denmark
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

35 300 400http://greenpowerdenmark.dk

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft. 

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye