Danske Havne

Godt råd fra Vestkysthavnene: Spis flere fisk - det er klimavenligt

Del
En stribe fisk i danske farvande er fremragende spisefisk og har et lavere klimaaftryk end selv kylling. Så Danske Havnes Vestkysthavnegruppe anbefaler, at man spiser sundt, grønt og klimavenligt på én gang
Fiskeri i Hvide Sande Havn. Foto: Hvide Sande Havn
Fiskeri i Hvide Sande Havn. Foto: Hvide Sande Havn

Danske forbrugere spiser stadig ikke nok fisk. Vi spiser sjældnere og færre fisk end indbyggerne i en række andre europæiske lande.

Nok ikke mindst derfor tænker de færreste danskere over, at Danmark faktisk er Europas femte største fiskerination. Kun Norge, Island, Spanien og Storbritannien lander flere fisk end vi gør herhjemme. Men selv om vi ligger i toppen fangstmæssigt, ligger vi kun lidt over midten i hele Europa, når det kommer til at sætte fiskene til livs.

Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig, der ejer Thyborøn Havn, og direktør i Danske Havne, Tine Kirk, anbefaler kraftigt, at flere spiser mere fisk og skaldyr:

”De fleste kan godt finde en fiskeret eller tre, de kan lide, hvis de prøver det lidt. Udover, at det er sundt, så er en stribe fisk - og ikke mindst muslinger og østers – helt fremme i førerfeltet, når det gælder om at afsætte det mindst mulige klimaaftryk. Så både kroppen og klimaet smiler, når vi spiser flere fisk. Og som stor og traditionsrig fiskerination er det jo heller ikke så ringe endda, at vi støtter fiskerne,” siger de to fiskeentusiaster.

Klimavenlige fiske på stribe

En rapport i tidsskriftet Communications Earth & Environment dokumenterer, at en række fisk foruden at være et sundt madvalg afsætter et betragteligt lavere klimaaftryk end f.eks. oksekød, men mange også det samme eller mindre end kylling, der ellers også betragtes som et klimavenligt spisevalg.

Det er arter, der findes i store forekomster, som sild og makrel, tobis, brisling, sardiner og ansjoser, der sammen med muslinger og østers topper den grønne liste med et lavt klimaaftryk, mens torsk, måske overraskende nok, hverken er så klimavenlig eller sund, som man skulle tro for den ret fedtfattige fisk. Ikke desto mindre er den stadig et langt bedre klimavalg end bøffen fra en ko. Så den traditionsrige nytårsmenu er både reddet og ret klimafornuftig.

Vestkysthavnene og deres aktører har i årtier arbejdet for et bæredygtigt fiskeri med skånsomme redskaber og mindre energiforbrug.

Eksempelvis Ekstruder, som sorterer bifangst fra, og andre energibesparende tiltag som tilsammen har gjort dansk fiskeri væsentlig mere klimavenlig.

”Nu skal vi så bare have overtalt flere danskere til lidt mere frekvent at sætte fisk på menuen”, siger Erik Flyvholm og Tine Kirk og fortsætter:

”Vi fanger dem og lander dem jo herhjemme i stor stil, så er det lidt ærgerligt, at både spaniere, portugisere, nordmænd, italienerne, franskmænd, svenskere og finner i langt højere grad end os sætter fisk på menuen. Lad os bare have som nytårsforsæt, at vi vil give resten af Europa baghjul, når det kommer til at spise fisk”, foreslår de.

Brancheorganisationen Danske Havnes Vestkysthavnegruppe har torsdag 22. september holdt møde i Hvide Sande Havn, hvor netop fisk, bæredygtighed og klima er på programmet.

Danske Erhvervshavne arbejder målrettet med bæredygtighed og grøn omstilling. F.eks. har Hanstholm Havn tidligere i år meldt ud, at deres mål er allerede næste år at blive Europas første CO2-neutrale fiskerihavn.

Havnene har i stort antal omlagt deres maskiner fra diesel til el, leveret fra vindmøller, ligesom fiskefartøjer kan tanke grøn strøm i havnen og slukke for dieselmotoren imens, så f.eks. fiskens vej fra net til middagsbord er langt mere klimavenlig end for blot få år siden.

Kontakter

Billeder

Fiskeri i Hvide Sande Havn. Foto: Hvide Sande Havn
Fiskeri i Hvide Sande Havn. Foto: Hvide Sande Havn
Download

Information om Danske Havne

Danske Havne
Danske Havne
Bredgade 23, 2. tv.
1260 København K

72 11 81 00https://www.danskehavne.dk/

Danske Havne er brancheorganisationen for Danmarks erhvervshavne. Organisationen blev stiftet i 1917 og har fungeret som et samlingspunkt for samarbejde, vidensdeling og politisk indflydelse på tværs af landets erhvervshavne.

Danske Havne har til hovedopgave, at skaffe erhvervspolitisk indflydelse og deltage i den offentlige debat på vegne af medlemshavnene og branchen som helhed. Yderligere fungerer Danske Havne som rådgiver og facilitator for samarbejde og vidensdeling på tværs af landet, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for den lokale vækst, beskæftigelse og havnens konkurrenceevne.

Følg pressemeddelelser fra Danske Havne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Havne

Danske Havne glæder sig over havvinds-ambition om tempo og smidighed18.5.2022 15:26:54 CEST | Pressemeddelelse

Danske Havne glæder sig over ambitionen om at etablere 150 GW havvind i Nordsøen inden 2050, som de fire Nordsølande Danmark, Tyskland, Holland og Belgien onsdag blev enige om ved topmødet på Esbjerg Havn. Brancheorganisationen Danske Havnes direktør: ”Vi er begejstrede for det høje ambitionsniveau og det tempo, der lægges op til. Vigtigt er også , at man bliver smidig og meget konkret, når de endelige planer skal lægges. Bureaukrati og eventuel uhensigtsmæssig lovgivning må ikke stå i vejen, så politikerne må være friske på at rydde alle sten af vejen i ekspres-fart”, siger Tine Kirk, der peger på betydningen af de mange arbejdspladser i Danmark, som den store satsning på havvind i Nordsøen kaster af sig. ”Vi var først i verden med satsningen på havvind, da vi etablerede verdens første havvindmøllepark i 1991, så det er meget passende, at Danmark også er central aktør i Esbjerg-erklæringen her i 2022. På sin egen måde er det også illustrativt, at det finder sted på vores havn i Esbjer

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye