Deloitte

Fremtidens CFO har droppet sparekniven og genopfundet sig selv som vækstmotor

Del

Finansdirektøren skal være direktionens vækstchampion. Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i den nye CFO Survey, som Deloitte udgiver i dag. Over 140 danske CFO’er har medvirket i undersøgelsen, som i år stiller skarpt på vækst og forsyningskæder.

Kim Hendil Tegner, Deloitte.
Kim Hendil Tegner, Deloitte.

Danske CFO’er har mange udfordringer på bordet i 2022: Stigende usikkerhed, markante prisstigninger på råvarer og transport, en potentiel energikrise, fortsatte vanskeligheder i forsyningskæderne og udfordringer med at tiltrække talent.

Og så er der lige det med at skabe vækst. Studier har vist, at ét procentpoint vækst over en årrække som oftest er langt mere værdifuld end den besparelse, man kan opnå i omkostningsreduktion og profitabilitet.

Ikke desto mindre er det ofte profitabilitet – fremfor vækst – der står øverst på CFO’ens agenda. I mange direktioner fastholder man nemlig en rollefordeling, hvor CFO’en spiller defensivt med fokus på en stram styring af prissætning, omkostninger og effektivitet, mens andre direktionsmedlemmer varetager det kommercielle. Men en ny type CFO er så småt ved at få fodfæste herhjemme.

”Selv om vi stadig ser CFO’er, der har blikket stift rettet mod de klassiske drifts- og effektiviseringsopgaver, ser vi også flere og flere direktioner, hvor alle medlemmerne tilskyndes til at tage et helhedsansvar for virksomheden. I disse direktioner er rollefordelingen typisk langt mere dynamisk og rettet mod et fælles mål, hvor man tør at bevæge sig over på hinandens banehalvdel,” fortæller partner i Deloitte Kim Hendil Tegner.

CFO’ens rolle i forandring

Netop det at skabe et dynamisk samspil mellem CFO’en og resten af direktionen bliver et nøgleparameter for fremtidens succesvirksomheder, konkluderer den nye undersøgelse.

”Vores hypotese i Deloitte er, at med så store forskydninger i markedet har virksomheder behov for flere CFO’er, der tør vove sig ud i rollen som virksomhedens vækstchampion. Det sidste en virksomhed har brug for er en CFO, der trykker på bremsen på forkerte steder og tidspunkter. I værste fald kan det sætte hele virksomhedens vækstcase over styr.”

I CFO-undersøgelsen mener 67 procent af CFO’erne, at de bør være aktivt involveret i at drive organisk vækst i virksomheden, og hele 77 procent mener, at CFO’er generelt vil spille en større rolle i denne vækstskabelse hen over de næste to til tre år.

Undervurderer eget potentiale

Der er med andre ord bred konsensus om, at virksomheder skal prioritere organisk vækst, og at mange CFO’er i den forbindelse kommer til at påtage sig en mere kommerciel og forretningsorienteret rolle. På trods af denne konsensus er der imidlertid også uoverensstemmelser, når man dykker ned i tallene, pointerer Kim Hendil Tegner:

”Når CFO’erne skal vurdere de vigtigste vækstdrivere, peger hovedparten på parametre som kundeoplevelse, branding og optimering af salgsstyrken. Når samme CFO’er skal vurdere deres egen rolle i vækstskabelsen, peger hovedparten på prissætning og kommercielle modeller. Igen tegner der sig et billede af, at visse CFO’er ikke fokuserer på de områder, der ligger den mere offensive CFO-rolle – også selvom det store potentiale netop er at finde her.”

Læs hele undersøgelsen på Deloittes hjemmeside.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kim Hendil Tegner, Deloitte.
Kim Hendil Tegner, Deloitte.
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Danske unge: Klimaet er den største årsag til bekymring, og 4 ud af 10 føler sig udbrændte på jobbet20.6.2022 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Op mod halvdelen af de unge under 28 år har ifølge Deloittes nye generation Z- og millennial-undersøgelse været hjemme fra arbejde på grund af stress eller angst, men under halvdelen har fortalt deres arbejdsgiver om den reelle årsag. Næsten 40% føler sig udbrændte. Den mentale sundhed bør være i høj fokus hos arbejdsgiverne for at øge trivslen og fastholde de unge årgange.

Regningen for klimanøleri kan beløbe sig til 1.253 billioner kr. i 207023.5.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye beregninger fra Deloitte sætter tal på de forventede udgifter ved ikke at sætte kraftigt ind for at bremse klimaforandringerne. Udgifterne forventes at slå et hul i verdensøkonomien i størrelsesordenen 1.253 billioner kr. i 2070. Til gengæld vil verdensøkonomien kunne blive over 300 billioner kr. rigere ved at sætte fart på en forpligtende grøn omstilling til klimaneutralitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum