Hus Forbi

Hjemløse bliver glemt når kontanterne forsvinder

Del

Som hjemløs er det utroligt svært at få et hævekort. Det gør det meget vanskeligt at hæve og bruge kontanter, og konsekvenserne er uoverskuelige.

Hvis du er hjemløs og trænger til et bad, hvad gør du så? Tager i svømmehallen, selvfølgelig! Men det kan godt være svært - der er betalingen nemlig blevet kontantløs.

- Uden adresse kan du som hovedregel ikke få et hævekort. Og i Københavns Kommune tager de ikke længere imod kontanter i svømmehallerne, fortæller Hus Forbi-sælger Søren Otto til Hus Forbi.

Søren Otto oplever på egen krop, hvor svært det hvor svært det er at få adgang til og bruge sine egne penge. Og han er ikke den eneste hjemløse, der mærker konsekvenserne af et mere og mere kontantløst samfund. Derfor sætter Hus Forbi nu fokus på problemet i avisen og på Hus Forbis digitale platforme.

Hjemløse kan ikke hæve kontanter

Før har hjemløse kunnet hæve penge i banken med deres pas, men den mulighed har bankerne lukket ned for.
Derfor kan man kun hæve kontanter med netop hævekort i automaterne. Det er yderst vanskeligt at få et hævekortkort, når man ikke har nogen adresse, så konsekvensen er ofte at hjemløse må skaffe kontanter på anden vis.

- Det er en håbløs situation, vi stiller de svageste i. Tænk ikke at kunne få adgang til sine egne penge! Det er jo en central livsnerve, der kappes over. Nu er det hjemløse, det går ud over, men også ældre og andre samfundsgrupper kan blive ramt, siger Poul Struve Nielsen, redaktør på Hus Forbi.

I København må kommunens hjemløseenhed nu agere ’bank’ for de hjemløse på to gange hver måned i et afgrænset tidsrum på halvanden time, hvor den hjemløse kan komme og få nogle af deres indefrosne penge udbetalt. Bankerne skal dog stadig skal være mellemled, og sørge for at hjemløseenheden først får kontanterne, inden de kan udbetales.

- Det kan ikke være rigtigt, at hjemløse skal leve på andre vilkår end os andre. Vi har et ansvar for at hjælpe folk ud af hjemløshed, ikke at fastholde dem i det, siger Poul Struve.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til redaktør Poul Struve Nielsen, 5240 9079, eller digital leder Markus Eg, 5373 0490.

Hus Forbi præsenterer Kontantløst Samfund
Videokanal

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Hus Forbi

Hus Forbi
Hus Forbi
Jernbane Allé 68
2720 Vanløse

8993 7474https://husforbi.dk/

Hus Forbi udkom første gang i august 1996. Anledningen var FN’s internationale fattigdomsår, og at København var europæisk kulturby ’96.

Hus Forbi tjener et dobbelt formål:

  1. At være med til at skabe debat og dialog om og med hjemløse og socialt udstødte, som typisk ikke kommer til orde i medierne.Hus Forbi er med andre ord deres talerør og skal sætte deres holdninger, behov og ønsker på dagsordenen over for politikere, myndigheder og resten af danskerne i al almindelighed.
  2. At give de hjemløse sælgere mulighed for at tjene deres egne penge og have noget at stå op til. For mange er det at sælge Hus Forbi et værdigt alternativ til tiggeri eller kriminalitet, fordi de her tjener penge på lovlig vis ved at sælge et produkt – avisen – som de kan stå inde for.

Følg pressemeddelelser fra Hus Forbi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hus Forbi

Hjemløse kommer IKKE frem i køen, men de burde20.1.2021 09:07:13 CETPressemeddelelse

Nogle medier skriver, at hjemløse nu kommer 'frem i køen' til vacciner mod COVID19. Det passer ikke. Det er en fejlfortolkning af en pressemeddelelse fra Socialministeriet, siger ansvarshavende redaktør for Hus Forbi, Poul Struve Nielsen. Han konstaterer, at der står det, som der altid har stået i Sundhedsstyrelsens retningslinjer under kategori 5. - Socialministeriet har fundet det nødvendigt at fortælle, det også gælder hjemløse. Det svarer til at sige: Vi behandler alle, som brækker et ben i en trafikulykke. Også selv om de er hjemløse. Det er tjekket med Sundhedsstyrelsen, og der er desværre ikke ændret på nogen rækkefølge eller på, hvornår hjemløse vaccineres. Det er blot bekræftet, at vi ikke har lighed i sundhed, siger han og tilføjer: - Flere læger, som arbejder med rusmiddelbehandling, giver over for Hus Forbi udtryk for, at de mener, hjemløse og udsatte bør vaccineres først, og de giver også udtryk for, at de sagtens kan klare den opgave. Så kom dog i gang. Det er vel dokumen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum