Dansk Byggeri

I Hjørring bliver græsset primært slået af privatansatte

Del

Hvis kommunerne i Nordjylland i højere grad lod private virksomheder slå græs, rydde sne og lappe huller i vejene, kunne de spare 54 millioner kroner. Det viser beregninger fra Dansk Byggeri.

De 11 kommuner i Nordjylland udliciterede i gennemsnit godt 43 procent af de tekniske driftsopgaver i 2017. Graden af udlicitering spænder fra 65,9 procent i Hjørring Kommune til 29,6 procent i Morsø Kommune. Landsgennemsnittet var på godt 44 procent.

Samlet set kan de Nordjyske kommuner spare 54,4 millioner kroner, hvis de udliciterede 90 procent af deres tekniske driftsopgaver. Aalborg Kommune kan spare mest – 14 millioner kroner.  

Gevinsten afhænger af kommunens størrelse og den nuværende grad af udlicitering. Samlet set kan landets 98 kommuner spare mere end en halv milliard kroner.

- Jeg er ikke i tvivl om, at mange kommuner har en dygtig og velfungerende materielgård. Men det er nu alligevel tankevækkende, at der er så stor en forskel på, hvor meget de 11 kommuner i Nordjylland udliciterer, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm.

Mere velfærd
Det er ikke umiddelbart til at se forskel, måske med undtagelse af tøjet, om parkens grønne arealer bliver vedligeholdt af kommunens egen medarbejder eller en medarbejder i et privat firma. For borgerne er der ingen forskel, bortset fra at de kunne få mere velfærd, hvis kommunen sparede penge på at vedligeholde veje og parker ved at lade private virksomheder stå for driftsopgaverne.

- For de kommuner, der har den laveste grad af udlicitering, vil det være godt at foretage en omhyggelig kalkule af, hvordan kommunen får mest for pengene, siger Henrik Holm.

- Måske skræmmer sporerne fra hjemmeplejen, hvor det ikke altid har været en fordel at udlicitere, men her er tale om et andet område, og de private virksomheder er i forvejen i konkurrence med andre private virksomheder og ved, at de skal levere høj kvalitet og forsyningssikkerhed.

Kommunerne udliciterer ikke mere
Udliciteringen i Nordjylland lå i 2017 generelt på samme niveau som i 2007, nemlig 43 procent. Stagneringen dækker dog over store forskelle, hvor nogle kommuner udliciterer mere og nogle mindre.

Se i de vedhæftede filer en oversigt over udliciteringen i Nordjylland og en oversigt over udviklingen i kommunernes udlicitering fra 2007 til 2017.

Kontakter

Formand for Dansk Byggeri Nordjylland Henrik Holm, telefon 24 88 71 71, hkh@ncc.dk
Regionskonsulent for Dansk Byggeri Nordjylland Peter H. Wagner, telefon 25 66 63 09, phw@danskbyggeri.dk
Kommunikationskonsulent Karin Skolnik, Dansk Byggeri, telefon 23 25 84 69, kas@danskbyggeri.dk

Vedhæftede filer

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum