Forskningsprojekt vil sætte Guldalderen i nyt lys

“Golden Imprints of Danish Cultural Heritage. A Multi-Modal Foundation Model for Temporal Reconstructions of the Danish Golden Age”. Sådan lyder titlen på det projekt, som et forskerteam står over for at skulle undersøge.
I spidsen for projektet står lektor Katrine Frøkjær Baunvig, der sammen med lektor Kristoffer Nielbo og Center for Humanities Computing skal teste, hvorvidt den standardfortælling vi har om Guldalderen som en dannende national periode også udspiller sig, som den vi hidtil har kendt.
Måden forskerne tester det på er ved at tage udgangspunkt i et allerede tilgængeligt digitalt kulturarvsmateriale i form af både tekst og billeder fra perioden 1750-1930, som de samler til ét stort korpus. Med afsæt i kunstig intelligens-teknologi, vil forskerne efterprøve den gængse beskrivelse af de kulturelle forandringer, som perioden dækker over. Det kan betyde, at vi kan få vigtige nye indsigter i det afgørende tidsrum. Det giver gevinst på både den korte og lange bane, ifølge Katrine Frøkjær Baunvig.
"På den korte bane muliggør bevillingen, at vi kan samle dansk Guldalderdata i én stor samling som muliggør, at vi fremadrettet kan træne modeller til repræsentationer af perioden. På den lange bane skal projektet demonstrere fordelene ved at introducere en stærkere stringens og formalisme i historievidenskaben. Formålet med projektet er med andre ord ikke alene at re-evaluere udforskningen af Danmark i 1800-tallet; vi ønsker også at påvirke fremgangsmåder i studiet af hvilken som helst anden periode og hvilket som helst andet geografisk område.”
Projektet er støttet af AUFF NOVA Fonden, som netop har til formål at støtte projekter, der kan bane nye veje og dermed opnå videnskabelige gennembrud. Derudover må problemstillingen gerne rumme et opgør med eksisterende antagelser og afprøve nye metoder.
Kontakter
Lektor Katrine Frøkjær Baunvig
Mail: baunvig@cas.au.dk
Mobil: +45 93 52 17 70
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
AU-forsker udgiver bog om Sesame Streets globale udbredelse29.3.2023 12:20:06 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan blev de ikoniske ’muppets’ fra Sesame Street til et af verdens mest kendte børneprogrammer? Det undersøger lektor i historie på Aarhus Universitet, Helle Strandgaard Jensen, i en ny bog, som også trækker tråde til dansk børne-tv.
Ekspertliste om kunstig intelligens28.3.2023 12:12:08 CEST | Pressemeddelelse
ChatGPT og kunstig intelligens fylder meget i medierne. Vi har samlet en række eksperter, der har forskellige perspektiver på kunstig intelligens herunder ChatGPT, maskinlæring og sociale velfærdsrobotter.
Gorm Harste: Forsvar af doktordisputats27.3.2023 13:36:05 CEST | Pressemeddelelse
Med henblik på tildeling af doktorgraden i filosofi (dr.phil.) forsvarer Gorm Harste, lektor emeritus, sin doktordisputats: The Habermas-Luhmann Debate.
Litteraturforsker Simona Zetterberg-Nielsen modtager nordisk forskningspris15.3.2023 07:57:00 CET | Pressemeddelelse
Lektor på Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet, Simona Zetterberg-Nielsen, har fået tildelt Nils Klim-prisen, der gives til en ung forsker i Norden, som har begået fremragende forskning inden for sit felt.
DPU-professor Jeppe Bundsgaard med i ekspertgruppe for de nye Nationale Færdighedstest9.3.2023 11:41:41 CET | Pressemeddelelse
Fra skoleåret 2026/27 indføres de nye Folkeskolens Nationale Færdighedstest, der skal erstatte de omdiskuterede nationale test. Børne- og undervisningsministeriet har udpeget Jeppe Bundsgaard, professor ved DPU, Aarhus Universitet, som medlem af den ekspertgruppe, der skal udarbejde faglige anbefalinger for de kommende test.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum