Hvorfor går du ikke til lægen?
I disse dage modtager 150.000 danskere spørgsmål om symptomer, hvordan de går til læge og om deres erfaringer med sundhedsvæsenet.
Træthed, utilpashed, ondt i ryggen, blod i afføringen? Hvilke symptomer fra kroppen oplever danskerne? Hvilke symptomer oplever vi som almindeligt ubehag, der går i sig selv igen, eller som vi selv kan løse? Og hvilke symptomer kontakter vi lægen med?
Disse spørgsmål skal 150.000 danskere være med til at afdække i en stor, landsdækkende undersøgelse, der udgår fra Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.
Klogere på barrierer
- Som sundhedsprofessionelle er vi interesserede i at blive klogere på, hvilke barrierer der er for at gå til læge. I vores arbejde oplever vi, at der er stor forskel på, hvordan og hvornår patienter går til læge og hvordan de forstår deres symptomer og navigerer i sundhedsvæsenet generelt, fortæller Dorte Ejg Jarbøl, praktiserende læge og professor i almen medicin på SDU, som leder undersøgelsen.
- Det får os til at undre os. Hvorfor søger nogle læge med symptomer, mens andre ikke gør?
Ved en lang række sygdomme er det afgørende, at patienterne behandles så hurtigt som muligt, og derfor vil forskerne fra SDU gerne undersøge, hvad der afholder nogle patienter fra at henvende sig til lægen.
Er det fordi den enkelte ikke forbinder symptomerne med mulige tegn på sygdom, afventer de i håb om, at symptomerne forsvinder igen, eller har de måske brug for, at andre skal tilskynde dem til at gå til lægen?
- Med viden om, hvad der betyder noget for, om den enkelte søger læge og med viden om danskernes erfaringer med sundhed og sygdom i øvrigt, har vi mulighed for at pege på, hvor fremtidige sundhedsindsatser kan styrkes.
Mange forhold har betydning
- Vi ved fra vores første spørgeskemaundersøgelse, Den Danske Symptomkohorte, der blev udført i 2012, at langt fra alle, der oplever symptomer, søger læge, fortæller Dorte Ejg Jarbøl og uddyber:
- Rigtig mange forhold - som livsstil, køn, alder og netværket omkring en - har betydning for, om vi kontakter lægen eller ej. På baggrund af resultaterne fra 2012 kan vi se, at nogle af de personer, der sjældnere søger læge og oftere rapporterer barrierer for at kontakte lægen, er yngre personer uden eller med sparsomt socialt netværk og uden tilknytning til arbejdsmarkedet.
Undersøger danskeres adfærd gennem 10 år
Med Den Danske Symptomkohorte i 2022 skal udviklingen i og ændringen af danskernes symptomoplevelser og lægesøgning gennem de seneste 10 år undersøges.
- Vores udgangspunkt er, at forskellige mennesker har behov for forskellige indgange til sundhedsvæsenet. Med denne undersøgelse ønsker vi at danne baggrund for et bedre og mere tilgængeligt sundhedsvæsen for alle danskere, fortæller Dorte Ejg Jarbøl.
Fakta om undersøgelsen:
Undersøgelsen udgår fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet.
Projektet hedder Den Danske Symptomkohorte (DaSK). Læs mere her: dask@health.sdu.dk.
Af de 150.000 danskere over 20 år, som får et spørgeskema i deres e-Boks, er de 50.000 deltagere fra undersøgelsen i 2012, mens 100.000 er tilfældigt nye udvalgte. De første resultater fra undersøgelsen forventes offentliggjort i 2023.
Mød forskeren:
Dorte Ejg Jarbøl er professor i almen medicin på Institut for Sundhedstjenesteforskning og tilknyttet Forskningsenheden for Almen Praksis. Samtidig er hun praktiserende læge. Hovedfokus for hendes forskning er sammenhænge mellem symptomkomplekser i befolkningen, symptomfortolkning og lægesøgning.
https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/DJarbol
Kontakter
Professor Dorte Ejg Jarbøl
Mail: djarbol@health.sdu.dk
Mobil: 22 48 68 86
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nu begynder den største undersøgelse nogensinde af grønlandske bevægelsesvaner20.5.2022 09:09:12 CEST | Pressemeddelelse
7.500 borgere over hele Grønland modtager i disse dage et spørgeskema i e-Boks om deres bevægelsesvaner fra forskningsprojektet Grønland i Bevægelse.
Nu sker det: Verdens første Robotcenter for store konstruktioner på Odense Havn skydes i gang16.5.2022 15:54:17 CEST | Pressemeddelelse
Selvom centret først står færdigt i 2025, så skyder det nye danske robotcenter Large Structure Production (LSP) sine aktiviteter i gang allerede i morgen, tirsdag d.17. maj. Det sker ved et kick-off-arrangement på Odense Havn med deltagelse af bl.a. professor ved SDU, Christian Schlette og adm. direktør for Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.
Astronomer afslører det første billede af det sorte hul i hjertet af vores galakse12.5.2022 15:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Astronomer har præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen. Dette resultat er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan sådanne giganter, som man mener befinder sig i centrum af de fleste galakser, fungerer.
The Lancet: Odense er i verdenseliten som sund og bæredygtig by12.5.2022 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en rapport fra det ansete videnskabelige tidsskrift The Lancet Global Health rangerer Odense som en af verdens sundeste og mest bæredygtige byer i sammenligning med 25 byer i 19 lande verden over.
Presseinvitation Odense: Generalsekretær for Amnesty International, Agnes Callamard, besøger Danish Institute for Advanced Study og vil tale om krigen i Ukraine.9.5.2022 11:02:18 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag 11. maj kommer Amnesty Internationals generalsekretær, Agnes Callamard, til Danish Institute for Advanced Study for at holde et foredrag og deltage i en workshop med fokus på krigen i Ukraine og dens betydning for verdenssamfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum