Furesø Kommune

Furesø tredobler søgningen til uddannelser inden for social- og sundhedsområdet

Del

På tre år er det lykkedes Furesø Kommune at tredoble antallet af unge og voksne, der vælger at uddanne sig inden for social- og sundhedsuddannelserne

Patricia Lawaetz er én af de i alt 94 unge og voksne, der de seneste tre år har grebet muligheden for en fremtid i sundheds- og plejesektoren i Furesø. Nu går hun efter at blive Danmarks bedste elev på området.
Patricia Lawaetz er én af de i alt 94 unge og voksne, der de seneste tre år har grebet muligheden for en fremtid i sundheds- og plejesektoren i Furesø. Nu går hun efter at blive Danmarks bedste elev på området.

Næsten 100 unge og voksne i Furesø har siden 2018 grebet muligheden for at uddanne sig inden for et fag, hvor både efterspørgslen og udviklingen vil være i rivende vækst i de kommende år.

Alene i Furesø vil der i 2030 være 60 procent flere over 80 år end i dag. De mange flere ældre borgere vil på et tidspunkt i deres liv have brug for pleje eller praktisk hjælp, og derfor er der brug for at holde godt fast på de unge og voksne elever, der søger faget, fortæller Lars Carstensen (C), udvalgsformand for Ældre og sundhed i Furesø Kommune.

"Jeg er så taknemmelig for hver eneste af de 94, der i øjeblikket er i færd med at uddanne sig til vores pleje- og sundhedsområde her i Furesø. Tilbage i 2018 var tallet 21, men vi har fået vendt en udvikling til noget rigtig positivt, hvor de unge og voksne bærer fanen frem og viser mange andre, at sosu-uddannelserne er et fag med fremtid i," siger han.

Èn af de elever, der bærer fanen højest, er 21-årige Patricia Lawaetz. Efter at hun vandt regionsmesterskabet med sin makker i Brøndby, dyster hun i slutningen af april om at blive Danmarks bedste social- og sundhedsassistent til DM i Skills, et mesterskab for faglige uddannelser.
”Det vil betyde alt for mig at vinde. Det vil bekræfte mig i, at jeg er god til mit fag, og at jeg bærer et fag videre, som jeg er stolt af," fortæller hun.

Velfærdsdirektør i Furesø Kommune, Tine Gram, fortæller, at der i Furesø er lagt mange kræfter i at skabe et godt uddannelsesmiljø på området.

"Vi har en klar ambition om, at vi vil være et godt sted at være og et godt sted at lære. Derfor tager uddannelseskonsulenterne i vores uddannelsesenhed sig af alt det praktiske, så elever, kollegaer og ledere kan fokusere på faget, oplæring og opgaverne. Der er derfor også en kæmpestor opbakning til at stille praktikpladser til rådighed på vores arbejdspladser, som i forvejen løber stærkt," fortæller Tine Gram.

Kommunen stiller bøger til rådighed for eleverne og tilrettelægger praktiktiden, så der også er læsetid i arbejdstiden. Nogle elever forbereder sig nogle timer om dagen, så teori bliver kombineret med praktik. Andre har faste læsedage.

Voksne vælger elevvejen
Furesø Kommunes egne opgørelser viser også, at det aldrig er for sent at skifte retning og blive elev. Kun tre af de 94 elever er under 19 år gamle. 36 af eleverne er mellem 30 og 39 år, efterfulgt af 29 elever i alderen 20-29 år og 13 mellem 40 og 49 år. Andre 13 har rundet 50 år.

"Det betyder naturligvis rigtig meget, at vi siden 2018 har haft ekstraordinær mulighed for i to år at give voksen-elevløn. Elevlønnens størrelse betyder noget, det kommer vi slet ikke uden om, for med den kan vi holde fast i folk, der ellers ville være flyttet til kommuner tættere på hjemmet, eller som slet ikke var søgt ind i faget. Det er en investering i fremtiden," fortæller Lene Bang (A), næstformand i Ældre og Sundhed.

Både hun og Lars Carstensen håber derfor også, at uddannelsesområdet kan blive et fokusområde i de kommende budgetforhandlinger.

SIDEHISTORIE

Patricia går efter titlen som Danmarks bedste Sosu

 

Nedtællingen til danmarksmesterskabet i Skills for social- og sundhedsassistenter er begyndt for Patricia Lawetz, social- og sundhedsassistent-elev i Furesø Kommune. Den 27. april drager hun til Høng med det mål at blive Danmarks bedste sosu-elev.

11 cases ligger lige klar til Patricia Lawaetz og studiekammeraten Mikkel Iversholt. Sammen med Mikkel, der har haft sin praktik i Gribskov Kommune, er Patricia gået i intensiv træningslejr. Om en lille måned håber de at kunne supplere titlen som forsvarende regionsmestre for Region Hovedstaden med en titel som Danmarks bedste elever på landets social- og sundhedsassistentuddannelser.

"Jeg går jo efter at vinde. Det gør vi begge to. Så derfor øver vi også de tre finalecases," siger Patricia Lawaetz.

Bag de 11 cases gemmer sig forskellige typer patienter med forskellige diagnoser og plejebehov. Til mesterskaberne bliver patienttyperne spillet af skuespillere, hvoraf Patricia og Mikkel kender et par af dem fra regionsmesterskaberne. De øvrige er nye sager, som deltagerne nu forsøger at sætte sig ind i.

"Vi skal kende deres livshistorier, deres ressourcer, hvad de har arbejdet med i deres fortid, og vi skal have styr på deres medicin og deres sygdomme. Jeg var lidt chokeret over, at der var så mange cases, men vi tager fat på dem én efter en og træner de forskellige scenarier," fortæller Patricia.

Efter sin praktik på Ryetbo Plejecenter er hun tilbage på uddannelsen Sosu H i Hillerød for at færdiggøre den sidste del af uddannelsen som social- og sundhedsassistent inden eksamen i maj. Og ikke mindst for at pudse formen helt af inden danmarksmesterskabet i slutningen af april. Den træning bliver hjulpet godt på vej af de tre trænere – en fysioterapeut, en sygeplejerske og en social- og sundhedsassistent, som hende og Mikkel Iversholt har fået stillet til rådighed af uddannelsen.

"De 11 cases dækker hele uddannelsen – vi har patienter, der kommer fra hospitalet til rehabilitering med nye hofter, patienter vi skal give blodfortyndende medicin, vi skal vise, at vi kan de sterile teknikker, håndtere en stomi og voldsomme blødninger, og i psykiatrien skal vi vise, at vi kan fungere som støtte-kontaktpersoner for pyskisk syge personer," tilføjer hun.

Selv om 21-årige Patricia Lawaetz selv bor i Slangerup og nu har sluttet sine praktikker i Furesø Kommune, regner hun ikke med at sige helt farvel til Furesø lige foreløbigt.

"I min familie arbejder vi i social- og sundshedssektoren her i Furesø. På et tidspunkt skal jeg nok til et hospital, for jeg brænder for den akutte sygepleje. Men i min praktik har jeg set, at den også findes i kommunerne, for eksempel på Rehabiliteringscentret Svanepunktet i Furesø, så jeg er ikke helt færdig med Furesø endnu," understreger Patricia Lawaetz.  

Nøgleord

Kontakter

Tine GramVelfærdsdirektør

Center for Dagtilbud, Skole og Forebyggelse, Center for Børn og Voksne, Center for Sundhed og Seniorliv

Tlf:7235 4004tgr@furesoe.dk

Patricia LawaetzSocial- og sundhedsassistent-elevFuresø Kommune/Sosu H

Region Hovedstadens repræsentant til DM i skills for social- og sundhedsassistenter

Tlf:27843863

Billeder

Patricia Lawaetz er én af de i alt 94 unge og voksne, der de seneste tre år har grebet muligheden for en fremtid i sundheds- og plejesektoren i Furesø. Nu går hun efter at blive Danmarks bedste elev på området.
Patricia Lawaetz er én af de i alt 94 unge og voksne, der de seneste tre år har grebet muligheden for en fremtid i sundheds- og plejesektoren i Furesø. Nu går hun efter at blive Danmarks bedste elev på området.
Download

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum