Hold kokken til ilden og bakterierne i skak, når I griller
Høje temperaturer på grillen, høj hygiejne hos grillmesteren og enkle håndgreb under serveringen, kan holde bakterierne væk og sikre en god grillaften for dig og dine gæster.
Med sommertemperaturen stiger antallet af forbrugere, der bliver syge af fødevarebakterien campylobacter, eksplosivt. Bakterien, der kan give et alvorligt maveonde, kan findes i råt kød. Den trives dårligt ved køleskabstemperatur og dør ved høj varme – f.eks. ved stegning.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at omkring 5.000 forbrugere bliver syge af fødevarebakterien hvert år, typisk koncentreret omkring sommermånederne. En mulig forklaring er, at det halter med hygiejnen og nogle af de helt basale fødevareråd, når Danmark tænder op for en hyggelig grillaften i sommerlandet, vurderer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.
"De færreste har rindende varmt vand og sæbe ude ved grillen, og vasker derfor ikke hænder, mens de jonglerer med rå bøf, kylling og pølser. Problemet er, at der kun skal et par dråber bakteriefyldt kødsaft til, før du risikerer at sende hele dit sommerselskab til tælling og på toilettet”, fortæller Bente Holst.
Men med et par enkle håndgreb er det nemt at skrue ned for risikoen.
”Det er vigtigt, at rå kødsaft fra det ustegte kød ikke kommer med over i salaten, på brødet eller på det fad, du serverer maden på. Derfor anbefaler vi også at bruge én grilltang til det rå kød og en anden til det stegte”, forklarer Bente Holst, og opfordrer de rutinerede grill-entusiaster til at dele Fødevarestyrelsens klassiske råd med de opvoksende grillgenerationer:
Fødevarestyrelsens grillråd
1️. Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.
2️. Gennemsteg kylling og hakkebøffer.
3. Vask hænder jævnligt – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
4. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt et rent fad eller tallerken til færdigstegt kød.
Nøgleord
Kontakter
Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum