Fugleinfluenza i Nordtyskland får konsekvenser i Sønderjylland

En tysk fjerkræbesætning med 40 gæs og høns tæt ved den dansk-tyske grænse er ramt af fugleinfluenza. De tyske myndigheder håndterer udbruddet på den tyske side af grænsen, og har aflivet samtlige gæs og høns i besætningen, af hensyn til dyrevelfærden og for at mindske risikoen for smittespredning.
Udbruddet har i dag fået Fødevarestyrelsen til at oprette en 10 kilometer overvågningszone på den danske side af grænsen, fra Rudbøl og i en smal bræmme ud mod vestkysten syd for Rømø. Fødevarestyrelsen forventer at kunne ophæve restriktionerne i midten af oktober.
'Vi har ikke registreret virksomheder, som producerer æg eller fjerkræ i området, men inden for zonen skal hobbyavlere nu registrere deres fjerkræhold på landbrugsindberetning.dk . Hobbyavlerne må heller ikke flytte æg og fugle de kommende fire uger. Det skal reducere risikoen for smittespredning,' forklarer veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen.
Danmarks status som fugleinfluenza-frit land bliver ikke påvirket af restriktionszonen, men den aktuelle situation kan dog betyde, at visse lande uden for EU i en periode vil takke nej til æg og fjerkræ fra virksomheder i Tønder Kommune.
Aktuel risikovurdering
Fødevarestyrelsen vurderer fortsat, at risikoen for nye udbrud i Danmark er lav. Men tidligere i dag advarede Fødevarestyrelsen blandt andet jægere om, at de risikerer at slæbe fugleinfluenza smitte ind i både hobbybesætninger og professionelle besætninger. Advarslen kommer efter, at Fødevarestyrelsen de seneste uger har fundet en del fjervildt, blandt andet fasaner, som er smittet med fugleinfluenza på Sjælland. Henover sommeren har Fødevarevarestyrelsen fundet fugleinfluenza i enkelte vilde fugle fra alle dele af Danmark.
Fugleinfluenza kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle, og blive bragt ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen fjerkræejerne at være omhyggelige med indhegning og med rengøring af tøj og støvler, før de går ind til deres dyr.
Overvågningszone
Hvis du er hobbyavler, og har fjerkræ i overvågningszonen, skal du registre det på landbrugsindberetning.dk
Sådan undgår du at sprede fugleinfluenza
Yderligere oplysninger, Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum