Forskere vil afskaffe ventetid til høreprøver
- Vores ventetid på at få foretaget en høreprøve ligger lige nu på omkring 8 måneder, siger Jesper Hvass Schmidt, overlæge på Høreklinikken, OUH og lektor på Klinisk Institut, SDU.
500.000-800.000 danskere lider ifølge Sundhedsstyrelsen af et høretab og målet med et nyt forskningsprojekt er, at patienterne helt skal undgå at vente på en høreprøve.
- Vi vil gerne rokke ved, hvordan vi griber det hele an. Gøre tingene smartere, så patienter og systemet sparer tid.
Eksperter og forskere fra SDU, OUH, høreapparatproducenten Oticon og diagnostikvirksomheden Interacoustics skal sammen udvikle en ny høreprøve, som kan sikre hurtigere hjælp til patienter med høretab.
Til arbejdet har de modtaget 11,5 millioner kroner fra Innovationsfonden og 2,4 millioner kroner fra William Demant Fonden.
Tag høreprøve på biblioteket
- Populært siger man, at det i gennemsnit tager syv år fra man første gang oplever høretab, til man søger behandling, siger lektor Ellen Raben Pedersen fra SDU Sundhedsteknologi og indskyder, at det tager tid at erkende et høretab.
- Vi vil udvikle en automatisk høretest, som er let at bruge for patienterne. Den skal være så let at anvende, at man i teorien skal kunne tage testen på biblioteket, eller hvor man ellers kommer, siger Ellen Raben Pedersen.
I dag foregår testen på hospitalet af specialiseret personale, men forskerne forventer, at mange patienter i fremtiden selv vil kunne foretage testen pålideligt.
- Ved at udvikle en ny test, kan vi frigive resurser på hospitalet, og patienterne får hurtigere hjælp. Hvis vi forestiller os, at patienten tager testen i sit lokale sundhedshus, sendes testresultatet til høreklinikken på sygehuset. Personalet kan ud fra testresultatet forberede behandlingen, så alt er klart, når patienten møder op, forklarer Jesper Hvass Schmidt og fortsætter:
- På den måde behøver patienten kun at møde op på hospitalet én gang og slipper for at stå på venteliste til en høreprøve.
Ny banebrydende høreprøveteknologi
Tiden er afgørende, når der skal rettes op på en skrantende hørelse. I erkendelse af, at mange oplever, at det er svært at gennemskue, hvor man kan gå hen for at få sin hørelse undersøgt udgav Sundhedsstyrelsen i 2019 en ny informations-pjece.
- Vi ved, at hjernen er lynhurtig til at erstatte centre. Hvis man ikke bruger pladsen i hjernen til at lytte med, tænker hjernen: Jeg bruger pladsen til noget andet. Så jo hurtigere man får hjælp, des bedre muligheder er der for, at hjælpen virker, forklarer Ellen Raben Pedersen.
Derfor er forskernes ambition, at det skal være så let at få tjekket sin hørelse, at man selv kan gøre det. Jacob Nielsen fra SDU Game Development and Learning Technology skal finde den helt rigtige brugerflade, som patienterne har let ved at forstå.
For at sikre, at teknologien opfylder alle lægefaglige behov og giver det bedste grundlag for at vurdere hvilken hjælp patienten har behov for, skal forskerne finde en metode, så sundhedspersonalet og patienten får feedback på, hvor brugbar testen er og om yderligere tests, eventuelt med involvering af sundhedspersonale, er nødvendig.
- Patienterne skal både testes i evnen til at høre forskellige toner ved forskellige lydstyrker samt i talegenkendelse, siger Jacob Nielsen. En af projektets arbejdspakker, som ledes af Interacoustics Research Unit, udvikler en ny hurtig test baseret på generiske talelyde, som kan forstås uanset sprog, og derfor kan gøre testen internationalt anvendelig.
Fakta om projektet
Projekttitel: User-operated audiometry, UAud
Projektpartnere: SDU, OUH, Interacoustics, Oticon
Bevilling: 11,5 mio. kr. fra Innovationsfonden og 2,4 mio. kr. fra William Demant Fonden
Kontakt:
Lektor Ellen Raben Pedersen fra SDU Sundhedsteknologi: erpe@mmmi.sdu.dk, 2726 6664
Overlæge Jesper Hvass Schmidt fra Øre-Næse-Halskirurgisk/Høreklinikken, OUH og lektor på Klinisk Institut, SDU: jesper.schmidt@rsyd.dk
Lektor Jacob Nielsen fra SDU Game Development and Learning Technology: jani@mmmi.sdu.dk, 66157697
Senior researcher and project manager Søren Laugesen fra Interacoustics Research Unit: slau@iru.interacoustics.com, 50481753
General Manager Karen Wibling Solgård fra Oticon Denmark A/S: kaws@oticon.com, 40418006
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum