World Animal Protection Danmark

Hvalekspert kritiserer dansk turistattraktion

Del

Indespærrede danske marsvin lider under indespærring og dyreforsøg, og bør sættes fri med det samme.

  • Danmarks eneste hval-art udsættes for skadelige forsøg, der risikerer at gøre dyrene helt eller delvis døve.
  • Indespærringen i et lille havnebassin strider mod al dyre-etik og de vilde dyrs natur og behov
  • Dyrene udnyttes til fremvisning og show, hvilket er et brud på loven om beskyttelse af vilde dyr.

Det er essensen af den kritik, som landets førende hvalekspert, biolog Birgith Sloth, retter mod Miljøministeriet samt centeret Fjord & Bælt i Kerteminde, der i årevis har holdt flere eksemplarer af Danmarks eneste hval-art indespærret, og brugt dem til både shows og forsøg.

“De unge marsvin, Saga og Eskild, bør sættes fri, og hverken udsættes for skadelige lydforsøg eller fremvises ved shows i centeret,” siger Birgith Sloth, der er uafhængig havbiologisk konsulent, medlem af Rådet for dyreforsøg og i en årrække var blandt Danmarks repræsentanter i den internationale hvalfangstkommision.

Fjord & Bælt har i mange år forsket i forskellige danske havdyr, og har samtidig trænet og dresseret vilde marsvin, så de kan optræde for betalende gæster og skoleklasser.

Men både forsøgene og fremvisningen af de vilde hvaler, der er indfanget i Storebælt, er en øm tå for det statsstøttede center.

Ifølge internationale aftaler om behandling og beskyttelse af vilde dyr, er det forbudt at foretage forsøg med dyr fanget i naturen.

Der kan kun dispenseres, hvis der er tale absolut nødvendig artsbevarelse, hvilket der ikke er tale om her.
Alligevel har den danske miljøstyrelse gang på givet dispensation til at centeret kan beholde vilde marsvin og lave forsøg på dem. Som det eneste land i Europa.

De tre nuværende marsvin hos Fjord & Bælt er født i det fri, men bifanget i bundgarn, og derefter indbragt til centeret i Kerteminde.

Det drejer sig om:

Freja, der har været i centeret i 23 år, samt de to unge marsvin, Saga og Eskild, der blev fanget i september og november 2020, hvor de har været indespærret i det lille havnebassin hos Fjord & Bælt siden sidste år. 

Dømt til at svømme i cirkler dagen lang resten af livet, i stedet for at boltre sig i Storebælts bølger sammen med deres frie artsfæller.

Siden fangsten er de små hvaler blevet tæmmet og trænet, så forskerne lettere kan lave forsøg på dem, og samtidig bliver dyrene brugt i shows for betalende gæster året rundt.

Det rejser en række kritiske spørgsmål, som biolog Birgith Sloth nu kommenterer i kølvandet på den kampagne, World Animal Protection Danmark (WAP), har ført siden december for at få sat Saga og Eskild fri.

”Allerede i 60’erne og 70’erne blev der i Danmark lavet dækkende og grundige forsøg, og de seneste årtier er der lavet grundige lydundersøgelser på marsvin i naturen. Forsøgene i Fjord&Bælt er helt unødvendige. Det er galimatias, og de udnytter ganske enkelt deres forskning til at lave shows med marsvinene,” siger Birgith Sloth.

Hval-eksperten fortæller også, at Fjord & Bælts forsøg er skadelige for marsvinenes vigtigste sanseapparat, hørelsen, som de bruger konstant, når de jager, dykker og svømmer over lange afstande, for at møde hinanden og deres mager.

I centeret udsættes marsvinene for lydpåvirkninger på op til 210 decibel, og ifølge inspektioner hos Fjord & Bælt har tidligere marsvin i centeret lidt under ødelæggende høreskader.

I følge Birgit Sloth har centeret oplyst, at også det nuværende marsvin Freja, har permanent hørenedsættelse.

World Animal Protection Danmark appellerer på den baggrund til Fjord & Bælt om at indstille deres forsøg, og slippe de to unge marsvin, Saga og Eskild fri snarest muligt.

“Det er helt uacceptabelt, at dyrene bliver brugt til shows, og det er ganske enkelt en forældet tankegang, at udnytte vilde dyr på den måde", siger Gitte Buchhave, direktør for World Animal Protection Danmark:

"Vi må træde i karakter og indse, at det ikke længere er i orden, at udnytte vilde dyr kommercielt, og at det er mindst ligeså uacceptabelt, at bruge dem til tvivlsom forskning. Fjord & Bælt har ingen ret til at dømme de unge marsvin til indespærring på livstid. De skal sættes fri så hurtigt som muligt”, siger Gitte Buchhave.

World Animal Protection appellerer også til miljøminister Lea Wermelin (S) om, at sikre, at miljøstyrelsen stopper med at udstede dispensation til Fjord & Bælt, så de ikke fremover kan udføre forsøg med vilde marsvin indfanget i den danske natur. Eller bruge dem til fremvisning i centeret.

Nøgleord

Kontakter

Information om World Animal Protection Danmark

World Animal Protection Danmark
World Animal Protection Danmark
Amagertorv 29, 2.
1160 København K

https://www.worldanimalprotection.dk/

World Animal Protection er en global dyrebeskyttelsesorganisation med kontorer i 14 lande.

Alene i Danmark har World Animal Protection over 50.000 faste støtter og 120.000 følgere på FacebookI over 50 år har organisationen ydet førstehjælp til dyr i katastrofeområder, og dyr i hele verden har nydt godt af World Animal Protections støtter. Dyrebeskyttelsesarbejdet udføres primært på baggrund af private donationer.

Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum