Aarhus Universitet: Arts

Hvordan har trossamfund reageret på nedlukningen under COVID-19-krisen?

Del
Det har en forskergruppe ved Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet undersøgt. Facebook har måske ikke overraskende været den mest udbredte informationskanal blandt de anerkendte trossamfund under nedlukningen, men der er også mere bemærkelsesværdige resultater i undersøgelsen.

”Vi har undersøgt, hvordan 179 anerkendte trossamfund i Danmark har håndteret stats- og kirkeministeriets udmeldinger og nedlukning af danske trossamfund i forbindelse med COVID19-krisen, dvs. alle de danske trossamfund, der står uden for folkekirken. Det har vi undersøgt i perioden fra 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen varslede lukningen af samfundet efterfulgt af kirkeminister Joy Mogensens opfordring til de religiøse minoritetssamfund i Danmark om at efterleve sundhedsmyndighedernes retningslinjer og ikke samle sig fysisk," fortæller Tina Langholm Larsen, ekstern lektor på Religionsvidenskab på Aarhus Universitet.

Det mest bemærkelsesværdige ved undersøgelsen er, ifølge hende, at langt hovedparten af de anerkendte trossamfund faktisk lukker ned uden nogen forbehold og ofte henviser direkte til de danske sundhedsmyndigheder eller regeringen. 

”Samfundssind er, ifølge vores undersøgelse, blevet sat over religiøse behov i denne periode,” fortæller Tina Langholm Larsen, der står bag undersøgelsen i samarbejde med en forskergruppe på Religionsvidenskab. Ud af de 179 anerkendte trossamfund i Danmark har 126 trossamfund således reageret på Covid-19-krisen. Det er primært sket på sociale medier, hvor Facebook uden sammenligning har været det mest anvendte medie.  

Online aktiviteter og religiøs innovation
Forskergruppen har primært undersøgt offentligt tilgængelige online-reaktioner på nedlukningen. At Facebook har været det foretrukne medie skyldes det hurtige informationsflow, Facebook tilbyder. Flere trossamfund har i denne periode brugt deres hjemmeside til at henvise til deres Facebook-gruppe eller side, hvor de løbende har postet information. Selv om det på Facebook er muligt at interagere med likes og kommentarer, så har der primært været tale om envejskommunikation og meget begrænset interaktion.

Covid-19-krisen falder også sammen med flere helligdage, hvilket har betydet, at de fleste kristne, jøder og muslimske trossamfund har forsøgt at omlægge deres aktiviteter i forbindelse med henholdsvis Påske, Pesach og Ramadan.

”Helligdagene har givetvis betydet, at trossamfund har haft et yderligere incitament til at være aktive online. Online-tilbud er ganske udbredt, særligt hos de kristne og muslimske trossamfund, hvilket fortæller os, at disse formentligt fungerer ikke kun som religiøse samlingspunkter, men også som sociale samlingspunkter,” lyder det fra Tina Langholm Larsen.

Med ung henvises der både til trossamfundenes medianalder og til selve trossamfundets alder. Særligt for de kristne trossamfund gælder det, at jo nyere trossamfundet er, og jo yngre dets medlemmer er, jo mere online-aktivitet har forskergruppen registreret. Og der har ikke kun været tale om efterligning af den traditionelle religiøse praksis: 

”Flere kristne trossamfund har for eksempel opfordret deres medlemmer til at gennemføre nadverritualet hjemmefra som del af en live-streamet gudstjeneste. Der har været drive-in gudstjenester og et tredje initiativ har været en muslimsk ungdomsorganisation, der har lavet håndsprit i henhold til WHO´s guidelines, som man har kunnet bestille via deres Facebook-side. Derudover har vi set Ramadan-quiz og Ramadan-Kahoot. Nogle trossamfund har med andre ord forsøgt at efterligne den traditionelle religiøse praksis – og andre har forsøgt sig med forskellige former for religiøs innovation,” lyder det fra Tina Langholm Larsen.

Læs den videnskabelige artikel her:

https://samtidsreligion.au.dk/fileadmin/Samtidsreligion/Trossamfund_under_Coronakrisen/Artikel_26.05.2020.pdf

 

Fakta om undersøgelsen

  • Bag undersøgelsen står forsker-gruppen:
    ekstern lektor Tina Langholm Larsen, professor MSO Lene Kühle, lektor Jørn Borup, lektor Marianne Qvortrup Fibiger samt og ph.d.-studerende Anne Lundahl Mauritsen.
  • De har i perioden fra nedlukningen af samfundet den 11. marts til den 10. maj 2020 undersøgt, anerkendte danske trossamfunds reaktion på nedlukningen. 
  • Det har de gjort ved at opliste alle anerkendte trossamfund og deres initiativer i ovennævnte periode. 
  • Med anerkendte trossamfund forstås, at de alle står uden for folkekirken. De 179 anerkendte trossamfund har alle ansøgt om statslig anerkendelse og tæller:
    • 115 kristne trossamfund
    • 28 islamiske trossamfund
    • 16 buddhistiske trossamfund
    • 7 hinduistiske trossamfund
    • 3 jødiske trossamfund
    • 10 trossamfund kategoriseres som øvrige

 

 

 

Kontakter

Tina Langholm Larsen, ekstern lektor
Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Religionsvidenskab


Mail: tlla@cas.au.dk


Mobil: +45 5073 2167

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye