Husk hygiejnen, når du rejser ud

Kog det, skræl det eller drop det – sådan lyder de klassiske rejseråd til dig, der rejser udenlands. Og der er mere end almindelig god grund til at tænke sig om, inden du sætter tænderne i friske tomater, fremmede frugter eller fristende eksotiske retter i udlandet. Faktisk har en tredjedel af de omkring 5.000 danskere, der hvert år bliver registreret i sundhedssystemet, fordi de er smittet med enten salmonella eller campylobacter, hentet deres maveonde i udlandet.
At der er grund til at være opmærksom på hygiejnen og varsom ved buffeten i udlandet understeges af helt nye tal fra DTU Fødevareinstituttet. Sidste år, da danskernes muligheder for at rejse ud, var skruet helt i bund pga. Covid19, blev andelen af rejserelaterede campylobactertilfælde reduceret fra 28% til 9% af samtlige campylobactertilfælde i Danmark. For salmonella sås en tilsvarende reduktion fra 42% til 20%.
Én af årsagerne til, at mange bliver ramt af 'turistmave' er typisk, at vandkvaliteten i fjerne lande ikke er på samme niveau som i Danmark. Læg dertil at muligheden for håndvask og håndhygiejne ikke altid er til stede ved f.eks. gadekøkkener.
Fødevarestyrelsen har derfor samlet fire gode råd til dig lige inden take off. De er desværre ingen garanti mod et maveonde på rejsen, men kan være gode at have med i bagagen:
1. Varm mad skal være rygende varm – ikke lunken
2. Skræl selv frugten
3. Pas på med salat og rå grøntsager
4. Vask hænder eller brug håndsprit
Flere gode råd HER
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum