Forskere fra AAU og ITU kortlægger danskernes digitale hverdag under corona-krisen

Mens landet er lukket ned, og vi skal være sammen om at holde afstand, er tusindvis af danskere tvunget til at arbejde hjemmefra og begrænse det sociale samvær til video-samtaler. For mange er hverdagen blevet digital i et hidtil uset omfang. Et nyt forskningsprojekt med forskere fra Aalborg Universitet (AAU) og IT Universitet (ITU) vil nu kortlægge, hvordan digitaliseringen former danskernes hverdag.
- Vi står midt i danmarkshistoriens største digitaliseringseksperiment og i modsætning til stort set alle andre digitaliseringsprojekter, er det her drevet af borgerne selv. Vi er alle frivillige eller ufrivillige deltagere og de erfaringer, vi gør os, vil komme til at forme enhver diskussion om, og videreudvikling af, det digitale velfærdssamfund i fremtiden, siger lektor Anders Kristian Munk fra Teknoantropologisk Laboratorium på AAU.
Sammen med professor Brit Ross Winthereik fra ITU leder han projektet ’Hverdagens digitalisering under coronakrisen’, som skal undersøge, hvordan danskernes nye hverdag helt konkret fungerer. Det materiale, der bliver indsamlet, kan i fremtiden hjælpe os med at forstå, hvilke spor corona-krisen har lagt for fremtidens digitalisering af Danmark.
For at finde det bredest mulige udsnit af eksempler på, hvordan danskerne har digitaliseret deres hverdag, høster forskerne data fra en række digitale platforme og leder efter mønstre i den måde, vi diskuterer coronakrisens konsekvenser på. Derefter opbygger de et arkiv af dagbøger og kvalitativt interviewmateriale med danskernes egne historier.
Forskerne søger deltagere
Forskerne leder lige nu efter deltagere, som har lyst til at fortælle om deres oplevelser med en digital hverdag under coronakrisen. Enten ved at lade sig interviewe telefonisk eller ved at føre en smartphone-dagbog i 14 dage. Formålet er at indsamle de ’små’ historier om, hvordan borgerne har fundet digitale løsninger på de udfordringer de selv opfatter som presserende. I dagbogen vil deltagerne derfor blive bedt om at beskrive helt almindelige hverdagssituationer, som man oplever dem fra dag til dag.
- Den store historie om Danmarks håndtering af Covid-19 skriver i øjeblikket sig selv på Regeringens pressemøder og i nyhedsdækningen generelt. Men hvis forskningen i fremtiden skal have mulighed for at beskæftige sig med den almindelige danskers hverdagsoplevelser, så er vi nødt til at gøre en indsats nu for at dokumentere dem. Her har vi brug for danskernes bidrag, siger Anders Kristian Munk.
Nøgleord
Kontakter
Anders Kristian Munk, lektor ved Teknoantropologisk Laboratorium på AAU, telefon: 99 40 74 74, mail: anderskm@hum.aau.dk.
Lea Laursen Pasgaard, journalist ved AAU Kommunikation, tlf. 20 97 34 19, mail: llp@adm.aau.dk.
Billeder
Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum