DI - Dansk Industri

Historisk vækst i friplejehjem viser, at danskerne er klar til mere selvbestemmelse i velfærden

Del
Antallet af ældre, der bor i en friplejebolig, er fordoblet på bare fire år. Samtidig melder en lang række kommuner sig klar til, at der skal etableres nye friplejehjem. Det lover godt for regeringens ambitioner om at styrke det frie valg, mener Dansk Industri.
Jakob Scharff, branchedirektør i DI. Foto: Foto: Sif Meincke
Jakob Scharff, branchedirektør i DI. Foto: Foto: Sif Meincke

Antallet af ældre, der har valgt at bo i en friplejebolig, er vokset med 850 personer fra 2018 til 2022, hvilket svarer til en fordobling på fire år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, mener Jakob Scharff, der er branchedirektør i DI.

- Muligheden for at vælge mellem forskellige plejehjem har givet den enkelte ældre og deres pårørende bedre mulighed for at finde et velfærdstilbud, der passer til lige netop deres ønsker og behov. Nu ser vi klart og tydeligt, at danskerne har taget valgfriheden til sig, siger han.

Kommuner har planer om endnu flere friplejehjem
Ifølge Dansk Industri er det muligt at finde et privat alternativ til de kommunale plejehjem i 47 ud af landets 98 kommuner.

Men dét tal kan meget vel stige markant i de kommende år. 12 af de kommuner, der ikke optræder på listen, har ifølge DI vedtaget i deres budgetforlig for 2023, at de som minimum vil afdække mulighederne for at få etableret et friplejehjem i de kommende år. Det gælder fx Kerteminde, Allerød og Syddjurs.

- Mange kommuner står med den udfordring, at der skal investeres i nye plejehjem i de kommende år. Rigtig mange steder i landet har byrådene fået øjnene op for, at den udfordring kan løses i samarbejde med private aktører – især fordi det også med til at give borgerne mere at vælge imellem, siger Jakob Scharff.

Ny regering vil give mere frit valg
I det nye regeringsgrundlag har Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne netop fokus på at give borgerne mere selvbestemmelse i velfærden. ”Regeringen vil styrke det frie valg, så den enkelte borger får flere muligheder for at vælge den velfærd og service, der passer bedst til den enkeltes livssituation.”, lyder det i regeringsgrundlaget.

- Vi skal for alt i verden undgå A- og B-hold, hvor selvbestemmelse bliver forbeholdt de mest ressourcestærke. Derfor er det en bunden opgave at styrke og udvide det frie valg på tværs af velfærdsområder, siger Jakob Scharff.

Læs hele analysen fra DI her.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere kommentarer kontakt branchedirektør Jakob Scharff på tlf. 2112 9423 eller presserådgiver Ben Ron på tlf. 2830 5452.

Billeder

Jakob Scharff, branchedirektør i DI. Foto: Foto: Sif Meincke
Jakob Scharff, branchedirektør i DI. Foto: Foto: Sif Meincke
Download
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum