Højteknologisk markarbejde vinder frem: Næsten 500 landmænd griber ny mulighed
Med den rette teknologi kan landmænd nu dyrke deres marker så præcist, at det delvist erstatter de traditionelle værktøjer til at undgå kvælstof i vandmiljøet. For landmanden kan metoden både spare tid, penge og besvær.
Laboratorieanalyser af gylle, satellitbaserede målinger af markernes kvælstofbehov og landbrugsmaskiner, der automatisk doserer hvor på marken, den skal sprede mest gødning. Nu kan de teknologier delvist erstatte efterafgrøder, og den mulighed har rigtig mange landmænd grebet.
- Det er kun få år siden, at muligheden for at erstatte efterafgrøder med præcisionslandbrug var på forsøgsbasis. Nu er præcisionslandbrug for første gang et muligt alternativ til målrettede efterafgrøder for alle landmænd, og derfor er det glædeligt at se så mange, der griber den mulighed, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Jakob Møgelvang.
Såning af efterafgrøder skal sikre, at overskydende kvælstof ikke siver ud i søer, åer og fjorde eller ender i grundvandet. Ved hjælp af præcisionslandbrug kan landmanden sikre, at jorden får præcis den mængde kvælstof, afgrøderne har brug for.
Og beregninger fra Aarhus Universitet viser, at hvis 11 hektar jord dyrkes som præcisionslandbrug, har det samme effekt på kvælstofudledningen til vandmiljøet som én hektar efterafgrøder. Men gevinsten ved slippe for at skulle så efterafgrøder er langt fra den eneste.
- Gevinsterne er faktisk mange. Præcisionslandbrug kan både give højere udbytte, lavere omkostninger til gødning og spare tid i marken. Det kræver en investering i den rette teknologi, men det lader til, at fordelene for rigtig mange opvejer ulemperne, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Jakob Møgelvang.
I alt vil 494 landmænd samlet dyrke et areal på over 98.962 hektar som præcisionslandbrug. Og endnu flere kan komme til i løbet af året. Der findes nemlig flere typer efterafgrøder med forskellige datofrister for indberetning, og helt frem til efteråret kan landmænd indberette, at de bruger præcisionslandbrug.
Fakta om præcisionslandbrug
Præcisionslandbrug benytter satellitbilleder, droner, GPS og meget andet teknisk udstyr til at styre, når der skal sås, gødskes, sprøjtes og høstes så præcist som muligt. På den måde får landmanden et højere udbytte samtidig med, at der spares på brændstoffet, gødningen, pesticiderne og den tid, landmanden er i marken.
Fakta om krav til præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder
- Kvælstofbehovet for hver mark skal fastsættes.
- Der skal udføres positionsbestemt gradueret gødningstildeling med udstyr, der har sektionsstyring og kantspredningsudstyr.
- Indholdet af kvælstof i husdyrgødning og anden organisk gødning skal måles.
- Omregningsfaktoren for præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder er 11:1. Det betyder, at man skal have anvendt præcisionslandbrug på 11 hektar af sine marker med korn eller raps for at erstatte 1 hektar efterafgrøder.
Yderligere
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf.: 41 89 25 07.
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Ny lavbunds-taskforce skal finde løsninger på udfordringer17.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange tusinde hektar lavbundsjord skal tages ud af almindelig drift, som et vigtigt skridt på vejen mod at nå i mål med den grønne omstilling af landbruget. Nu er der sendt invitationer ud til første møde i den taskforce, som skal arbejde med at fjerne barrierer på vejen.
Milepæl for plantebaserede fødevarer: Plantefonden i høring13.6.2022 14:15:00 CEST | Pressemeddelelse
I efteråret 2021 indgik et bredt flertal i folketinget Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug, og blev i den forbindelse enige om oprettelsen af en fond for plantebaserede fødevarer. Dén fond er nu et skridt nærmere virkeligheden, idet loven for Plantefonden per 13. juni er gået i høring.
Idéerne står i kø: Flere forskere vil hjælpe med at opgøre, hvad de enkelte landbrug udleder16.5.2022 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugsstyrelsen har modtaget 35 ansøgninger til Bedriftsudledningsprogrammet (BUP), der skal komme med forslag til, hvordan drivhusgasser og næringsstoffer på bedriftsniveau opgøres. Nu skal et udvalg vurdere, hvilke ansøgninger der går videre til den endelige runde.
Ny mærkedag skal være med til at sikre planternes sundhed: Sådan kan du hjælpe12.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
FN har udnævnt 12. maj til International Plantesundhedsdag. Skadedyr og plantesygdomme truer nemlig en stor del af verdens fødevarer.
Undgå sygdom i køkkenhaven: Brug aldrig spisekartofler som læggekartofler31.3.2022 09:38:16 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det kan virke oplagt for haveejere at bruge spirede spisekartofler som læggekartofler, er det en rigtig dårlig idé. Man risikerer at få et ringe udbytte og sygdomme i jorden mange år frem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum