Håndværkere bliver ingeniører i Esbjerg

Et af de sikreste kort man kan vælge når man ser på efterspørgsel af arbejdskraft, høje lønninger og spændende arbejdsopgaver, er tage en ingeniøruddannelse.Der er gode jobmuligheder indenfor stort set alle ingeniørfag i Syd- og Vestjylland, og efterspørgslen er stigende. En prognose fra brancheforeningen Engineer the Future viser, at Danmark frem mod 2025 kommer til at mangle 10.000 ingeniører flere end dem, der allerede bliver uddannet i dag,
Men sådan behøver det ikke at være. Det kræver nemlig hverken høje karakterer eller mange år på skolebænken at komme ind på studiet. Gennem det etårige Adgangskursus kan håndværkere eller andre med et kortere uddannelsesforløb bag sig, komme ind på et af Aalborg Universitet Esbjergs ingeniørstudier og tage en akademisk uddannelse, der åbner døren til et alsidigt og spændende arbejdsliv.
Håndværkserfaring er en fordel
En stor del af de studerende på Adgangskursus er håndværkere, der af den ene eller anden grund ikke har lyst til at bruge resten af deres arbejdsliv på at stå på en byggeplads, men som gerne vil læse videre på en uddannelse med mange perspektiver.
- Adgangskurset er en åben dør videre for håndværkere, der gerne vil sadle om. Det kan være at kroppen begynder at gøre ondt eller at man drømmer om en højere løn og et mere alsidigt arbejde. Som håndværker har man en masse erfaringer med sig i bagagen, som er fine at bygge videre på, og som er meget relevante for ingeniører at have, siger Henrik Brohus, der er studieleder på Adgangskursus ved Aalborg Universitet.
- Min erfaring er, at det er fordel, når man skal ud på arbejdsmarkedet bagefter. Skal en arbejdsgiver vælge mellem en ingeniør, der har tilbragt hele livet på skolebænken og en, der har svunget en hammer og en skruemaskine, er det ofte den sidste, der står med de stærkeste kort, siger han.
Ikke 40 år som tømrer
En af dem, der har valgt at bruge Adgangskursus som springbræt til at komme videre, er 25-årige Morten Munk Nielsen fra Tjæreborg ved Esbjerg. Han er oprindeligt udlært tømrer, men efter to år på arbejdsmarkedet, kunne han mærke at 40 år med et krævende fysisk arbejde, ikke var den fremtid han drømte om.
- Jeg så bygningsingeniørerne, der gik ude på byggepladserne og fik lyst til, selv at læse videre også, siger han. Med adgangskursus kunne jeg komme i gang med det samme. Man skulle lige vænne sig til at sidde stille på skolebænken og lave lektier om aftenen, men det gik.
I dag er Morten Munk Nielsen i gang med at tage en diplomuddannelse på Institut for Byggeri og Anlæg på AAU Esbjerg, og til januar 2022 er han klar til at springe ud som bygningsingeniør med gode jobmuligheder lokalt.
- Jeg vil gerne blive i Esbjerg, men det skulle der også være rigtig gode muligheder for, siger han.
Uddannelse i verdensklasse
Som studerende på en af ingeniøruddannelser på Aalborg Universitet ender man med en uddannelse i absolut verdensklasse. I marts 2018 blev uddannelserne i Esbjerg, Aalborg og København kåret til de bedste i Europa og de fjerde bedste i hele verden.
Adgangskurset til ingeniørstudierne har gennem årene været entrebillet for en række fremtrædende forskere og erhvervsprofiler. Tidligere deltagere på Adgangskursus tæller Niels Buus, CEO for satellitvirksomheden GOMSpace og robotprofessor
Nøgleord
Kontakter
For yderligere information, flere fotos, interview, kontakt til cases mv., kontakt:
- Brian Møller, AAU Kommunikation: 9940 7375 – bm@adm.aau.dk
- studieleder Henrik Brohus: 9940 8539 – hb@civil.aau.dk
Billeder





Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum