Aarhus Universitet: Arts

Henrik Reintoft Christensen er ny leder på Center for Samtidsreligion

Del
Henrik Reintoft Christensen tiltræder som ny leder på Center for Samtidsreligion ved Aarhus Universitet. Han overtager posten efter Marie Vejrup Nielsen, der skal være ny viceinstitutleder ved Institut for Kultur og Samfund.

På Center for Samtidsreligion indsamler, analyserer og formidler de tilknyttede forskere viden om religion og religiøsitet i Danmark. Et af centrets centrale projekter er e-årbogen, Religion i Danmark, der udgives hvert år, og som giver det mest komplette overblik over religion i dagens Danmark. Næste gang, den udgives, bliver det med 44-årige lektor, Henrik Reintoft Christensen i spidsen. Han afløser Marie Vejrup Nielsen, der har stået i spidsen for centeret i syv år, og som nu skal være viceinstitutleder på Institut for Kultur og Samfund.

Henrik Reintoft Christensen er uddannet cand.mag. i Religionsvidenskab i 2006 ved Aarhus Universitet og blev i 2010 ph.d. på en afhandling om religionens rolle i de skandinaviske parlamenters og største avisers offentlige debatter. Efterfølgende har han været ansat ved universitetet først som adjunkt på Religionsvidenskab og fra 2016 som lektor i Religionsvidenskab.

- Jeg kender Center for Samtidsreligion særdeles godt og var faktisk med i den første store kortlægning af religion i Aarhus tilbage i min egen studietid. Det er 10 år siden den anden kortlægning, hvor jeg ikke deltog, men nu skal vi snart i gang med den tredje runde, og jeg ser frem til at være en del af projektet og til at undersøge, hvad der er sket af forandringer i de 20 år, fortæller Henrik Reintoft Christensen.

Inden da, bliver det første store projekt den årlige udgivelse af E-årbogen med facts om de godkendte danske trossamfunds medlemstal, antal bygninger, religiøse specialister med mere. Oplysninger, der anvendes i mange forskellige formidlingssammenhænge og både i dansk og international forskning. Et andet fokusområde på centeret de kommende år bliver de internationale og transnationale dynamikker, der spiller en stor rolle for mange religiøse grupper.

-Mange grupper har kontakter og netværk på tværs af landegrænser, som er vigtige for dem, men også for os, hvis vi vil forstå den måde, de fungerer på, lyder det fra Henrik Reintoft Christensen.

Om Center for Samtidsreligion
Center for Samtidsreligion blev etableret i 2009 som et samarbejde mellem religionsvidenskabelige og teologiske forskere ved Aarhus Universitet med lektor Jørn Borup som leder. Det har fra starten haft et bredt fokus på forskning i samtidens religiøse udtryksformer hos både enkelte religioner, på tværs af forskellige religioner og i forhold til religion både inden for og uden for institutionelle rammer.

Kontakter

Yderligere information
Lektor Henrik Reintoft Christensen
Institut for Kultur og Samfund – Afdeling for Religionsvidenskab
Mail: HC@cas.au.dk
Fastnet: +4587162492
Mobil: +4528261014

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye