Ingeniørforeningen, IDA

Headhuntere sværmer om ingeniørerne

Del

Inden for de seneste 12 måneder er flere end 6 ud af 10 privatansatte IDA-medlemmer blevet prikket på skulderen af en headhunter eller anden virksomhed.

Der er rift om ingeniører og andre vidensarbejdere med STEM-kompetencer, og mange bliver kontaktet af headhuntere.
Der er rift om ingeniører og andre vidensarbejdere med STEM-kompetencer, og mange bliver kontaktet af headhuntere.

Vidensarbejdere indenfor it, teknologi og naturvidenskab er en mangelvare i store dele af dansk erhvervsliv. I en ny undersøgelse blandt flere end 17.000 privatansatte medlemmer, svarer 61 pct., at de er blevet kontaktet af en headhunter eller en anden virksomhed med opfordring til at skifte stol inden for det seneste år.

Tallet overrasker ikke Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

”Manglen på vidensarbejdere indenfor it, naturvidenskab og teknologi er desværre ikke et nyt fænomen. Vi har advaret om den i årevis, og disse flaskehalse på fx ingeniørernes arbejdsmarked gør, at virksomhederne må gå på jagt hos hinanden. Det er naturligvis fede tider for vores medlemmer, men vi ved også fra andre undersøgelser, at virksomhedernes rekrutteringsproblemer har alvorlige konsekvenser. Manglen på viden og kompetencer betyder, at nogle virksomheder må afvise nye ordrer, droppe udvidelsesplaner eller outsource til de lande, hvor kompetencerne findes,” siger Morten Thiessen.

Undersøgelsen viser også, at headhunterne er flittige i særligt it- og telebranchen og bygge- og anlægsbranchen. Blandt de privatansatte IDA-medlemmer, som arbejder i it-branchen, er 73 pct. blevet headhuntet eller forsøgt headhuntet i løbet af de seneste 12 måneder, og i bygge- og anlægsbranchen har flere end 68 pct. af IDAs medlemmer oplevet, at en headhunter eller anden virksomhed forsøgt at få dem til at skifte job.

Morten Thiessen forstår virksomhedernes behov for at hyre erfarne medarbejdere, men han opfordrer dem også til at tage ansvar for at klæde de kommende generationer af ingeniører, scient.er og it-specialister på.

”Det er paradoksalt, at samtidig med, at virksomhederne plukker medarbejdere fra hinanden, er der en gruppe dimittender, der må gå ledige i en længere periode, inden de lander deres første job. Det er dem, der fylder i ledighedsstatistikken. Dem kunne flere virksomheder godt fokusere mere på, når de rekrutterer. Det er korrekt, at erfaringen ikke er der endnu. Til gengæld får virksomhederne nogle unge, kreative kræfter ind med den nyeste viden, som de selv kan være med til at forme,” siger han.

”Vi kommer heller ikke udenom, at Danmark skal blive bedre til at tiltrække og fastholde specialister fra udlandet. Selvom vi heldigvis uddanner flere indenfor STEM-fagene, så kan vi ikke mætte virksomhedernes behov selv. Derfor skal vi blive bedre til at fastholde de vidensarbejdere, vi får lokket hertil og blive meget bedre til at fastholde de udenlandske dimittender, der har taget deres uddannelse i Danmark, som er faldet til og ønsker at blive her. Alt for mange af dem forlader os, selvom vi har så hårdt brug for dem,” siger Morten Thiessen.

IDAs lønstatistik viser, at 18 pct. af IDAs medlemmer på det private område skiftede job i 2019 – enten inden for den samme virksomhed eller til en anden virksomhed.

Er du blevet kontaktet af en headhunter eller en anden virksomhed med opfordring til at skifte job inden for de seneste 12 måneder?

 

Antal

Procent

Ja

10.349

61

Nej

6.503

38

Ved ikke

170

1

Total

17.022

100,0

Kilde: IDA Note: 17.022 privatansatte medlemmer har svaret

Kontakter

Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf: 51 85 17 64
Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, tlf: 51 37 59 30

Billeder

Der er rift om ingeniører og andre vidensarbejdere med STEM-kompetencer, og mange bliver kontaktet af headhuntere.
Der er rift om ingeniører og andre vidensarbejdere med STEM-kompetencer, og mange bliver kontaktet af headhuntere.
Download

Links

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum