Næstved Kommune

Gadekunst bliver til app og julekalender

Del

Næstved har en stolt tradition for gadekunst på byens gavle. Nu bliver kunsten mere levende for de forbipasserende, der via en ny app og julekalender kan give sig selv og sine nærmeste en gratis, guidet tur rundt i byens udendørs galleri.

Næstved satser på at få borgerne til at gå på galleri. Udendørs.

Gennem den gratis app ”Kunst i Næstved” kan alle nu læse og høre historierne om Næstved Kunstbys store gavlmalerier og de internationale kunstnere der står bag. Historierne giver anledning til, at man kan stoppe op og se detaljer i værkerne, som man måske ikke har lagt mærke til, og håbet er, at de forbipasserende får en international, positiv og uventet kulturel oplevelse, som de kan tale med hinanden om på tværs af generationer.

Appen fortæller for eksempel historien om gavlen som ingen ser, om gavlmaleriet der fik 80.000 likes på en time, og den giver dig svaret på, hvorfor togstationen har en del af æren for, at Næstved har en stærk tradition med internationale graffitikultur.

Det er Næstved Kunstby under Næstved Ungdomsskole, der de seneste 10 år har opbygget det imponerende galleri af gavlmalerier, som er blevet et unikt kendetegn for Næstved.

De fleste af de 26 værker er udført af en perlerække af internationale kunstnere, som er toneangivende inden for gadekunst.

Derfor glæder det borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen, at alle nu kan få historierne bag gavlmalerierne på deres mobil.

- Jeg synes, at det er fantastisk, at vi har gadekunst i verdensklasse i Næstved. Gavlmalerier er noget snakken altid falder på, når jeg viser besøgende rundt i bymidten. Den nye app fortæller overraskende historier om gavlmalerierne og gør dem nemme at finde. Jeg håber, at appen kan være med til, at unge og ældre kan mødes om vores gadekunst og få et fælles udgangspunkt at tale ud fra.

Gavlmalerier kan ses enkeltvis eller en del af en selvguidet byvandring. Hele ruten for Næstveds udendørs galleri er på omkring syv km og fortæller historierne bag bymidtens 26 gadekunstværker. Værker som borgerne møder til hverdag, og værker som får turister til at stoppe op.

Gadekunsten i Næstved bymidte er en anderledes kulturel oplevelse, der er et coronavenligt udflugtsmål med familien.

Hent den gratis app ”Kunst i Næstved” og få de små finurlige historier om de internationale kunstnerne, som pryder byens vægge

Julekalender: Borgerne er stolte af gadekunsten

I december måned sætter Næstved Kommune fokus på nogle af alle dem, hvor Næstved Kunstbys gavlmalerier spiller en rolle i deres hverdag.

Gennem små håndholdte film viser julekalenderen gavlmalerierne set gennem øjnene på for eksempel kokken, der har serveret mad for de udenlandske gadekunstnere; på formidleren, der viser gavlmalerierne frem for besøgende skoleklasser; og Annie Højboe Nielsen, der har skabt sin egen fine kalender af gavlmalerierne.

Der er en god grund til, at julekalenderen tager udgangspunkt i beskueren, fortæller Claus M. Pedersen, der er afdelingsleder på Næstved Ungdomsskole.

- Idéen til konceptet bag julekalenderen er helt naturligt kommet af den energi og begejstring, vi har mødt i byens rum hos de mange Næstved-borgere. Derfor er det oplagt, at julekalenderen viser borgernes begejstring, fortalt af borgerne selv.

Følg med i årets julekalender på Mærk Næstveds Facebook og mød nogle af de mange borgere i Næstved, som elsker deres kunstby.

Nøgleord

Kontakter

Claus Michael Pedersen, afdelingsleder Næstved Ungdomsskole. Mobil: 4118 5840. Direkte: 5588 4930. Mail: clped@naestved.dk
Jakob Hansen, chefkonsulent Kultur og Fritid. Mobil: 2545 0020. Direkte: 5588 3026. Mail: jakah@naestved.dk
Carsten Rasmussen, borgmester Næstved Kommune. Mobil: 2545 0943. Direkte: 5588 5099. Mail: caras@naestved.dk

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Næstved Kommune

Næstved Kommune
Næstved Kommune
Rådmandshaven 20
4700 Næstved

https://www.naestved.dk/

Følg pressemeddelelser fra Næstved Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Kommune

Sprogcenter med tæt forbindelse til virksomheder8.1.2021 17:33:49 CETPressemeddelelse

Udlændinge i Næstved som lærer dansk har siden 1. januar 2021 været elever på Sprogcenter Næstved. Kommune har nemlig hjemtaget driften af sprogcentret, som dog stadig har adresse på Kasernevej 20 og samme medarbejdere. En af de helt store fordele ved hjemtagelsen er, at det nu bliver muligt at knytte virksomheder og kursister tættere sammen kva Center for Arbejdsmarkeds relationer. Det kan fx betyde, at efterspørges der medarbejder i én branche, ja så kan man tilrettelægge en del af undervisningen, så man øver det pågældende fagsprog.

Babysut, der måler temperatur, klar til online landsfinale i opfinderkonkurrencen Edison18.11.2020 21:18:53 CETPressemeddelelse

66 elever fra 6. og 7. klasse i Næstved sidder klar til at præsentere deres nytænkende ideer til en bedre hverdag i fremtiden. I alt 15 grupper får chancen for at møde dommere ved Danish Entreprenurship Festival, som i år foregår virtuelt torsdag 19. november. Ideerne spænder bredt, og det bliver spændende at se, om det bliver vindmøllerne med solceller, eller pantsystemet til poser, der giver babysutten kamp til stregen i kapløbet om årets bedste idé.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum