Børne- og Undervisningsministeriet

Grønt lys til at køre studentervogn

Del
Regeringen har sammen med Folketingets partier besluttet, at årets studenter og andre, som færdiggør ungdomsuddannelse, skal have lov at fejre deres eksamener med vognkørsel.

Også i år vil pyntede busser og lastbiler med glade hueklædte unge pryde gaderne, når årets studenter springer ud. De unge, som snart afslutter deres ungdomsuddannelse får – trods COVID-19 – lov at fejre deres eksamen med vognkørsel.

Regeringen og Folketingets partier har valgt at give mulighed for studenterkørsel og andre uddannelsesafslutninger, men under forudsætning af, at det foregår klassevist.

De nærmere retningslinjer for forsvarlig gennemførsel af arrangementerne er under udarbejdelse.

”For de unge er studenterkørslen helt uden sammenligning den vigtigste begivenhed, og derfor er det glædeligt at de unge får lov til at sætte et festligt punktum for deres uddannelse og i øvrigt for et svært forår i Coronaen tegn. Det er så velfortjent. Vognkørsel er en stor oplevelse, man kun har én gang i livet,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Af hensyn til smittetrykket skal der tages forholdsregler i forbindelse med fejring af afslutninger på uddannelser som translokation, dimissioner og lignende arrangementer. Her bør fejringerne foregå ved, at man kun samles klassevist og holdvist – og ikke i større forsamlinger. Der vil dog være mulighed for, at nærmeste familie også kan deltage.

Retningslinjerne for både studentervognkørsel og andre afslutningsarrangementer for hele uddannelsesområdet vil blive drøftet med sektoren og ventes at være klar inden for de næste dage.

Citater fra Folketingets partier:

”Studenterkørslen er en oplevelse, som man kun får en gang i livet. Det er afslutningen på ungdomsuddannelsen, hvor lektier og arbejdsflid afløses af glæden over at få huen på hovedet eller svendebrevet i hånden. Vi har efterspurgt klart svar fra sundhedsmyndighederne og regeringen gennem lang tid og havde gerne set en afklaring tidligere, men glæder os over, at vi nu med denne aftale kan sikre de unge en dag med studenterkørsel og en ordentlig fejring. Oven på et ”forsømt forår”, hvor COVID-19 har begrænset alle og isoleret de unge med fjernundervisning, der ved vi, at det betyder desto mere, at studenterkørselen og fejringen ikke også skal aflyses,” siger Ellen Trane Nørby, undervisningsordfører for Venstre.

”Jeg er glad for, at det vedvarende pres vi fra DF’s side har lagt på ministeren de sidste par uger har medført, at vi i bred enighed kan stå sammen om at træffe den politiske beslutning, at vi åbner for studenterkørsel,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl, undervisningsordfører for Dansk Folkeparti.

”De unge har allerede betalt en meget høj pris under corona-krisen, og har virkelig passet på de svage i samfundet. Nu er det tid til, at vi hylder dem, og lader dem afslutte deres uddannelsesforløb med manér. For Radikale Venstre har det hele tiden været et stort ønske, at man kan gennemføre studenterkørsel og sidste skoledag på så normale vilkår som muligt. Dét at se tilbage og fejre en epoke har en kæmpestor betydning, når man er ung – men det er også et minde for resten af livet, og det skal vi ikke fratage de unge,” siger Ane Sophie Callesen, undervisningsordfører for Radikale Venstre.

”Jeg har fået så mange henvendelser fra unge, som så frem til at køre i studentervogn som en af de største oplevelser i deres ungdom. Derfor glæder det mig enormt, at de nu får en afklaring, og kan se frem til at få en god afslutning på deres gymnasietid,” siger Astrid Carøe, gymnasieordfører for Socialistisk Folkeparti.

”Det er godt, at vi nu kan give årets studenter mulighed for sammen at fejre, at de har færdiggjort deres uddannelse. I den særlige situation vi befinder os i, er det naturligvis ekstremt vigtigt, at der udvises stor forsigtighed i forbindelse med fejringen. Derfor vil der også fra ministeriets side blive udarbejdet nærmere retningslinjer, og jeg er ikke i tvivl om, at de unge vil udvise stor ansvarlighed, når dagen skal fejres,” siger Jakob Sølvhøj, ungdomsuddannelsesordfører for Enhedslisten.

”Jeg er så glad for, at vi nu kan give grønt lys for studenterkørsel. Vi har arbejdet hårdt på at finde en løsning sammen med sundhedsmyndighederne, og alle kommende studenter har ventet meget længe på et svar. Selvfølgelig skal de unge ikke fratages denne livsbegivenhed, som det er at køre rundt sammen i en flot pyntet vogn og fejre mange års endt skolegang sammen med deres klassekammerater. Vores unge har allerede betalt en høj pris med lang hjemsendelse og skolegang foran en skærm på grund af COVID-19,” siger Katarina Ammitzbøll, ungdomsuddannelsesordfører for Det Konservative Folkeparti.

”I Alternativet er vide glade for at afgangseleverne får lov til at køre studenterkørsel efter alle kunstens regler. Og vi synes, det er klogt at dele translokationer op i lidt minder bidder,” siger Torsten Gejl, uddannelsesordfører for Alternativet.

”Genåbning af samfundet skal selvfølgelig også gælde for studenterkørsel. Studentertiden er helt særlig og et minde for livet. Det skal vi selvfølgelig ikke tage fra studenterne anno 2020. Jeg er derfor også rigtig glad for, at de nu får mulighed for at køre i studentervogn. Det under jeg dem virkelig og ønsker dem en fantastisk tur og tid,” siger Mette Thiesen, undervisningsordfører for Nye Borgerlige.

”I den her tid er de unge blevet fremhævet som de mest uansvarlige, og som dem, der har udvist mindst samfundssind, mens det i virkeligheden er dem, der har mærket allermest på egen krop, hvad den her nedlukning har betydet. For de har bragt mange ofre i forhold til et normalt ungdomsliv, hvor det sociale og vennerne er allervigtigst. Derfor er jeg meget, meget tilfreds med, at studenterne nu kan køre studenterkørsel. På den måde sikrer vi også, at coronakrisen ikke også ender med at blive en fællesskabskrise,” siger Alex Vanopslagh, politisk ordfører for Liberal Alliance.

Pressetelefonen: 2240 0930

Nøgleord

Information om Børne- og Undervisningsministeriet

Børne- og Undervisningsministeriet
Børne- og Undervisningsministeriet
Frederiksholms Kanal 21
1220 København K

33 92 50 00https://www.uvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børne- og Undervisningsministeriet

Bred aftale skal sikre flere faglærte til sundhedsvæsenet og ældreplejen26.1.2024 12:26:00 CET | Pressemeddelelse

Flere elever på SOSU-uddannelserne skal have sprogstøtte, og der afsættes knap 90 millioner kroner årligt fra 2025 og frem til et permanent taxameterløft til SOSU-uddannelserne. Regeringen vil derudover indkalde til trepartsforhandlinger om mulighed for at give løn til elever på 25 år eller derover på social- og sundhedshjælperuddannelsen. Det er nogle af initiativerne i en ny aftale, regeringen har indgået med et bredt flertal af Folketingets partier. Aftalen skal sikre flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere til sundhedsvæsenet og ældreplejen.

Invitation til pressemøde tirsdag den 9. januar klokken 13.00 om regeringens udspil for social- og sundhedsuddannelserne, Forberedt på fremtiden III, som er første del af et ældreudspil, regeringen fremlægger inden længe8.1.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

Børne- og Undervisningsministeriet inviterer tirsdag den 9. januar klokken 13:00 til pressemøde om regeringens nye udspil for social- og sundhedsuddannelserne. Forberedt på fremtiden III er ét ud af flere udspil om erhvervsuddannelserne og skal sikre flere faglærte til sundhedsvæsenet og ældreplejen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye