Hvert fjerde barn føler sig ensom
Ensomhed blandt børn og unge er udbredt og skyldes både forhold i skolen og hjemmet. Det viser rapporten ”At stå udenfor”, som Børns Vilkår og TrygFonden offentliggør i dag.

Ensomhed findes i langt de fleste klasselokaler, men den kan være svær at få øje på. De færreste børn fortæller nemlig åbent om det, hvis de føler sig ensomme.
Nu viser en undersøgelse blandt 2.465 børn i 5. og 8. klasse, at hvert fjerde barn oplever en grad af ensomhed. For 19 procent optræder følelsen en gang imellem. For syv procent er ensomhedsfølelsen der tit eller meget tit.
Undersøgelsen er en del af rapporten At stå udenfor, som Børns Vilkår og TrygFonden offentliggør i dag.
”På BørneTelefonen hører vi hver dag fra børn, som fortæller, de er ensomme. Ofte hænger følelsen sammen med livet i skolen, hvor de føler sig udenfor eller er udsat for mobning, men næsten ligeså ofte fortæller børnene, at de er ensomme i deres familie. At de ikke føler, de passer ind, at deres forældre har meget travlt og ikke virker til at kunne lide dem eller bekymrer sig om dem,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
Erfaringerne fra BørneTelefonen bekræftes af undersøgelsen: Af de børn, som angiver, at de sjældent eller aldrig oplever, at deres forældre interesserer sig for dem, føler 28 procent sig ofte ensomme. Det samme gælder for 5 procent af de børn, som oplever, at forældrene tit eller meget tit interesserer sig for dem.
Ensomhed giver søvnbesvær og hovedpine – og går ud over skolen
Ensomheden har ikke kun konsekvenser for børnenes mentale sundhed. Også fysisk kommer mistrivslen til udtryk i form af for eksempel søvnbesvær, hovedpine og ondt i maven. Af de børn, som ofte føler sig ensomme, oplever 38 procent mindst én gang om ugen 5-8 symptomer på mistrivsel. Det samme gælder kun for 2 procent af de børn, der ikke føler sig ensomme.
Samtidig viser undersøgelsen en sammenhæng mellem børnenes følelse af ensomhed, og hvordan de synes, de klarer sig fagligt i skolen.
”De fleste børn vil på et tidspunkt opleve ensomhed i en kortere periode. Det er helt normalt og ikke noget, der behøver at give anledning til bekymring. Men vores alarmklokker skal ringe, når børn gennem længere tid trækker sig fra fællesskaber og måske ikke længere går med ud i frikvarterne eller generelt ændrer adfærd. Det kan være, de bliver mere udadreagerende eller mere stille og usikre,” siger Rasmus Kjeldahl.
Langvarig ensomhed kan få alvorlige konsekvenser, der følger barnet langt ind i voksenlivet.
”Vi ved, at ensomhed blandt andet er forbundet med lavt selvværd, selvskade og depression. Samtidig viser tal fra BørneTelefonen, at mindst 15 procent af samtalerne om ensomhed også omhandler selvmordstanker. Derfor er det vigtigt, at vi er mere opmærksomme på børn, der ikke er en del af fællesskabet eller i øvrigt ser ud til at mistrives. Det gælder både derhjemme, i skolen og i fritidslivet”, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.
Fakta fra rapporten
- Forekomsten af ensomhed blandt skoleelever har været stigende de seneste ca. 20 år (*VIVE 2018)
- Familiens økonomi ser ud til at spille en rolle i børnenes følelse af ensomhed. 15 procent af de børn, som angiver, at deres familie har færre penge end andre, siger, at de tit eller meget tit føler sig ensomme. Det samme gælder for 5 procent af de børn, som angiver at have flere penge end andre familier.
- Seks ud af ti børn, der føler sig ensomme, har lav livtilfredshed
- Hvert andet barn, der tit eller meget tit føler sig ensomme, har et lavt selvværd. Det gælder kun for 4 procent af de børn, der sjældent eller aldrig føler sig ensomme.
- Fire ud af ti har talt med nogen om deres ensomhed. Størstedelen af de børn og unge, som føler sig ensomme, går altså alene med følelsen.
Kontakter
Julie TroldborgPressechef
29 80 18 45jutr@bornsvilkar.dkMichael WibePressemedarbejder
40888324miwi@bornsvilkar.dkPressetelefon
20204459Billeder
Links
Information om Børns Vilkår
Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Børn og unge har det svært i julen: »Der er ingen, der ville savne mig, hvis jeg forsvandt«5.12.2019 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
BørneTelefonen står ikke stille i juledagene, hvor de frivillige rådgivere lægger ører til tunge tanker og svære spørgsmål. Sidste år var samtaler om selvmord på top tre over henvendelsesårsager.
BørneTelefonen åbner i Aarhus: Nu kan endnu flere børn få hjælp6.11.2019 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ingen børn skal stå alene med deres problemer - hvad enten de synes, det er svært at gå i skole, forelskelsen ikke er gengældt, eller mor og far skændes. Nu åbner Børns Vilkår en afdeling af BørneTelefonen i Aarhus, så endnu flere børn kan få hjælp.
Rekordmange børn samler ind til BørneTelefonen10.10.2019 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
85.000 børn går i dag sammen for at gøre en forskel for de mange børn og unge, der hver dag har det svært og rækker ud efter en voksen at tale med. Det sker, når Bag for en Sag 2019 afholdes. Overskuddet går nemlig til, at endnu flere kan få hjælp på BørneTelefonen. I år sker det med flere tilmeldte end nogensinde før.
Børn får flere kram i børnehaven, når de har en yndlingsvoksen18.9.2019 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert femte barn i alderen 5-7 år oplever, at de ikke får kram af de voksne i børnehaven. Det gælder især børn, som ikke har en yndlingsvoksen blandt personalet. Samtidig siger hvert fjerde barn, at der ikke er nogen af de voksne, som er gode til at trøste, viser ny rapport fra Børns Vilkår
Forældres alkoholproblemer kaster lange skygger over børnenes opvækst30.4.2019 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Børn fra hjem med alkoholproblemer trives dårligere fysisk og psykisk, har lavere selvværd og en dårligere skolegang end andre børn. Det viser Børns Vilkårs og TrygFondens årlige rapport, ’Svigt af børn i Danmark – status 2019’, der belyser omfanget af 13 forskellige former for svigt af børn.
Flere samtaler om selvmord på BørneTelefonen28.4.2019 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På blot fem år er antallet af samtaler om selvmordsforsøg og selvmordstanker på BørneTelefonen næsten fordoblet. Det viser nye årstal fra Børns Vilkår.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum