
Historisk dyr fyringssæson er ikke slut endnu
Mens prisen på energi tilsyneladende har stoppet sin himmelflugt, så vil varmeregningerne for indeværende sæson fortsat ligge på et betydeligt højere niveau, end det vi så, før krigen i Ukraine begyndte. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark og DI Byggeri. For henved halvdelen af alle husejere - svarende til lidt over 800.000 familier - betyder det, at de fortsat bør ruste sig mod høje energipriser. De varmer nemlig deres huse op med en dyr varmekilde som gas, olie, elpaneler eller elvarme, og mange af dem bor i huse, der er relativt dårligt isoleret.
”Energipriserne er faldet betydeligt fra det toppunkt, vi så i sensommeren. De er dog fortsat langt højere, end vi har været vant til, og vi skal nok vænne os til større udsving og højere priser den kommende tid, end vi tidligere har været vant til. Der hersker i det hele taget stor usikkerhed om de kommende års energipriser. Vi bør altså ruste os til, at energi kan være dyr. Når vi samtidig husker klimakrisen, er det altså vigtigere end nogensinde, at vi sparer på energien, hvor vi kan – især den energi, der kommer fra fossile energikilder. Og her står banker og realkreditinstitutter klar med grønne, billige lån”, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
”Det gælder ikke mindst for mange danske husejere, der stadig gør klogt i at få gået deres hus efter med både energibesparelser og energirenoveringer for øje. Det er fortsat en alvorlig situation, vi står i, og vi er nødt til at gøre noget – både som boligejere hver især og som samfund. Det er også derfor, at vi i DI Byggeri er gået sammen med Finans Danmark om at se på det her i fællesskab”, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, som påpeger, at dagens analyse vil blive efterfulgt af yderligere fælles analyser.
Mange huse er i dårlig energimæssig stand
Hvis man vil spare på energien og dermed begrænse udgifterne, så kræver det også, at ens hus er i en ordentlig energimæssig stand, så varmen ikke bare fosser ud.
I analysen fra Finans Danmark og DI Byggeri vises det blandt andet, at to ud af fem huse i Danmark er i forholdsvis dårlig energimæssig stand, svarende til et energimærke D eller E. En femtedel er i dediceret dårlig energimæssig stand, svarende til et energimærke F eller G. Det er først og fremmest disse boliger – og især hvis de samtidig er opvarmet med naturgas, olie eller ren elvarme – der rammes af høje varmeregninger.
Den geografiske placering spiller også en afgørende rolle. Mange boliger i kommuner på Sjælland og særligt i Nordsjælland opvarmes med dyre fossile brændsler, mens mange bynære kommuner har udrullet billigt fjernvarme. Samtidig er energistandarden af huse også bestemt af opførelsesåret samt efterisoleringer, hvilket også varierer meget på tværs af landet:
”Der er store geografiske forskelle på, hvor i høj grad husejere er ramt af de høje energipriser. Nogle kommuner har en betydelig ældre boligmasse end andre. Det er blandt andet i kommunerne på Lolland, Falster og Langeland, hvor energiregningerne er steget mest. Stigningen i udgifterne kan blandt andet tilskrives, at husene i mindre grad er efterisoleret sammenlignet med andre kommuner.” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Prisen er fortsat høj
Selv om energipriserne er faldet en del igen siden himmelflugten i 2022, så kan varmeregningerne for indeværende fyringssæson i de værste tilfælde godt løbe op i over 4.000 kr. ekstra om måneden for et enfamiliehus i normal størrelse. For de fleste husstande, der ikke har fjernvarme, forventes de månedlige energiudgifter at ligget et sted mellem 1.000 og 3.000 kr. højere i denne fyringsvarmesæson, sammenlignet med 2020.
”Der er altså fortsat store besparelsespotentialer for husejere ved at energioptimere og gå over til mere effektive og bæredygtige opvarmningstyper. Mange boligejere kan se frem til at få fjernvarme, mens andre gør klogt i at skifte til en varmepumpe. Dette vil uden tvivl forbedre situation for mange husejere, men for de familier, der bor i ældre huse, kan efterisolering og andre energioptimeringsløsninger også afhjælpe i forhold til de stigende udgifter til energi,” siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri.
Kontakter
For yderligere oplyninger kontakt:
Ben Ron, presserådgiver i Dansk Industri. Tlf. 2830 5452
Camilla Thorning, pressechef i Finans Danmark. Tlf. 3016 1010
Billeder
Information om DI Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V
3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/
DI Byggeri er et branchefællesskab for over 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 120.000 medarbejdere.
Læs mere: DI Byggeri
Følg pressemeddelelser fra DI Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Byggeri
Nyuddannede brolæggere er klar til forårets belægningsarbejder13.3.2023 09:04:49 CET | Pressemeddelelse
Landets brolægningsvirksomheder i anlægsbranchen kan sagtens bruge flere end de 20 svende, som årligt uddannes på landets tekniske skoler
Lange byggesagsbehandlingstider gør dit hus dyrere9.3.2023 08:32:15 CET | Pressemeddelelse
Det er ikke uvæsentligt, hvor du bor i landet, når du skal have en byggetilladelse fra kommunen. Nye tal viser, at der mellem kommunerne er over et halvt års ventetid i forskel, når byggetilladelsen skal sagsbehandles, og det kan koste tusindvis af kroner, vurderer DI Byggeri.
Lange byggesagsbehandlingstider gør dit hus dyrere9.3.2023 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er ikke uvæsentligt, hvor du bor i landet, når du skal have en byggetilladelse fra kommunen. Nye tal viser, at der mellem kommunerne er over et halvt års ventetid i forskel, når byggetilladelsen skal sagsbehandles, og det kan koste tusindvis af kroner, vurderer DI Byggeri.
Længst ventetid på byggetilladelser i Kerteminde9.3.2023 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens det tager over 100 dage i Kerteminde at få en byggetilladelse, så er Svendborg blandt de ti hurtigste i hele landet. Lang ventetid gør byggerierne af alt fra parcelhuse til etagebyggerier og erhvervsdomiciler tusindvis af kroner dyrere, lyder det fra DI Byggeri Fyn, der undrer sig over de store forskelle
Ventetiden på byggetilladelser stiger på Lolland-Falster9.3.2023 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
I Lolland og Guldborgsund kommuner er ventetiden på en byggetilladelse steget, og det gør byggerierne af alt fra parcelhuse til etagebyggerier og erhvervsdomiciler tusindvis af kroner dyrere. DI Byggeri Sjælland og Lolland-Falster ærgrer sig over de stigende ventetider