Fugleinfluenza i sjællandsk kalkunbesætning

Del

En kalkunbesætning ved Lundby i Slagelse Kommune er ramt af fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen afliver alle kalkuner i besætningen torsdag.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen afliver torsdag 34.000 kalkuner.
Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen afliver torsdag 34.000 kalkuner.

Et stort antal døde kalkuner i en kalkunbesætning ved Lundby førte i går til, at Fødevarestyrelsen tog prøver fra dyrene og sendte dem til analyse hos Statens Serum Institut. Prøveresultaterne har vist, at besætningen er smittet med fugleinfluenza. Det betyder, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen torsdag rykker ud for at aflive de cirka 34.000 dyr i besætningen. Det sker af hensyn til dyrenes velfærd og for at forhindre yderligere smittespredning.

'I slutningen af sidste måned havde vi et tilfælde af fugleinfluenza i en hobbybesætning på Als, og nu har vi så netop konstateret sygdommen hos en professionel avler. Udbruddene er desværre ikke helt uventede. Det seneste udbrud kommer bare en dag efter, at vi hævede vores trusselsvurdering for sygdommen fra lav til middel, bl.a. fordi de store fugletræk nu er i gang, og sygdommen breder sig i landene omkring os’, forklarer veterinærchef Mette Kirkeskov Sie fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. Inden for zonerne er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig dispensation fra Fødevarestyrelsen. Ejerne af fjerkræ inden for zonerne skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle. Alle fjerkræejere i 3 km-zonen skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.


Der er siden august konstateret fugleinfluenza i tæt ved 150 europæiske besætninger og i mere end 500 vilde fugle i Europa, blandt andet i Tyskland, Holland og Danmark.  

Udbruddet ved Lundby er det første i en professionel besætning siden efteråret satte ind. Som konsekvens af det aktuelle udbrud forventer Fødevarestyrelsen, at flere lande uden for EU lukker for import af både danske æg og fjerkræ.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på app´en 'Fugleinfluenza Tip'.

Har du fjerkræ opfordrer Fødevarestyrelsen til at du:

  • ​holder dine fjerkræ bag hegn og under tag eller overdækning
  • fodrer dine fjerkræ under tag og
  • skifter fodtøj, inden du går ind til dine fjerkræ.

Se bekendtgørelse og kort med restriktionszoner 

Se om du bor i en zone​

Se reglerne, der gælder i zonerne 


Yderligere oplysninger

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.

Billeder

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen afliver torsdag 34.000 kalkuner.
Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen afliver torsdag 34.000 kalkuner.
Download

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum