Har dine planter papirerne i orden?
For mange er påskeferien startskuddet på havesæsonen, og det kribler i fingrene for at komme i gang med skuffejern og planteske.
Har du planer om at så frø eller plante stiklinger, som du, eller en du kender, har taget med hjem fra en ferie uden for Europa, skal du dog være opmærksom på reglerne på området. De grønne souvenirs kan nemlig bære på insekter og plantesygdomme, der er skadelige for den danske natur, afgrøder og planteproduktion.
Derfor indførte EU i 2019 nye importregler, der betyder, at frø, planter, frugt og grøntsager skal have et såkaldt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande uden for EU. Kun frugter af ananas, banan, kokos, dadel og durian kan frit indføres.
Certifikatet sikrer, at alle planter og planteprodukter har været igennem et sundhedstjek i eksportlandet, før private og virksomheder kan tage dem med ind i EU.
- Det er vigtigt at huske, at skadedyr og plantesygdomme kan følge med som blinde passagerer i noget så almindeligt som tomatfrø. Vi råder derfor borgere til, at de ikke tager frø, planter eller planteprodukter med hjem fra rejser i udlandet, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.
Sammen sikrer vi sunde planter
Sunde planter er blandt andet vigtige for, at vi fortsat kan have en stor planteproduktion på marker, i plantager og i gartnerier.
På Landbrugsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om vores arbejde for at beskytte den danske natur og planteproduktion mod skadelige insekter og sygdomme.
Besøg vores hjemmeside her.
Finder du en eksotisk udseendet bille i haven eller larve i skoven, kan du samtidig hjælpe Landbrugsstyrelsen ved at anmelde fundet på hjemmesiden.
Fakta:
Får du mistanke om, at du har fundet skadedyr eller plantesygdomme i dine planter, frugter og grøntsager, skal du:
- Tage et billede af insektet, planten, frugten eller grøntsagen. Inkludér eventuelt en mønt i billedet, så det er nemt at se størrelsesforholdet.
- Gemme insektet, planten, frugten eller grøntsagen hvis muligt.
- Anmelde fundet til Landbrugsstyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder.
Yderligere oplysninger:
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Planter&Biosikkerhed@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.
Nøgleord
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum