Grønne omgivelser i barndommen giver færre psykiske lidelser i voksenlivet
Nu har forskere fra Aarhus Universitet brugt satellitdata fra 1985 til 2013 til at kortlægge mængden af grønt omkring barndomshjemmet for knap en million danskere, og sammenholdt disse data med risikoen for at udvikle en af 16 forskellige psykiske lidelser senere i livet.
Studiet offentliggøres i dag i det ansete amerikanske tidskrift PNAS og viser, at de børn, der har haft de grønneste omgivelser i barndommen, har op til 55% mindre risiko for at udvikle en psykisk lidelse – selv når der er taget højde for andre risikofaktorer som socioøkonomisk status og tidligere tilfælde af psykiske lidelser i familien.
Hele barndommen skal være grøn
”Vores data er ret unikke. Vi har haft mulighed for at trække på en stor mængde data fra danske registre om bl.a. opholdsadresser og sygdomsdiagnoser, og sammenligne det med satellitbilleder, der afslører den mængde grønne områder, hver enkelt har haft omkring sig gennem opvæksten,” fortæller postdoc Kristine Engemann fra Institut for Bioscience og Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet, som har stået i spidsen for undersøgelserne.
Forskerne ved, at f.eks. støj, luftforurening, infektioner og dårlige socioøkonomiske forhold øger risikoen for at udvikle psykiske lidelser. Omvendt har andre studier vist, at mere grønt i lokalområdet giver mere socialt sammenhold, øger folks fysiske aktivitetsniveau og kan forbedre børns kognitive udvikling. Det er alt sammen faktorer, der kan have betydning for ens psykiske helbred.
”Med vores datasæt kan vi vise, at risikoen for at udvikle en psykisk lidelse bliver mindre, jo længere tid man har været omgivet af grønne omgivelser fra fødslen og op til 10 års alderen. Grønne omgivelser er altså vigtige under hele opvæksten,” forklarer Kristine Engemann.
Hun tilføjer, at grønne omgivelser ikke påvirker risikoen for alle de undersøgte 16 psykiske lidelser i lige høj grad. Misbrugslidelser samt neurotiske, stress-relaterede og somatoforme lidelser påvirkes mest af en opvækst i grønne omgivelser, mens det ikke lader til at have betydning for mental retardering og skizoaffektivt syndrom.
Grønne og sunde byer
I det netop offentliggjorte studie justerede forskerne for kendte faktorer, der øger risikoen for at udvikle en psykisk lidelse – eksempelvis socioøkonomisk status og tidligere psykiske lidelser i familien. Og forskerne er derfor overbeviste om, at der er en tæt sammenhæng mellem byliv og psykiske sygdomme.
”Vi er blevet klar over, at vores omgivelser har større betydning, end man tidligere troede. Derfor er vores studie vigtigt, da det giver os en bedre forståelse for årsagerne til psykiske lidelser”, siger Kristine Engemann.
Denne viden er vigtig for den fremtidige byplanlægning. Ikke mindst fordi en større og større andel af befolkningen, også på verdensplan, bor i byer.
”Sammenhængen mellem mental sundhed og adgang til grønne arealer i ens nærområde er noget, der i endnu højere grad bør tænkes ind i byplanlægningen, så vi kan få grønnere og sundere byer, der giver færre psykiske lidelser,” supplerer professor Jens-Christian Svenning fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, som er medforfatter på studiet.
Nøgleord
Kontakter
Postdoc. Kristine Engemann, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Universitet. Mail: engemann@bios.au.dk. Tlf.: 2536 8404
Professor Carsten Bøcker Pedersen, Center for Registerforskning, Institut for Økonomi, Aarhus BSS, Aarhus Universitet. Mail: cbp@econ.au.dk. Tlf.: 8716 5759
Professor Jens-Christian Svenning, Center for Biodiversity Dynamics in a Changing World (BIOCHANGE) & Sektion for Økoinformatik & Biodiversiet, Aarhus Universitet. Mail: svenning@bios.dk. Tlf.: 2899 2304
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Forskere opstiller scenarier for fremtidens grønne landbrug24.3.2023 09:38:55 CET | Pressemeddelelse
Det kræver store investeringer, hvis dansk landbrug skal leve op til de ambitiøse politiske krav til grøn omstilling, siger forskere fra Aarhus Universitet. De har opstillet en række scenarier, der vil kunne udpege vejen mod et grønnere landbrug.
To AU-iværksættere på listen over verdens bedste21.3.2023 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Fra mikrohuse i Holstebro til børnehaver i Ukraine: 3DCP er navnet på Danmarks første totalentreprenør i 3D-printet byggeri og grundlæggerne bag, Hasan og Mikkel, er begge nylige dimittender fra Aarhus Universitet. Nu er de landet på Forbes 30 under 30-liste, og årsagen bag gemmer sig i elitesport, drive og kombinationen af tech og business. Og måske en smule held.
Aarhus-forsker i spidsen for stort, europæisk Internet of Skills-projekt21.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt projekt finansieret af Horizon Europes Marie Skłodowska-Curie program sigter efter at udvikle teknologi og opskalere talentmasse til udviklingen af det taktile internet, også kaldet Internet of Skills – en nøglekomponent i fremtidens digitale verden.
Biokul og energi produceret ved pyrolyse baner vej for et klimaneutralt landbrug i Kina15.3.2023 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Landbrug står for en stor del af den globale udledning af drivhusgasser, og vejen til CO2-neutralitet er ikke helt lige. Forskere fra blandt andet Land-CRAFT – Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures ved Aarhus Universitet har via en omfattende livscyklusanalyse af data fra Kina fundet frem til et integreret system til pyrolyse af biomasse og elproduktion kombineret med almindeligt anvendte foranstaltninger til begrænsning af metan og kvælstof. Sammen med den rette forvaltning af landbrugsjorden vil systemet kunne nedbringe drivhusgasudledningen fra dyrkning af kinesiske standard afgrøder væsentligt.
Samdyrkning skal sikre bæredygtighed og fødevaresikkerhed15.3.2023 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dyrk korn og bælgfrugter sammen og få et mere bæredygtigt landbrug. Det er opskriften i et nyt Horizon Europe projekt med deltagelse fra Aarhus Universitet. LEGUMINOSE hedder projektet, der vil undersøge mulighederne for at skabe et mere bæredygtigt landbrug samt øge fødevaresikkerheden for en voksende verdensbefolkning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum