”Genial idé”: Trivsels-app skal stoppe frafald på VUC Storstrøm
For Danny Nielsen lød det i starten som det rene volapyk: At bruge en app til at spørge sin lærer eller vejleder om hjælp? Skulle den virkelig få færre til at droppe ud af uddannelsen på VUC?
Men da den 41-årige VUC-kursist fra Næstved havde set Wawers-appen i funktion og oplevet, hvordan hans medkursister på de almene voksenuddannelser på VUC Storstrøm fik hjælp fra undervisere, vejledere og klassekammerater via appen, forsvandt hans skepsis.
"Det er en genial idé. Mange kursister har svært ved at række hånden op i klassen og bede om hjælp, fordi de er bange for at fremstå som dumme. Det betyder, at de enten ikke lærer noget eller ikke tør lave noget på egen hånd, fordi de er bange for at begå fejl,” siger Danny Nielsen.
App-projektet er en del af det store projekt ”Inklusion af frafaldstruede elever”, som CELF (Center for Erhvervsrettede Uddannelser Lolland-Falster) driver med 9 mio. kr. i støtte fra EU’s Socialfond.
VUC Storstrøm har ansvaret for app-projektet, som efter planen afsluttes i slutningen af 2022. Det oprindelige mål var, at 360 kursister skulle deltage i app-projektet, og nu udvides projektet til også at omfatte udrulningen af appen til 1.000 kursister.
Udover trivsels-appen tilbyder EU-projektet på VUC Storstrøm også individuelle samtaler, mentorskab og en karrierecamp i september. Desuden er karrierespillet ”Kom i mål” under udvikling og får efter planen premiere efter sommerferien.
Undervisere, vejledere og ledelse er overbeviste om potentialet i appen, som lige nu bruges af 100 kursister.
"På VUC Storstrøm tror vi så meget på Wavers-appen, at vi til august prøver den af på ca. 1.000 kursister, alle undervisere og vejledere i alle vores seks afdelinger. Til den tid har vi udviklet en ny og mere brugervenlig version i samarbejde med Karsten Kjær, som har opfundet appen og er direktør for Wavers,” udtaler Rasmus Kjær Kristiansen, der er udviklingschef på VUC Storstrøm.
Socialfondsprojektets overordnede projektleder Claus Brandt Kristensen fra CELF ser et stort potentiale i VUC Storstrøms arbejde med Wavers-appen:
"Arbejdet med at få flere elever til at gennemføre deres uddannelse ligger alle skolerne i projektet på sinde, og jeg ser mange muligheder i at få en videns- og erfaringsoverførsel fra VUC Storstrøm til de øvrige partnere i projektet.”
VUC Storstrøm kæmper ligesom mange andre uddannelsesinstitutioner med frafald af kursister, forklarer projektleder Doa’a Musleh:
"Vi har på VUC Storstrøm gennem årene gjort meget for at nedbringe frafaldet, blandt andet med åben vejledning og visitationssamtaler, men alligevel har vi brug for flere virkemidler. Vi håber og tror på, at appen kan gøre en forskel, og derfor videreudvikler vi appen frem til august. Blandt andet integrerer vi en chatfunktion, så undervisere, vejledere og kursister også kan chatte sammen via appen.”
Projektlederen fortæller, at det er afgørende, at kursisten i første omgang kan henvende sig anonymt:
"Nogle af vores kursister er sårbare og går rundt med personlige udfordringer, som de skal have hjælp til. En del kursister henvender sig ikke selv – og det er ikke altid nemt at komme i kontakt med dem. Den anonyme kontakt via appen skaber mere tryghed, som kursisterne også selv har givet udtryk for, at de savner.”
Wavers-appen blev introduceret virtuelt for fem hold fra forskellige afdelinger i februar 2021 - ligesom kursisterne led mest under ensomhed og faglige udfordringer i onlineundervisning som følge af COVID-19-nedlukningen.
Danny Nielsen oplevede sine medstuderende blive væk fra undervisningen, og selvom de ikke faldt helt ud af uddannelsen, er det begyndelsen til frafald, siger han:
"De holder bare op med at komme til undervisning, og hvis man ikke passer sin undervisning, kan man i sidste ende risikere at ryge ud. Nu har vi fået en digital nødhjælper, som mange kan få gavn af – og jeg tror, at den kan få flere til at komme til undervisning og blive hængende på uddannelsen.”
Sådan fungerer Wavers-appen:
- Kursisterne opdeles via appen i hold, fx på 30 personer. Hver kursist besvarer anonymt en række faglige og trivselsmæssige spørgsmål med en rød, gul, orange eller grøn smiley.
- Når minimum fem kursister har besvaret samme spørgsmål med en rød eller orange smiley, kan alle på holdet se det, men kursisterne, som har svaret, forbliver anonyme. En underviser eller en vejleder spørger kursisten, om vedkommende vil have hjælp. Først når kursisten har godkendt håndsrækningen, bliver anonymiteten ophævet, hvorefter underviseren eller vejlederen ved, hvem kursisten er.
- Kursister kan også række ud til hinanden med appen. Hvis den berørte kursist godkender en håndsrækning, kan de aftale en snak eller gå en tur.
FAKTA OM ”Inklusion af frafaldstruede elever”
Målet med projektet er – via elevcoaches - at mindske frafaldet af sårbare unge på erhvervsuddannelser og VUC, hvor der er et forholdsvis stort frafald. I løbet af projektet ventes 1.654 elever at komme i kontakt med inklusionsprojektet. Projektet drives af CELF, Center for Erhvervsrettede Uddannelser Lolland-Falster, og partnere er VUC Storstrøm, EUC Nordvestsjælland, Roskilde Handelsskole, SOSU Nykøbing, Den Selvejende Institution Køge Handelsskole og Handelsgymnasium, EUC Sjælland, Roskilde Tekniske Skole og Zealand Business College. EU’s Socialfond har støttet projektet med 9 mio. kr. Projektet begyndte i september 2019 og afsluttes med udgangen af september 2022.
Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
FAKTA OM EU’S Socialfond
I perioden 2014-2020 investerer EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Socialfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst. Derfor medfinansierer EU's Socialfond projekter, der skal:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser
Nøgleord
Kontakter
Doa'a Musleh, projektleder VUC Storstrøm, +45 26 34 08 40
Claus Brandt Kristensen, projektleder, CELF, +45 61 22 16 30
Billeder
Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
Roccai kunne hyre deres første medarbejder og skalere endnu hurtigere11.10.2024 10:19:53 CEST | Pressemeddelelse
Nanna blev iværksætter og gik ind i tech-branchen uden at kunne kode. Det lærte hun sig selv. I sin anden tech-startup, Roccai ApS, kunne hun gennem det EU-støttede projekt SMV:Vækstpilot ansætte Mathias, som hun sparrede med, mens de delte opgaverne – så han tog AI-delen, og hun byggede systemet.
Fra modebranchen til snedkerkøkkener – en rejse mod frihed og forfinet design11.10.2024 10:00:52 CEST | Pressemeddelelse
For et par år siden stod Gitte Outzen ved en skillevej: Et liv i interiør- og livsstilsbranchen med udsigter til lange arbejdsdage og jævnlig rejseaktivitet i sigte syntes ikke at passe i familielivet, og hun ønskede at have bedre mulighed for at kunne råde over sin tid. Hun er født ind i en snedkerfamilie og havde fra barnsben af været med på snedkerværksteder og byggepladser for at se på nye projekter, materialer og arkitektur.
Tobias fik en kæmpe portion selvværd og fandt kursen mod drømmeuddannelsen3.10.2024 12:31:01 CEST | Pressemeddelelse
Han har deltaget i projektet Uddannelse til grønne job i Viborg for at forberede sig på en erhvervsuddannelse i Holstebro. Her har Tobias fået en kæmpe portion selvværd og fundet retningen, så han nu er ved at uddanne sig til bygningsmaler og drømmer om eget firma.
50 mio. kr. skal hjælpe SMV’er med at blive bedre rustede til at dokumentere deres bæredygtighed2.10.2024 11:19:05 CEST | Pressemeddelelse
Fra 2024 stiller europæisk lovgivning krav om, at store børsnoterede virksomheder skal rapportere om deres arbejde med bæredygtighed – og det kommer indirekte til at påvirke SMV’erne. Efter den europæiske bæredygtighedslovning (CSRD) er trådt i kraft, er ESG blevet det nye buzzword, og både store, mellemstore og små virksomheder vil have behov for at kunne oplyse om og dokumentere deres arbejde med bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum