Landbrugsstyrelsen

Græskar vinder frem på de danske marker

Del

Siden 2015 er arealet af græskarmarker steget med næsten 50 procent. De store orange græskar ender både som dekorative lanterner i fejringen af Halloween og i køkkenet, hvor de indgår i madlavningen.

Halloween er forbundet med gys, genfærd og de ikoniske Halloween-græskar, der lyser op i efterårsmørket, når aftenen falder på. Og i år vokser der faktisk markant flere græskar på de danske marker, end der gjorde for bare fem år siden.

Græskar er blevet spist og dyrket i Danmark i århundreder, men der er dog intet, som tyder på, at vi er ved at være trætte af det enorme bær med det hårde ydre. Landbrugsstyrelsens statistik over, hvor stort et areal der bruges til dyrkning af græskar i Danmark, viser, at det samlede areal er steget med 114 hektar på bare fem år.

- Der vokser i år rigtig mange græskar ude på de danske marker. I 2015 dyrkede vi 234 hektar græskar i Danmark, mens tallet i 2019 er 348 hektar. Det er en stigning på godt 50 procent – svarende til 160 fodboldbaner, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

Hokkaido og Halloween hitter
I takt med at flere fejrer Halloween, er mange begyndt at forbinde græskarret med de store uhyggelige græskarhoveder. Men græskarret har også fundet vej til vores køkkener.

- I vores opgørelse kan vi se, at det lille orange hokkaido-græskar, som mange bruger i køkkenet til at lave suppe eller græskarfritter af, og det store Halloween-græskar, er blandt de sorter, som der dyrkes flest af herhjemme. De danske landmænd dyrker altså de græskar, vi bruger til dekoration, men også dem vi spiser, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

Græskar udplantes i løbet af foråret, når der ikke længere er den store risiko for nattefrost. Plant dine græskar et solrigt sted med rigeligt plads, da mange græskarplanter kan vokse sig kæmpe store. I slutningen af september kan du endelig høste dine græskar. Det er rimelig nemt at finde ud af, om et græskar er klar til at blive høstet. Du banker bare med knoerne på den hårde skal. Hvis græskarret lyder hult, er det klar til at blive høstet.

Tallene nedenfor viser det samlede græskarareal i Danmark, hvor der i perioden 2015-2019 er ansøgt om grundbetaling.

År 2015 2016 2017 2018 2019
Hektar 234,59 283,7 284,97 299,13 347,98

Nøgleord

Kontakter

Kontakt Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07 eller presse@lbst.dk.

Information om Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

+45 33 95 80 00http://lbst.dk/

Landbrugsstyrelsen er en styrelse under Miljø- og Fødevareministeriet, hvis vision er at skabe rammerne for, at dansk landbrug kan være blandt Europas mest konkurrencedygtige, samtidig med vi passer på vores miljø og klima. Det gør vi ved at regulere og kontrollere erhvervene, ved at yde tilskud og ved at indgå i konstruktive dialoger med vores kunder og interessenter. Blandt andet udbetaler styrelsen 8,2 mia. kr. i projekt- og landbrugsstøtte om året.

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum