Husk hygiejnen, når du rejser ud
Kog det, skræl det eller drop det – sådan lyder de klassiske rejseråd til dig, der rejser udenlands. Og der er mere end almindelig god grund til at tænke sig om, inden du sætter tænderne i friske tomater, fremmede frugter eller fristende eksotiske retter i udlandet. Faktisk har en tredjedel af de omkring 5.000 danskere, der hvert år bliver registreret i sundhedssystemet, fordi de er smittet med enten salmonella eller campylobacter, hentet deres maveonde i udlandet.
At der er grund til at være opmærksom på hygiejnen og varsom ved buffeten i udlandet understeges af helt nye tal fra DTU Fødevareinstituttet. Sidste år, da danskernes muligheder for at rejse ud, var skruet helt i bund pga. Covid19, blev andelen af rejserelaterede campylobactertilfælde reduceret fra 28% til 9% af samtlige campylobactertilfælde i Danmark. For salmonella sås en tilsvarende reduktion fra 42% til 20%.
Én af årsagerne til, at mange bliver ramt af 'turistmave' er typisk, at vandkvaliteten i fjerne lande ikke er på samme niveau som i Danmark. Læg dertil at muligheden for håndvask og håndhygiejne ikke altid er til stede ved f.eks. gadekøkkener.
Fødevarestyrelsen har derfor samlet fire gode råd til dig lige inden take off. De er desværre ingen garanti mod et maveonde på rejsen, men kan være gode at have med i bagagen:
1. Varm mad skal være rygende varm – ikke lunken
2. Skræl selv frugten
3. Pas på med salat og rå grøntsager
4. Vask hænder eller brug håndsprit
Flere gode råd HER
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum