HK/Danmark

Hver 10. oplever det - Høreproblemer gør arbejdsdagen besværlig

Del

Knap hver 10. går hver dag på arbejde med høreproblemer, der gør arbejdsdagen vanskelig og fuld af misforståelser.

Hver 10. oplever, at deres hørelse har negativ indflydelse på deres arbejdsdag. Foto: Lisbeth Holten
Hver 10. oplever, at deres hørelse har negativ indflydelse på deres arbejdsdag. Foto: Lisbeth Holten

For de fleste hænger arbejdsdagen uløseligt sammen med kommunikation med andre mennesker. Men for en gruppe danskere er arbejdssnakken ved skrivebordet, i telefonen, i mødelokalet eller ved frokostbordet ikke altid lige let.

Faktisk oplever halvdelen af HK/Privats medlemmer, at de til en vis grad ikke hører så godt, som de har gjort. Mens knap hver 10. svarer, at deres hørelse har negativ indflydelse på deres arbejdsdag.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har udført for HK/Privat blandt 1304 medlemmer.

- Hvis du hører dårligt, føler du, at du skal dobbelttjekke alt for at være sikker på, hvad det var, der blev sagt. Der er ikke noget mere pinligt og frustrerende, end hvis du kalder Søren, du lige har mødt, for Jørgen. Derfor kan selv almindelig smalltalk i pauserne være en prøvelse af format, hvor du allerede inden tænker ”åh nej, nu skal jeg til det igen”, siger Majbritt Garbul Tobberup, landsformand for Høreforeningen.

- Og så er det svære jo også, at det kun er dig selv, der hele tiden er opmærksom på problemet. Det er kun dig selv, der ved, hvor stort problemet er. Det er enormt ensomt, tilføjer hun.

Kommunikationen bliver tung

I undersøgelsen svarer 22 procent, at det af og til sker, at de ikke har forstået det hele af en samtale på deres arbejdsplads, fordi de ikke kunne høre alt, der blev sagt. Af dem oplever fire ud af 10, at det særligt giver anledning til misforståelser, og at den dårligt hørende efterlades frustreret.

- Når du går på arbejde med høreproblemer, er der stor risiko for, at kommunikationen bliver tung. Det kræver mere af samtalepartneren at tale med én, der hører dårligt, da du skal tale tydeligt og ikke bare kan slå over i et andet emne, for så ryger den dårligt hørende af, siger psykolog Anne-Mette Mohr, der i over 25 år har arbejdet som psykolog med fokus på mennesker med høretab - blandt andet i rådgivningstilbuddet House Of Hearing.

- Spontaniteten i samtalen forsvinder, og det gør, at mange med høreproblemer føler sig til besvær.

For yderligere kommentarer kontakt Heidi Lisette Bille, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat, på tlf. 4029 4425

Nøgleord

Billeder

Hver 10. oplever, at deres hørelse har negativ indflydelse på deres arbejdsdag. Foto: Lisbeth Holten
Hver 10. oplever, at deres hørelse har negativ indflydelse på deres arbejdsdag. Foto: Lisbeth Holten
Download

Information om HK/Danmark

HK/Danmark
Weidekampsgade 8
0900 København C

3330 4343http://www.hk.dk/

Følg pressemeddelelser fra HK/Danmark

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra HK/Danmark

HK hilser ekspert-anbefalinger om psykisk arbejdsmiljø velkommen. Men der skal følge penge med.27.9.2018 13:04pressemeddelelse

Dårligt arbejdsmiljø koster det danske samfund milliarder af kr. Hvert eneste år. 80 mia. kr. Udgifter til sundhedsvæsen og sygedagpenge, produktionstab og manglende skatteindtægter. Oven i det kommer så de menneskelige omkostninger – fysiske som psykiske. Og problemet stiger ovenikøbet år for år. Samlet set går det den forkerte vej med arbejdsmiljøet, selv om der heldigvis også er gode historier. Og derfor er vi som udgangspunkt vældig tilfredse med, at det ekspertudvalg, som blev nedsat sidste år, både har medlemmer, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter og flere faglige eksperter inden for feltet, siger HK´s næstformand Martin Rasmussen. Udvalget har nu barslet med en række anbefalinger. ”Et af vores største ønsker er klare regler. En bekendtgørelse om det organisatoriske og sociale arbejdsmiljø, der lægger den juridiske ramme. Den skal være på plads, hvis vi skal forebygge dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det skal simpelthen være tydeligt for enhver, hvordan man forebygger og hånd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum