Indtægtsloft har aldrig været en god ide
Da energikrisen i efteråret plagede Europa, kom EU-Kommissionen med en forordning, som pålagde medlemslandene at sætte et loft over elproducenternes indtjening på 180 euro (1350 kroner) pr. MWh i perioden fra 1. december 2022 til 30. juni i år.
- EU-Kommissionen ønskede at fremstå handlekraftig og foreslog det her hasteindgreb. Men indtægtsloftet har aldrig været en god ide. Det er et skræmmeeksempel på paniklovgivning, og det ser vi nu konsekvensen af. Det giver bare en masse bureaukrati. Vores vurdering er, at indtægtsloftet vil give markant færre indtægter, end regeringen forventer, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
- Vi har desværre set nogle helt ekstraordinært høje elpriser sidste år på grund af energikrisen. Prisen på strøm har først og fremmest været høj, fordi vi har manglet russisk gas. Markedet fungerer og sender med de høje el- og gaspriser et signal til forbrugerne om at bruge mindre energi. Den eneste reelle løsning på de høje energipriser er at producere mere billig, grøn energi og at energieffektivisere, siger Kristian Jensen.
Nu er forbruget af naturgas og strøm faldet, og det samme er prisen på både gas og el. Naturgas bliver nu handlet til en lavere pris, end før Ruslands invasion af Ukraine, og det er væsentligt under Kommissionens indtægtsloft. Dermed har forbrugerne allerede oplevet den lettelse af regningen, som ideen om et indtægtsloft var udtryk for.
Samtidig er det overordentligt svært at udpege de producenter af vedvarende energi, som har haft en såkaldt overnormal profit. Det skyldes, at den største del af elproduktionen bliver handlet på lange kontrakter, som er til en helt anden pris end den, man ser på det daglige marked.
Derfor er regeringens konklusion også, at der er væsentligt færre penge at hente ved at indføre et indtægtsloft for elproducenterne.
- Den langsigtede løsning er, at vi får opført flere vindmøller og solceller, som kan erstatte energien fra naturgas og give europæerne billigere energi. Udviklere og producenter af vedvarende energi sender i vidt omfang overskuddet tilbage i nye investeringer. Derfor har vi hele tiden været modstandere af forslaget om at ekstra-beskatte dem, der skal foretage disse store investeringer, siger Kristian Jensen.
Det har været en særskilt diskussion om mellemhandlerne på elmarkedet skal beskattes ekstraordinært af deres overskud. Danmark er hjem for en lang række mellemhandlere, som køber og sælger strøm på det internationale marked. Regeringen har valgt ikke at beskatte mellemhandlerne ekstraordinært, og det fortjener ros, mener Green Power Denmark.
- Vi har mange mellemhandlere i Danmark, som er aktive på tværs af EU. Det er faktisk lidt af en dansk styrkeposition, og de er med til at skabe værdi og arbejdspladser i Danmark. De udfylder en vigtig rolle i elmarkedet og er med til at sikre stabile priser for både producenter og forbrugere. Så det er klogt, at regeringen har slået koldt vand i blodet og ikke underminerer en dansk styrkeposition, siger Kristian Jensen.
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPressechef
Tlf:23108323bll@greenpowerdenmark.dkInformation om Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
EU’s klimamål sætter retningen for Europa2.7.2025 12:03:31 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionens klimamål i 2040 handler ikke bare om klimaet. Det sætter en retning for udviklingen af Europa. Det vil forbedre virksomhedernes konkurrenceevne og løsrive Europa fra import af olie og gas. Kommissionens udspil er godt – men til den uambitiøse side, mener Green Power Denmark.
God digital aftale, men med foden på bremsen26.6.2025 10:01:20 CEST | Pressemeddelelse
På Christiansborg er en ny aftale om digital infrastruktur netop landet. Den indeholder ifølge Fiberalliancen en række lyspunkter, men glimter også ved væsentlige mangler. På den positive side sættes der blandt andet fokus på at fremme investeringer i digital infrastruktur, mens det desværre halter med målsætningerne, som stopper lige før målstregen.
Tiltrængt at Energinet sænker priserne for at benytte elnettet4.6.2025 12:13:53 CEST | Pressemeddelelse
Energinet vil sænke den pris, som elkunder og ejere af solceller og vindmøller skal betale til Energinet for at komme på elnettet, med op mod 10 procent. Det er et tiltrængt og nødvendigt skridt, mener Green Power Denmark, som længe har advaret mod Energinets stigende omkostninger for særligt producenterne af grøn strøm.
Energifællesskabet Avedøre vinder Green Power Prisen 202520.5.2025 16:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Det lokale energifællesskab i Hvidovre vinder årets Green Power Pris for evnen til at engagere naboer, forankre den grønne omstilling lokalt – og vise, hvordan man med vilje, vedholdenhed og samarbejde kan drive udviklingen frem nedefra.
Husholdninger med elbil og varmepumpe sparer store beløb hvert år20.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Husholdninger, som vælger en elbil frem for benzinbil og en varmepumpe frem for gasfyr, sparer i gennemsnit 21.000 kroner om året, viser beregninger fra Green Power Denmark. Derfor bør forbrugerne vælge elektriske løsninger, når de skal skifte bilen og fyret ud. Og politikerne bør sætte skub i en plan for et elektrisk Danmark i 2035.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum