Forslag om ændret adgang til ældreboliger sendes i høring
Kvalitetsstandarderne skaber sammenhæng mellem det politisk fastsatte serviceniveau og de afsatte ressourcer. Baggrunden for forslaget om at stramme adgangen til ældreboligerne er ønsket om at bremse kommunens udgifter til den mellemkommunale udligning. Den mellemkommunale udligning dækker over, at loven på området siger, at det er visitations-kommunen, dvs. Lolland Kommune, der skal dække udgifterne til pleje til borgerne, der er visiteret til en ældrebolig, også efter at borgeren er flyttet til en anden kommune.
Formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Tom Larsen fortæller, at udgifterne til tomgangshusleje og mellemkommunal udligning i 2018 var 10,8 millioner kr. og i 2019 11,8 millioner kr., og derfor reagerer udvalget.
”Der er tale om en justering af kriterierne, der i praksis næsten ikke vil være mærkbar for svage borgere, der bliver boende i Lolland Kommune. Hvis ikke man visiteres til en ældrebolig, kan man få adgang til ledige ældreboliger på almene vilkår. Forskellen vil være, at Lolland Kommune ikke skal betale for udgifter til pleje for borgere, der flytter til andre kommuner”, siger Tom Larsen, og fortsætter:
”Selvom vi hellere havde været ændringen foruden, så er det i udgangspunktet ikke en svær prioritering at foretage. Jeg vil hellere bruge pengene på borgerne her i kommunen. Vi går nu i dialog med både Ældre- og Handicapråd og får deres perspektiver på sagen, inden vi træffer den endelige beslutning”, forklarer Tom Larsen.
De præcise forslag til stramninger fremgår af referatet fra udvalgsmødet, som der henvises til herunder, men generelt gælder, at det foreslås, at der skal være et dagligt behov for personlig pleje som en grundlæggende præmis for en mulig bevilling.
For de borgere med behov for ældrebolig, som bliver boende i kommunen, vil stramningen for de allerfleste ikke have praktisk betydning.
Hvis ikke man opfylder kriterierne for en ældrebolig, vil visitationen ligesom i dag have mulighed for at tilbyde ledige boliger til borgere på almene vilkår. Det vil ske
- ud fra en rehabiliterende tankegang, så borgeren forbliver selvhjulpen længest muligt,
- så borgerne får en tidssvarende og bedre bolig end den bolig, som de typisk kommer fra samt
- så kommunen undgår tomgangshusleje.
En justering af kvalitetsstandarderne vil ikke have nogen betydning for de borgere, som allerede er bevilget ældre-, pleje- eller midlertidig bolig.
Politisk behandling
Referatet af Ældre- og Sundhedsudvalgets møde 13. januar kan ses på lolland.dk (punkt 2). De justerede forslag til kvalitetsstandarder vil efter endt høring igen skulle behandles i Ældre- og Sundhedsudvalget inden endelig vedtagelse i byrådet.
Nøgleord
Kontakter
Tom LarsenFormand for Ældre- og Sundhedsudvalget
Tlf:27 15 29 00Information om Lolland Kommune
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Unik mulighed for landbrug på Lolland-Falster: Få styr på CO2-udledningen10.7.2025 11:25:23 CEST | Pressemeddelelse
Lolland og Guldborgsund kommuner er indgået i et samarbejde med VKST, Agrovi, AgriAdvice, SEGES Innovation, samt Lollands Bank, Møns Bank og Nordea om en kampagne, der har til formål at udbrede brugen af klimaregnskaber i landbruget på Lolland og Falster.
Implementering af færgestrategien8.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lolland Kommunes færgedrift er på et højere niveau, end hvad andre kommuner tilbyder lignende øer. Også selvom antallet af afgange er reduceret til et niveau, der matcher tiden før corona. Samtidig investeres store millionbeløb i at sikre en stabil, bæredygtig og fremtidssikret drift, blandt andet med køb af mindst én ny elfærge.
Elever som valgte Søllested Skole, da Horslunde Skole lukkede, har fortsat kørsel27.6.2025 10:58:11 CEST | Pressemeddelelse
Klima-, Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at de elever som valgte at starte i Landsbyordningen i Søllested, da skolen i Horslunde lukkede, fortsat kan blive befordret, selvom busrute 774 mellem Horslunde Terminal og Søllested Landsbyordning lukker pr. 29. juni 2025. Ordningen gælder for de elever, som kommer direkte fra den lukkede skole i Horslunde, samt for de elever, der dags dato har ladet sig indskrive i Landsbyordningen i forvisning om, at de kunne køre til skole med bus. Forældrene skal, som hidtil, betale hvad der svarer til buskortet på den tidligere rute. Den særlige aftale om befordring gælder i maksimalt 7 år. Således kan elever, der er indskrevet og starter i 0. klasse efter sommerferien, gøre deres skolegang færdig i Søllested Landsbyordning. Da der er tale om frit skolevalg skal alle eleverne, der benytter ordningen betale et beløb svarende til et almindeligt buskort. Tine Vinther Clausen, der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, fortæller: "I forbindel
Ny unik partnerskabsmodel vil støtte borgere med svær overvægt og skabe øget trivsel og sundhed gennem social effektinvestering27.6.2025 09:42:53 CEST | Pressemeddelelse
Et unikt offentlig-privat samarbejde med base på Lolland vil skabe bedre livskvalitet og sundere fremtidsudsigter for borgere med svær overvægt i Region Sjælland. Projektet "Et Liv i Balance" er netop søsat og skal vise vejen for fremtidens sundhedsvæsen gennem en ny samarbejdsmodel.
Alle borgmestre i øst står sammen: Byg flåde i Rødbyhavn – Østdanmark har det, der skal til17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tjek potentialet i øst. Sådan lyder en fælles opfordring til Regeringen fra samtlige borgmestre på Sjælland og Lolland-Falster, der ønsker at bringe Rødbyhavn i spil som nyt nationalt kraftcenter for Forsvarets flådebyggeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum