Aarhus Universitet: Arts

Forskere vil skabe etiske rammer for brug af overvågningsteknologi, så demente borgere sikres et trygt og værdigt liv 

Del
Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med VIVE, Aarhus Kommune samt Erhvervsakademi Aarhus modtaget en bevilling fra VELUX FONDEN til et projekt, de kalder LIVSTEGN. Projektet sker i tæt samarbejde mellem forskere, demente, pårørende og plejepersonale.

”En velkendt problematik hos demente er deres trang til at gå ture. Det kan i nogle tilfælde føre til, at den demente borger ikke kan finde hjem igen til både bekymring og fare for sig selv og andre. Projekt LIVSTEGN handler om etisk brug af overvågningsteknologier til at finde tegn på liv hos demente med vandreadfærd,” forklarer lektor i Informationsvidenskab, Anders Albrechtslund, der står i spidsen for projektet.

Forskerne vil blandt andet undersøge og evaluere brugen af overvågning til at sikre demente borgere, som har tendens til at gå fra deres boliger. Det skal være med til at forebygge den utryghed, som det giver hos pårørende og plejepersonalet. Derfor sker projektet også i tæt samarbejde med praktikere og pårørende:

”VI vil både inddrage demente, pårørende og plejepersonalet i processen, så de kan være med til at identificere og håndtere praktiske og etiske udfordringer og være med til at afprøve overvågningsteknologier og arbejdsgange,” forklarer Anders Albrechtslund.

Ny lovændring lovliggør overvågningsteknologi

Projektet rammer ned i en akut samfundsproblematik. Antallet af danskere over 60 år med demens stiger. Det anslås, at mindst 89.000 danskere har demens, og det tal forventes at være fordoblet frem med 2040. Projektet er desuden blevet til på baggrund af en ny lovændring på området. Anders Albrechtslund forklarer:

”Tidligere har overvågningsteknologi til demente været defineret som magtanvendelse, der krævede godkendelse, og som også indebar tilsyn fra myndighederne, men denne lovændring åbner for brug af tryghedsskabende velfærdsteknologi i plejen af demente.”  

Projekt LIVSTEGN er forankret i det informationsvidenskabelige forskningsfelt, som har en lang tradition for at arbejde med implementering af teknologier på samfundsområdet.

”Når vi arbejder med teknologi, gør vi det ud fra en antagelse om at udvikling og brug af teknologi både påvirkes af og påvirker de konkrete situationer og omgivelser, som de vedrører. Overvågningsforskning som felt er knyttet til Informationsvidenskab og sociologi og spiller en væsentlig rolle i dette projekt, fordi der er fokus på de sociale, politiske og etiske konsekvenser af overvågning i forskellige sammenhænge,” slutter Anders Albrechtslund af.   

Projektet kommer til at køre i fire år med opstart den 1. januar 2020.

Fakta

Projektet “LIVSTEGN: Overvågningsteknologier for et trygt og værdigt liv med demens” er blevet bevilliget 4.972.565 kr. Bevillingen er givet under VELUX FONDENS humanvidenskab og praksis-program. VELUX FONDEN er en almennyttig fond, der støtter humanvidenskabelige, kulturelle, sociale og miljømæssige formål for at fremme det danske demokratiske samfund på et oplyst, inkluderende og bæredygtigt grundlag. Derudover støtter fonden aktive ældre, øjen- og aldringsforskning.

Nøgleord

Kontakter

Lektor Anders Albrechtslund
Leder af Center for Overvågningsforskning
Institut for Kommunikation og Kultur, Informationsvidenskab
Mobil: 21630388
Mail: alb@cc.au.dk

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye