H.K.H. Kronprinsen og miljøminister Lea Wermelin åbnede ny pantfabrik

Det danske pantsystem tog i dag et skridt ind i en grønnere fremtid med åbningen af en større og højteknologisk fabrik i Høje Taastrup. H.K.H. Kronprinsen deltog i den officielle åbning og satte produktionsanlægget i gang. Miljøminister Lea Wermelin deltog ligeledes i åbningen af fabrikken, som skal håndtere en stor del af de mere end 1,4 mia. flasker og dåser med pant, der hvert år bliver indsamlet og sendt til genanvendelse.
“Vi har et pantsystem i verdensklasse. 9 ud af 10 flasker og dåser kommer retur fra forbrugerne og bliver genanvendt. Når vi genanvender frem for at brænde affald af, begrænser vi belastningen af klimaet, og vi forvandler brugte emballager til værdifulde ressourcer. Vi har for nylig rykket saft og juice ind i pantsystemet, og dermed kan vi genanvende cirka 75 millioner flere flasker og dåser. I dag er en god dag for miljøet og klimaet,” sagde miljøminister Lea Wermelin.
Bestyrelsesformand i Dansk Retursystem, Thomas Dalsgaard, lagde i sin tale vægt på, at pantsystemet ercirkulær økonomi i sin reneste form. Og netop den form for klima- og miljøgevinst, som hele verden sukker efter i disse år.
”Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. Vi skal til stadighed udvikle og forbedre pantsystemet, og sikre, at det passer ind i samfunds- og markedsudviklingen,” sagde Thomas Dalsgaard.
Stigende mængder gav kapacitetsudfordringer
Dansk Retursystem har drevet pantsystemet siden det fik sin nuværende form i 2002. I det første år afleverede danskerne 41,2 mio. tomme flasker og dåser med pant. I 2019 afleverede de mere end 1,4 mia. De stigende mængder engangsemballager har de seneste år givet kapacitetsproblemer i Dansk Retursystems fabrikker, og derfor blev der i 2018 taget første spadestik til en ny og større fabrik.
Det er de tyske virksomheder Stadler og Gebhardt, der har leveret maskiner til fabrikken, som bliver højteknologisk og sikrer en endnu mere effektiv genanvendelse af flaskerne og dåserne. Samtidig bidrager fabrikken gennem en mere effektiv drift til Dansk Retursystems ønske om at reducere CO2-udslippet yderligere i egen drift og med tiden nå fuld cirkulær økonomisk drift af pantsystemet.
Medarbejdere uddannet til ny fabrik
Med en højteknologisk fabrik følger også nye krav til produktionsmedarbejdernes kompetencer. Hvor der tidligere fx var mange manuelle løft, kommer der nu en højere grad af automatisering. Derfor har Dansk Retursystem gennem de seneste fire år tilbudt opkvalificering til medarbejderne i form af videreuddannelse til driftsoperatører, proces- og industrioperatører.
Fakta: Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,8 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver genanvendt. Miljøvirksomheden, der er non-profit, har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Flere informationer og aftaler om interview på tlf: 30 67 13 90.
Billeder



Links
Information om Dansk Retursystem
Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb12.3.2025 09:48:36 CET | Pressemeddelelse
Når flasker og dåser genanvendes i pantsystemet, bliver hele 99,7 procent til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, hvor materialerne kan genanvendes igen og igen. Det fremgår af Dansk Retursystems årsrapport. Det rekordhøje niveau er en forbedring på knap 4 procentpoint i forhold til året før.
Nu bliver låget siddende på flasken19.2.2025 12:38:25 CET | Pressemeddelelse
Siden EU-direktivet om fastgjorte låg trådte i kraft sidste år, kommer hele 99% af alle pantede flasker retur med låget på. Det viser en opgørelse fra Dansk Retursystem. Det svarer til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende som affald.
NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik30.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver automationsvirksomheden NTO, der skal levere optælleanlægget til Dansk Retursystems nye pantfabrik i Fredericia. Anlægget skal håndtere flasker og dåser med pant, fra de kommer ind på fabrikken, til de bliver optalt, og flasker og dåser derefter sendes til genanvendelse.
Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf6.5.2024 11:04:42 CEST | Pressemeddelelse
Nederlandske Bollegraaf Group har vundet udbuddet om sorteringsanlægget til Dansk Retursystems kommende pantfabrik i Fredericia. Her vil der dagligt skulle sorteres 2,5-3,5 mio. flasker og dåser, som kommer ind gennem pantsystemet vest for Storebælt.
Kasper Schmidt bliver ny CEO i Dansk Retursystem5.4.2024 13:21:55 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Retursystem henter Kasper Schmidt som ny administrerende direktør. Han kommer fra en stilling som CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S og tiltræder 1. august hos Dansk Retursystem, som driver det danske pant- og retursystem. Her afløser han Lars Krejberg Petersen, der har ønsket at fratræde i 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum