Fremtidens behandling af nyresygdomme kan ligge i stofskiftet
Kan man spise sig ud af en nyresygdom? Det kan man måske - i følge et nyt studie fra Aarhus Universitet.
Her har lektor Markus Rinschen på Aarhus Institute of Advanced Studies og Institut for Biomedicin vist, at indtag af aminosyren lysin, der kan fås som kosttilskud i håndkøb, beskytter forsøgsdyr mod skader på nyrerne.
Forsøget er primært lavet på rotter med forhøjet blodtryk – hypertension – og deraf følgende nyresygdom, men et lille pilotforsøg bekræfter, at aminosyren har tilsvarende effekt hos mennesker – dog uden sikker evidens for gavnlige virkninger på nyresygdom i klinikken.
”Vi fandt ud af, at der er en accelereret omdannelse af aminosyren lysin hos mennesker og dyr med nyresygdom. Og studiet viser, at indtag af lysin beskytter nyrerne og forhindrer hypertensiv nyresygdom ganske effektivt – i hvert fald i dyremodeller,” forklarer Markus Rinschen.
Kender endnu ikke bivirkningerne
Det anslås, at kronisk nyresygdom optræder hos op mod 10% af den voksne befolkning – dog oftest i lettere grad uden symptomer. De hyppigste årsager til nyresygdom og nyresvigt er diabetes eller forhøjet blodtryk, og konsekvensen er en stærk øget risiko for hjerteanfald eller slagtilfælde.
Markus Rinschen vurderer dog, at han er mindst fem år fra at begynde at behandle patienter i klinikken, og han pointerer, at folk med nyresygdomme ikke skal skynde sig ud og købe lysin-tabletter.
”Vi kender ikke bivirkningerne eller de bagvedliggende mekanismer endnu, og menneskets stofskifte er meget mere komplekst end en rottes,” siger han.
”Der er brug for mere forskning i dyremodeller, for vi har ikke afklaret den dominerende mekanisme bag resultatet. Vi fandt tre forskellige mekanismer, men vi ved ikke, om én, to eller kombinationen af alle tre er den afgørende faktor.”
På længere sigt er resultatet særligt interessant for både sundhedsforskere, læger, fysiologer, endokrinologer og ernæringseksperter.
”Det ville være rigtig godt, hvis nyrepatienter kunne opnå resultater ved at ændre diæten,” fastslår Markus Rinschen.
”Vi vil forstå nyre-stofskiftet, og det her er et stort skridt. Det er en ny og overraskende opdagelse, hvis vi kan give patienterne et stof, de allerede har i kroppen, og skabe kliniske resultater,” siger forskeren, som håber, at studiet kan føre til en mere generel forståelse af gavnlige metabolitter.
”Studiet viser, hvor dynamisk og stadig uudforsket vores stofskifte er, og at vi har brug for holistiske tilgange for at forstå det. Kost, stofskiftet, det kardiovaskulære system – mange ting bidrager til udviklingen af nyresygdom.”
Bag om forskningsresultatet
- Studiet er grundforskning – blandt andet ved brug af massespektrometri.
- Samarbejdspartnere: Gary Siuzdak - Scripps Research, Oleg Palygin - The Medical University of South Carolina, Alexander Staruschenko - University of South Florida
- Ekstern finansiering: Novo Nordisk Fonden, AUFF og MSCA-Cofund II
- Læs mere her: https://www.nature.com/articles/s41467-022-31670-0
Nøgleord
Kontakter
Lektor Markus Rinschen
Aarhus Universitet, Aarhus Institute of Advanced Studies
Mail: rinschen@aias.au.dk
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny podcastsæson om blod, stoffer og videnskab10.7.2025 10:24:22 CEST | Pressemeddelelse
Når man står med et lig - hvordan finder man så dødstidspunktet? Og hvad siger danskernes tis om den mængde hash, vi ryger? Nu udkommer anden sæson af den populære podcast "Tæt på Retsmedicin", som denne gang tager lytterne med ind i laboratoriet.
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum