H.C. Andersen-professor takker af

Der sættes punktum for en æra, når Johs. Nørregaard Frandsen til august stopper som leder af H.C. Andersen Centret på SDU og går på pension.
Men der bliver nok fortsat rigeligt at se til for 69-årige Johs. Nørregaard, da han fortsætter som professor emeritus og projektleder for Danske Digterruter, som skal få danskerne ud i naturen og ind i litteraturen.
Johs. Nørregaard Frandsen er uddannet cand. phil i nordisk litteratur fra Odense Universitet og begyndte universitetskarrieren med forskning i rockmusik og ungdomskultur. Og som en del af forskningsmiljøet omkring dansk kultur- og bevidsthedshistorie var han med til at grundlægge moderne kulturstudier i Danmark.
Han var institutleder for Institut for Litteratur, Kultur og Medier på SDU fra 1999-2011 og blev i 2011 leder af H.C. Andersen Centret ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU.
Slipper ledelsen – men ikke HCA
Nu er det tid at give ledelsesstafetten videre:
-Der kommer en dag, hvor man skal slippe tøjlerne som leder, og nu lader jeg andre føre H.C. Andersen Centret videre, men H.C. Andersen selv, ham slipper jeg aldrig, siger han og uddyber:
- Jeg er stolt over at give et center videre, der flere gange er blevet fremhævet som det globale centrum for HCA-forskningen og både er forankret i Odense by og national og international kultur, fortæller Johs. Nørregaard Frandsen.
Og institutleder Per Krogh Hansen understreger, at det er en kapacitet, man nu må tage afsked med:
- Man plejer at sige, at ingen er uundværlig. Men det tæller ikke hér. Johs har ydet en fantastisk indsats for SDU generelt og for HC Andersen Centeret specifikt. Vi kommer til at savne ham – som fagmand og som personlighed.
Vigtig ny viden om H.C. Andersen
Johs. Nørregaard Frandsen fremhæver flere områder, hvor H.C. Andersen Centret særligt har markeret sig forskningsmæssigt de senere år:
-Med centrets interkulturelle perspektiv har vi udvidet forståelsen af H.C. Andersen som en i sandhed global forfatter, der læses forskelligt i Kina, Rusland, USA, forklarer han og fortsætter:
- Ligeledes er vores gode samarbejde med Odense Bys Museer om en ny form for manuskriptlæsning i gang med at bringe helt ny viden frem om H.C. Andersens kreative proces. Endelig bidrager vores undersøgelser af ikoner og hvordan ikoner nedslides til udviklingen af en forskningsbaseret H.C. Andersen-kulturturisme.
Åbner kultur for mennesker
Netop vekselvirkningen mellem forskningens analytiske indsigter i kultur og indsatsen for at få den nye viden ud i praksis. Det har været den røde tråd - ikke bare på H.C. Andersen Centret - men gennem hele Johs. Nørregaard Frandsens karriere.
Derfor har han naturligt nok i årtier har været en allestedsnærværende kulturel ambassadør for SDU.
- Det igangsættende kulturarbejde, som giver impact, har jeg altid været optaget af. Som forsker, synes jeg, man skal kunne åbne stoffet – både litteraturen, kulturen, historien og sproget – så alle mennesker kan forstå det, fortæller han.
Og Johs. Nørregaard Frandsen fortsætter kulturformidlingen som professor emeritus ved SDU. For udover etableringen af digterruter ude i det danske landskab, så er han i gang med indtil flere bøger - om bl.a. H.C. Andersen og Jeppe Aakjær - som skal skrives færdig. Ligesom han bliver ved med at holde foredrag om sprog, litteratur og kultur i alle hjørner og kanter af Danmark.
Leder efter ny leder
Det er endnu ikke afklaret, hvem der bliver den nye leder af HCA-Centeret, når Johs. Nørregaard Frandsen går på pension den 14. august 2020.
Institut for Kulturvidenskaber har igangsat en reorganiseringsproces af centret, men forventer ikke at have en ny leder på plads til august. Derfor står institutleder Per Krogh Hansen fra Institut for Kulturvidenskaber for centerledelsen, indtil en ny leder kan præsenteres.
Der bliver fratrædelsesforelæsning og afskedsreception for Johs Nørregaard Frandsen 26. maj 2020.
Kontakter
For yderligere oplysninger kontakt:
Johs. Nørregaard Frandsen, leder af H.C. Andersen Centret ved SDU
Telefon: 65503436 Mobil: 60113436 Mail: jnf@sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum