Forslag: Velfærdsmedarbejdere i København skal have 1.000 kroner mere i løn hver måned

København kæmper med at rekruttere de medarbejdere til sundhedsfagene, som der er brug for. Det er meget svært at få besat alle stillinger – i 2020 blev flere end hver tredje opslåede stilling som sygeplejerske eller SOSU-assistent ikke besat.
Samtidig bliver det stadig dyrere og dyrere at leve og bo i København.
- De unge vil ikke slide et langt liv under svære arbejdsvilkår til en løn, hvor de ikke har råd til at bo i vores by. Det kan jeg godt forstå. Vi står med det helt akutte problem i København, at vi mangler hænder til at passe på vores børn, ældre og syge. Ingen hænder – ingen velfærd. Vi har lige set i sygeplejerskernes strejke, at man fra nationalt hold ikke vil give området et nødvendigt løft – og så må vi selv gøre det lokalt, siger sundheds- og omsorgsborgmester siger Sisse Marie Welling (SF).
Københavnertillæg på lønsedlen
Helt konkret foreslår Sisse Marie Welling at give SOSU’er, sygeplejersker og pædagoger 1.000 kroner mere om måneden i såkaldt ’københavnertillæg’. Det vil årligt koste kommunen cirka 140 millioner kroner.
- Det går ud over både ældres, børns og syges hverdag og trivsel, at vi ikke kan rekruttere uddannede medarbejdere. Og ikke nok med det, for vi har også svært ved at fastholde vores medarbejdere, som flytter væk fra København for at få råd til at leve et bedre liv – vi står med en omvendt udkantsproblematik. Det er et samfundsproblem, der vokser sig større år for år, og det er alt for dyrt ikke at finde en løsning, siger Sisse Marie Welling. Hun fortsætter:
- Jeg håber meget at få opbakning blandt mine kolleger på rådhuset til at prioritere de faggrupper, som er så afgørende for velfærden i vores by. Vi løser ikke hele problemet med 1.000 kroner ekstra pr. måned. Men det vil være en rigtig god begyndelse. Og et meget velfortjent skulderklap til en medarbejdergruppe, som hver dag løber stærkt.
Forslaget forudsætter, at der kan indgås aftale med de faglige organisationer om et tillæg, da det er aftaleretligt stof. Der foreslås således afsat midler til en ramme, der så senere skal udmøntes af parterne.
Fakta om forslaget:
- Sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere samt pædagoger ansat i Københavns Kommune skal alle have et fast månedligt løntillæg på 1.000 kroner før skat. Tillægget vil skulle træde i kraft pr. 1. januar 2022.
- Tillægget skal være med til at løse de rekrutteringsudfordringer, som kommunen oplever i forhold til velfærdsmedarbejderne.
- Samtidig skal løntillægget være med til at kompensere for de forhøjede leveomkostninger i Københavnsområdet, som kan gøre det ekstra svært at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft.
- Antallet af ældre, som har brug for omsorg og pleje, vil stige de kommende år. I perioden 2021-2031 forventes f.eks. antallet af borgere over 80 år at stige med 63 procent.
- I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er der pt. ansat ca. 800 sygeplejersker, 1.500 SOSU-assistenter og 1.800 SOSU-hjælpere – i alt ca. 4.100 personer, som pt. vil skulle have et tillæg.
- Forslaget ventes at koste cirka 55 millioner kroner årligt (for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens del). Og cirka 140 millioner kroner i alt, når pædagoger regnes med. Pengene foreslås afsat ifm. kommende budgetforhandlinger.
- Ud over mere i løn går Sisse Marie Welling også til budgetforhandlingerne med ønsket om at styrke praktikvejleder-ordningen på SOSU-uddannelserne samt at gøre det nemmere for sundhedspersonale over 60 år at gå på nedsat tid, uden at de mister fuld pensionsindbetaling. Det kan bidrage til at fastholde ældre medarbejdere.
Kontakter
Rune GleerupPressekonsulent
Tlf:23440979r168@kk.dkBilleder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
Københavns Rådhus forvandlet til bordtennishal12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Rådhus lægger i dag og i morgen gulv til et stort bordtennisstævne for seniorer fra hele landet. Bordtennis er nemlig god træning for både fysikken og hjernen. Hvis du vil vide mere, så læg vejen forbi det smukke rådhus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum