Danske BOLIGadvokater

Forstå forskellen på køberrådgivere og BOLIGadvokater – så er du bedre dækket ind

Del

Der stilles ikke store krav til titlen som køberrådgiver. Enhver kan tilbyde køberrådgivning uanset faglig baggrund, og man skal som forbruger være på vagt, når man søger hjælp til boligkøbet. De manglende krav resulterer i flere køberrådgivere, der mangler juridisk og praktisk viden om boligkøb.

For at blive certificeret Dansk BOLIGadvokat kræver det, at man kan rådgive uafhængigt og fyldestgørende om både køb og salg af boliger samt alle de øvrige juridiske og økonomiske aspekter ved et boligkøb – fx muligheden for samejeoverenskomst, testamente og ægtepagt eller købers låne- og finansieringsmuligheder, skat og forsikringsdækning. Mange købermæglere derimod har en tidligere baggrund som ejendomsmægler og ved derfor mere om, hvordan man sælger en bolig end selve den juridiske proces ved et boligkøb.

Ifølge Danske BOLIGadvokater har kompetenceforskellene afgørende betydning for kvaliteten af den rådgivning, som køberne får. ’’En køberrådgiver uden juridisk baggrund kan ikke give den samme rådgivning som en advokat’’, slår Niels Erlandsen fast. Han er advokat og formand for Danske BOLIGadvokater. Han understreger, at bolighandler sjældent er ens og derfor vil mange køberrådgivere – selv dem med flere års erfaring – komme til kort, hvis der dukker noget uforudset op i forbindelse med handlen.

 
Boligkøbere fik en ulovlig udestue med i handlen

Den seneste tid har budt på flere historier om køberrådgivere, der ikke er grundige nok. I marts kunne man bl.a. læse om et jysk par, som var midt i en verserende retssag om en ulovligt opført udestue. Parrets køberrådgiver var klar over, at udestuen ikke var lovliggjort og meddelte derfor sælgers ejendomsmægler, at man tilbageholdt 50.000 kroner af købesummen, såfremt udestuen ikke blev lovliggjort, som ejendomsmægleren havde lovet. Desværre skulle det vise sig, at 50.000 kroner langt fra var nok til at få lovliggjort forholdene, men der var fælden allerede klappet og handlen godkendt.

’’Det er sælgers ansvar at sikre, at ejendommen er korrekt registreret i Bygnings- og Boligregistret (BBR). I sagen om udestuen burde købers rådgiver have gjort en lovliggørelse af udestuen som en forudsætning for godkendelse af købet. I stedet er regningen landet hos de nye ejere, som har forsøgt at gøre det rigtige ved at søge hjælp forud for deres boligkøb’’, udtaler Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Et boligkøb er en stor investering. Selvom man har lyst til at slå til her og nu, så gør man klogt i at slå koldt vand i blodet og undersøge tingene til bunds. Det er dyrt og ærgerligt at hænge på et hus, som ikke lever op til ens ønsker og behov. Eller som måske er direkte ubrugelig grundet skjulte skader, ulovligt opførte bygninger eller grundforurening.

’’Ligesom vi tjekker anmeldelser og forhører os blandt vores omgangskreds, når vi skal finde en god håndværker, så bør man som boligkøbere også nøje overveje, hvem man betaler for at hjælpe med ens boligkøb’’, siger advokat og formand for Danske BOLIGadvokater Niels Erlandsen.

 
Husk advokatforbeholdet – som ikke må forveksles med et rådgiverforbehold

Et advokatforbehold og et rådgiverforbehold er ikke det samme. Formuleringerne er måske enslydende, men uden den juridiske indsigt til at spotte faldgruberne er et rådgiverforbehold i princippet overflødigt. I stedet bør der altid indsættes et advokatforbehold i købsaftalen. Det giver 3-5 ekstra hverdage efter underskrivelsen af købsaftalen, som køber kan bruge på at søge rådgivning hos en advokat, der kan nærlæse de mange hundrede sider, der følger med en standard bolighandel.

Med et advokatforbehold kan man som køber træde gratis ud af handlen, hvis advokaten finder forhold, som giver køber anledning til at fortryde. Man har som boligkøber altid seks hverdages fortrydelsesret, men brug af den lovpligtige fortrydelsesret kan være dyrt:

’’Har både du og sælger underskrevet en købsaftale uden et advokatforbehold, kan man altid benytte sin lovmæssige fortrydelsesret indenfor 6 hverdage, men det er vigtigt at vide, at fortrydelsesretten ikke er gratis at bruge. Benytter man fortrydelsesretten, koster det 1% af købesummen i kompensation til sælger. For en bolig til eksempelvis fem millioner kroner, skal du af med 50.000 kroner. Det er dyre lærepenge’’, udtaler Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

 
Download gratis et advokatforbehold på danskeboligadvokater.dk eller benytte denne formulering:

”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den … dato … kl. 16.”

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Danske BOLIGadvokater

Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater
Vesterbrogade 32
1620 København V

7020 9790https://www.danskeboligadvokater.dk/

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.

Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.

Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet. 

Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Inflation og stigende materialepriser tvinger flere typehusfirmaer i knæ. Det kan få konsekvenser for boligkøberne.7.11.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

De seneste år har mange danskere valgt at samarbejde med et typehusfirma, når drømmen om en ny bolig skal realiseres. Den seneste tids prisstigninger giver dog mange typehusfirmaer problemer med at holde sig oven vande. Som husbygger bør man nøje overveje alle tænkelige scenarier, advarer Danske BOLIGadvokater. Både før, under og efter selve byggeprocessen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum