I Aalborg snakker de ikke om grøn omstilling – de arbejder sammen om det, og de er stolte af det

Hvad gør en virksomhed med de rester og stumper fra produktionen, der er for gode til at blive smidt ud?
Det spørgsmål stilles ikke længere så ofte i området 9220 Aalborg Øst. For her har et EU-støttet projekt på kort tid fået stor succes med at koble små og mellemstore virksomheder i lokalområdet sammen i grønne, industrielle fornuftsægteskaber.
Foreløbig er 16 industrielle synergi-samarbejder sat i søen i projektet Bæredygtige Synergier, som har fået 3,8 mio. kr. i støtte fra EU’s Regionalfond. Projektet kører i tre år frem til marts 2020, og resultatet af den grønne omstilling i virksomhederne har allerede overgået sine egne succesmål: Der er sparet langt over forventning på energi, materialer og klimabelastning, og mange virksomheder har oplevet en bedre forretning.
Kun toppen af isbjerget
”Vi har afdækket en masse potentiale, men de 16 synergier er kun toppen af isbjerget af muligheder i den grønne omstilling,” siger professor Lone Kørnøv og lektor Ivar Lyhne fra Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA).
DCEA har den overordnede projektledelse i projektet, der præsenterer sig selv på en konference om nordjyske erfaringer med grøn omstilling torsdag den 10. oktober i Aalborg.
Projektet er en del af Aalborgs store paraply-miljøprojekt Miljø++, som arbejder med bæredygtig forretningsudvikling ved industriel symbiose. I Bæredygtige Synergier har foreløbig omkring 20 virksomheder i erhvervsområdet i det østlige Aalborg nydt godt af indsatsen i form af forløb om konkurrencedygtige, grønne forretningsmodeller.
”Vi er drevet af, at resultaterne ikke bliver forretningsmodeller på papir. Vi er forandringsagenter, og vi har stærke partnere – som Aalborg Havn, som holder os til ilden og sikrer, at resultaterne bliver konkrete,” siger Lone Kørnøv.
Et af de nyeste samarbejder er opstået mellem NB Ventilation, Bobach Stålentreprise og Fibertex Personal Care og det socialøkonomiske værksted Råt&Godt. Virksomhedernes overskydende produkter ender som en produktion af borde og lamper i værkstedet, formgivet af designvirksomheden Huse Design. Målet er moderne møbler med lang levetid, der er dokumenteret bæredygtige og samtidig understøtter det socialøkonomiske arbejde i Råt&Godt.
I Bobach Stålenterprise kalder direktør Helle Bobach det ”en rigtig god idé” at bruge overskudsmaterialer til nye smarte designprodukter. ”Vi ser meget frem til at se de endelige designs, og det er helt sikkert et samarbejde, vi er stolte af i Bobach,” siger Helle Bobach.
Industrielle symbioser tager lang tid
Det samlede mål for Bæredygtige Synergier er 25 synergi-samarbejder, og ambitionen er, at indsatsen etablerer en permanent tradition for industriel symbiose og synergi i Aalborg Øst.
”Mange projekter ser virksomhederne som en ø og glemmer at se på, hvad der var sket, hvis der nu ikke var lavet en indsats. Var resultaterne kommet alligevel og medfører forretningsmodellerne reelt en miljømæssig fordel? Vi ser ikke virksomhederne som øer, men som dele af et stort økosystem. Og i den synsvinkel ligger der meget potentiale, som endnu ikke er realiseret,” siger Lone Kørnøv.
Industrielle symbioser er ikke noget, der skabes hen over en weekend, og mange synergier foldes først for alvor ud over en lang periode, men i Aalborg Øst tror man på en stor fremtid for industriel symbiose. Udviklingen accelereres af den grønne dagsorden, de skærpede klimamål og ikke mindst prisen på plast, som ventes at stige med øgede politiske krav.
De færreste af de deltagende virksomheder har henvendt sig selv; de fleste er blevet opsøgt af projektet. Det skyldes ikke manglende interesse, lyder det fra projektledelsen, men er et udtryk for, at drift tager meget tid i virksomhederne, og at det er svært af skaffe ressourcer til udvikling.
EU-midler har skabt forandring
”EU-projektet har været med til at flytte meget. Naturligvis først og fremmest det, der kan måles og vejes, men også den bevidsthed og opmærksomhed, som det har skabt,” siger Ivar Lyhne.
”Mange virksomheder synes, at det føles godt at gøre noget, og i flere og flere af de deltagende virksomheder ser vi en udvikling i retning af, at det ikke direkte og her og nu skal kunne ses på bundlinjen,” siger Lone Kørnøv, som peger på, at Aalborg 9220-modellen kan anvendes i hele Danmark – og formentlig også uden for landets grænser.
”Tilgangen med at arbejde intensivt med symbioser i et mindre geografisk område kan anvendes overalt i EU, hvor der er tilsvarende industriområder,” siger hun.
”Projektet har fået fordelen ved at arbejde inden for et geografisk afgrænset område til at træde tydeligt frem, ikke mindst fordi de lokale virksomheder har dyb detailviden om hinanden og er drevet af et stort ejerskab,” lyder det fra projektledelsen.
”Vi kan spille på lokale fordele og synergier, og det skaber yderligere relevans og viden for de deltagende virksomheder. Vi holder sammen, skaber tillid, vi stoler på hinanden, og ud af det opstår en følelse af sammenhold, en fornemmelse af at være med til at skabe historie, drevet af det nære og bygget på tillid,” siger Lone Kørnøv.
Der findes ikke mange eksempler på metodisk arbejde med industriel symbiose i Danmark. Den såkaldte ”Kalundborg-model” har i nogle årtier vist sig effektiv til at løse mange af virksomhedernes problemer i et symbiotisk samarbejde mellem kommunen og virksomhederne – blandt andet om at rekruttere arbejdskraft til Kalundborgs mange virksomheder.
Aalborg-modellen adskiller sig på flere punkter markant fra Kalundborg-modellen, understreger Lone Kørnøv.
”Det unikke, vi gør i Aalborg, er, at vi går ind i eksisterende erhvervsområder og bygger mange forskellige erhvervs-symbioser op. Og hvor Kalundborg har brugt 25 år på at udvikle deres model, udvikler vi vores på fem,” forklarer projektlederen fra Bæredygtige Synergier, som allerede har haft Hvidovre og Aarhus kommuner på inspirationsbesøg.
Kontaktpersoner
Bæredygtige Synergier: Projektleder Lone Kørnøv, professor ved Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA), Aalborg Universitet, 23 10 44 48
Praktiske spørgsmål om pressemeddelelsen: Kommunikationskonsulent Søren Munch, Erhvervsstyrelsen, Silkeborg, 35 29 17 75.
FAKTA Grøn konference i Aalborg
”Bæredygtige Synergier” deltager i konferencen ”#EU in my region – Erfaringer med grøn omstilling i Nordjylland”, der finder sted torsdag den 10. oktober i Aalborg. Konferencen er den fjerde og sidste event i den danske del af Europe in My Region-kampagnen, der er sætter fokus på strukturfondsprojekter over hele Europa. På konferencen deltager:
- Green, House of Energy, Aalborg
- Bæredygtige Synergier, Faciliteret Industriel Symbiose, 9220 Aalborg, Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA), Aalborg
- Bæredygtig vækst gennem energi- og ressourceeffektive SMV’er, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark
- CESME (Interreg-program) – inspireret af aktiviteterne ”Vilje til Vækst” og ”Vækst via Viden” (Erhvervshus Nordjylland)
- Energi, Teknologi, Innovation – ETI (CLEAN)
FAKTA Bæredygtige Synergier
EU-projektet Bæredygtige Synergier har modtaget 3,8 mio. kr. i støtte fra EU’s Regionalfond. Projektet har til formål at facilitere udviklingen af nye grønne forretningsmodeller hos virksomheder i 9220 Aalborg, der indgår i industrielle symbioser. Målet er at opnå højere energi-og ressourceeffektivitet og dermed konkurrencemæssige fordele samt at hjælpe 25 små og mellemstore virksomheder til grønne forretningsmodeller for forskellige industrielle symbioser, der kan forbedre energi- og ressourceeffektivitet og forretning. Projektet sker i et tæt samarbejde med Erhvervsnetværk 9220, der har gjort bæredygtige synergier til et fokuspunkt i netværket og som har et stærkt sammenhold mellem virksomhederne i netværket. Læs mere om projektet her på Regionalt.dk og på projektets egen hjemmeside.
FAKTA De første 16 symbioser
1. Genbrug af papkasser
2. Lokal indsamling af plastmellemlægsplader til genanvendelse
3. Erhvervsordning for genbrugshvidevarer
4. Øget genbrug af træpaller koncentreret i et erhvervsområde,
5. Genanvendelse af tekstiler
6. Genbrug af store sibånd (plastmateriale)
7. Anvendelse af metalrester fra produktion (f.eks. aluzink)
8. Designsymbiose til at muliggøre gode restfraktioner blandt virksomheder
9. Tilbagetagning af stenuld til genanvendelse
10. Genanvendelse af landbrugsplast
11. Separation af olie-vand-væsker for at undgå transport af vand
12. Øget fjernvarmedækning i 9220
13. Energiforbedringer identificeret via fælles droneoverflyvning
14. Mere energirigtige skurbyer på byggepladser.
15. Fælles indsats for solceller på erhvervstage
Mere om symbioserne kan læses her
FAKTA EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark. Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:
- Styrke virksomhedernes innovationsevne
- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
- Bidrage til bæredygtig, grøn byudvikling
Nøgleord
Billeder





Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
100 mio. kr. til erhvervsfyrtårnene i Nord- og Sydjylland9.5.2023 13:38:58 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsfyrtårnene i Nord- og Sydjylland rummer store grønne og erhvervsmæssige potentialer. Derfor investerer Fonden for Retfærdig Omstilling nu 100 mio. kr. i de lokale erhvervsfyrtårne, herunder CO2 fangst-, anvendelse og lagring i Nordjylland og grøn energi og sektorkobling i Sydjylland.
190 mio. kr. skal bidrage til udvikling af CCUS-teknologi til gavn for klimaet og arbejdspladser27.4.2023 09:02:28 CEST | Pressemeddelelse
Dansk teknologi inden for fangst, anvendelse og lagring af CO2 får en saltvandsindsprøjtning på 190 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling. Målet er både en klimaeffekt og at udvikle lokale værdikæder, der sikrer arbejdspladser i Nord- og Sydjylland.
196 mio. kr. skal gøre kendt ovnfunktion til et stærkt våben i klimaomstillingen26.4.2023 09:27:08 CEST | Pressemeddelelse
Med brug af brun raffinering – og især pyrolyse – kan klimaet skånes for millioner af tons CO2 i 2030, og samfundet kan få mere bæredygtig og grøn energi. Derfor annoncerer Fonden for Retfærdig Omstilling nu 196 mio. kr. til at udvikle bl.a. teknologien bag pyrolyse.
”Mormors drik” fik moderne smag i EU-projekt: Nu har Tomáš og Magnus fået fat i markedet13.3.2023 08:45:15 CET | Pressemeddelelse
Makkerparret bag iværksætter-bryggeriet Raw Culture i Vejle er kommet godt fra start med kombucha-te til danskerne. Det skyldes i høj grad økonomisk støtte og eksperthjælp fra EU-projektet SMV:Food Innovation, som har gjort Raw Culture robuste nok til den barske fødevarebranche.
Danskundervisning og en åben arbejdsgiver: Sådan faldt Adrian fra Rumænien til hos Torben fra Farsø6.3.2023 09:10:13 CET | Pressemeddelelse
Hvis ledige, højtuddannede udlændinge skal rekrutteres til virksomheder, skal sproget være på plads, og virksomheden gearet til udenlandsk arbejdskraft. Det viser et vellykket EU-projekt i Himmerland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum