DI Byggeri

I Holbæk og Solrød er ventetiden på byggetilladelser længst

Del
På Sjælland og Lolland-Falster er ventetiden på en byggetilladelse steget i 13 ud af regionens 17 kommuner, og det gør byggerierne af alt fra parcelhuse til etagebyggerier og erhvervsdomiciler tusindvis af kroner dyrere. Holbæk og Solrød har de længste ventetider, mens Faxe er blandt de hurtigste i hele Danmark. DI Byggeri Sjælland og Lolland-Falster ærgrer sig over de store forskelle og stigende ventetider

Det kræver en god portion tålmodighed, hvis du skal bygge nyt eller bygge om i Holbæk og Solrød. Ventetiden på en byggetilladelse er i gennemsnit henholdsvis 146 og 130 dage. Det samme gælder i Guldborgsund, hvor ventetiden er 112 dage. Til gengæld går det noget hurtigere i Faxe, Vordingborg og Sorø kommuner, der klarer papirarbejdet på henholdsvis 14, 31 og 38 dage.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri, der ser på den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse. Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle oplysninger i byggesagen, så det dermed er den reelle sagsbehandlingstid i kommunerne, der måles på.

- Det er nogle meget lange ventetider, selvom borgere og virksomheder har sendt alle de nødvendige oplysninger. Jeg håber, at disse tal vil få særligt de kommuner, der har længst ventetider til at gennemgå deres processer og samtidig lære af de kommuner, der gør det godt. siger formand for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster, Jesper Toftebjerg Andersen.

Den gennemsnitlige ventetid i kommunerne på Sjælland og Lolland-Falster er steget fra 72 til 86 dage. I fx Solrød, Slagelse, Lolland, Odsherred og Guldborgsund kommuner er ventetiden i gennemsnit steget med mellem 30-40 dage.

- Det er et dårligt signal, som kommunerne sender til områdets borgere og erhvervsliv, når de skal vente op mod fire måneder på at få grønt lys til at bygge og dermed investere i vores lokalområde. Det er ganske enkelt ikke godt nok, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

I 2022 kostede en ventetid på et halvt år på en byggetilladelse til et almindeligt parcelhus op mod 250.000 kr. på grund af stigende priser på materialer og højere udgifter til arbejdsløn. Det viser beregninger fra DI, der tager udgangspunkt i en gennemsnitspris for et enfamilieshus til fire mio. kr.

- Den lange ventetid gør det dyrere for de familier, der skal bygge et parcelhus og for de virksomheder, der får meget svært ved at planlægge og må lade deres kunder vente. Det er altså noget, som koster både tid, penge og vækst i lokalområdet, siger Jesper Toftebjerg Andersen.

Flere af kommunerne på Sjælland og Lolland-Falster har en gennemsnitlig ventetid på tre-fire måneder. Det gælder Solrød, Roskilde, Greve, Slagelse, Odsherred, Holbæk og Guldborgsund.

- Jeg vil gerne kvittere for, at Faxe holder en hurtig ekspeditionstid på kun 14 dage. Og jeg håber, at de andre kommuner i regionen med ventetider på op til tre-fire måneder kommer efter det, så det kan blive både nemmere og billigere at bygge på Sjælland og Lolland-Falster. Det har vi hårdt brug for, afslutter Jesper Toftebjerg Andersen.

Kontakter

Formand for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster, Jesper Toftebjerg Andersen, tlf. 40 21 75 65
Regional konsulent for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster, Anders H. Jensen, tlf. 27 13 49 89

Links

Information om DI Byggeri

DI Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.

Læs mere: DI Byggeri

Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri