Fra 14 måneder til 14 dage: Grønne innovative projekter får langt hurtigere svar på deres ansøgning om udbetaling
Landbrugsstyrelsen har mere end halveret den tid, som bruges på at sagsbehandle ansøgninger om udbetaling af støtte til innovative grønne projekter. For mindre end et år siden lå sagsbehandlingstiden på udbetalingsanmodninger på tolv til fjorten måneder. I dag bliver langt de fleste sager afgjort på 60-90 dage - nogle sager tager endda helt ned til 14 dage.
- I august 2019 havde vi 483 åbne sager, hvor virksomheder, universiteter og landmænd anmodede om at få udbetalt tilskud. Nu er vi nede på 69 sager, hvoraf det kun er et fåtal, der er mere end halvfems dage gamle. Derfor er det lige nu sådan, at vi kaster os over anmodningerne, så snart de lander på vores skrivebord, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Jens Yde.
Siden 2010 har Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP, støttet innovative grønne projekter, som hjælper fødevareerhverv til at blive mere miljø- og klimavenligt. At ventetiden er nede på to-tre måneder er en stor lettelse for mange projekter, da det tilskud, de får fra GUDP, kan være afgørende for projekternes videre fremdrift. Tidligere er der for eksempel blevet givet støtte til et projekt, som skal udnytte bifangst af søstjerner, der kan bruges som fodertilskud til økologiske fjerkræ og grise. GUDP har også givet tilskud til forskning, der arbejder på at erstatter importeret soja med protein udvundet af græs fra danske marker.
Et brud med de gamle vaner
For at lykkedes med at forkorte sagsbehandlingstiden har Landbrugsstyrelsen kastet et kritisk blik på, hvordan arbejdet kunne effektiviseres og gøre det nemmere for universiteter, virksomheder og landmænd at gennemskue, hvordan de skal udfylde deres anmodning om udbetaling af tilskud.
- Det handler om at bryde med de gamle mønstre og vaner. Derfor har vi spurgt os selv, om de ting, vi gør, giver mening og skaber værdi. De tilbagemeldinger, vi får fra ansøgere, er, at vi i langt højere grad tager dem i hånden og gør processen gennemskuelig. Det har betydet, at antallet af opkald fra projektdeltagerne er faldet markant. Vi kan simpelthen konstatere, at der er langt færre fejl i de anmodninger, vi modtager, hvilket betyder, at de enkelte projekter langt hurtigere kan komme i gang, siger Jens Yde.
Formålet med GUDP er, at støtte projekter der bidrager til at løse konkrete klima- og miljømæssige udfordringer i den danske fødevaresektor. I 2019 blev der givet tilsagn til 45 projekter, som har modtaget et tilskud på lidt mere end 250 mio. kroner. Du kan holde dig orienteret om, hvornår ansøgningsrunden for 2020 åbner her: www.gudp.dk.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07 eller presse@lbst.dk.
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
Nye GUDP-teknologier skal skabe større og bedre indsigt i fødevarers PFAS-niveau8.2.2024 09:35:56 CET | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere, hurtigere og billigere at teste PFAS-niveauet i fødevarer. Projektet PFAS Detect vil, med 12 mio. kr. i tilsagn fra GUDP, udvikle tre nye måleinstrumenter, der nemt, hurtigt og billigt kan analysere fødevarers indhold af PFAS-stoffer.
Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar til at uddele 122 mio. kr. i årets ansøgningsrunde7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 15. februar åbner Fonden for Plantebaserede Fødevarer årets ansøgningsrunde, med en samlet pulje på 122 mio. kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor. Du kan allerede nu se, hvilke udviklingsområder bestyrelsen vil prioritere i årets ansøgningsrunde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum