Forsker: Antal nye Corona-smittede forventes at falde inden 2. påskedag
I løbet af de kommende to uger formodes det, at antallet af nye Corona-smittede pr. dag vil falde. Sådan lyder vurderingen fra professor Francesco Sannino fra SDU.
Ifølge ham er dette dog betinget af, at vi holder fast i de nuværende restriktioner.
- Derudover vil jeg advare imod, at myndighederne begynder at lempe sine restriktioner, før end det totale antal smittede når et plateau, og situationen er blevet stabil. Egentlig burde man ud fra et forsigtighedsprincip også vente, indtil vi begynder at se et kraftigt fald i antallet af indlagte på vores hospitaler, mener Francesco Sannino.
Sammen med kollegerne Michele Della Morte fra SDU og Domenico Orlando fra INFN i Torino og Albert Einstein Center i Bern har han udviklet en model, der med 90 procent sikkerhed kan estimere fremskrivningen af det overordnede antal Corona-smittede.
Modellen sammenligner data fra hele verden og er blevet testet på forskellige stadier af udviklingen i forskellige lande – eksempelvis Italien.
Dette har ført til en model, der med en acceptabel præcision kan fremskrive en udvikling inden for et spænd, der altså med 90 procent sikkerhed vil være retvisende.
Derfor har forskerne nu brugt modellen til at lave fremskrivninger for udviklingen i blandt andet Storbritannien, Frankrig, Spanien, USA og altså nu Danmark.
Kurven knækker
Med 90 procents sikkerhed forventes antallet af nye smittede pr. dag at toppe i Danmark senest søndag i næste uge.
I bedste fald vil antallet således toppe tidligt med ca. 750 nye Corona-smittede pr. dag, mens det i værste fald forventes at toppe med lidt flere end 1000 nye Corona-smittede pr. dag, hvis kurven først knækker senere inden for de kommende to uger.
Figuren viser det spænd, hvori antallet af nye Corona-smittede pr. dag formodes at ligge. Dermed er det forskernes forventning, at toppen af udviklingen vil ligge et sted under den grønne kurve.
Ifølge beregningerne vil der således være i omegnen af 16.000 til 21.000 danske Corona-smittede 2. påskedag den 13. april, hvor myndighederne tidligst forventer at åbne for lempelser af de nuværende restriktioner, der har været pålagt for at begrænse smitten.
Disse tal er betragteligt højere end myndighedernes bekræftede antal nye smittede pr. dag. Det skyldes, at modellen tager højde for en del af mørketallet – altså personer, der må forventes at være smittet uden at være blevet testet.
Det bekræftede antal Corona-smittede baseret på tests forventer forskerne vil ligge mellem ca. 3.600 og 4.200, når kalenderen viser 13. april.
Til og med den 11. marts førte myndighederne en strategi, hvor man testede personer med både milde og mere alvorlige luftvejssymptomer. Fra den 12. marts begyndte myndighederne kun at teste personer med indlæggelseskrævende symptomer. Det er denne ændring af teststrategien, der tages højde for i modellen og som giver forskellen mellem estimerede og bekræftede tilfælde.
Alle tallene i fremskrivningerne er afhængige af, at der ikke ændres i den aktuelle teststrategi eller i de aktuelle restriktioner.
De tre forskeres model er beskrevet i den videnskabelige artikel On the COVID-19 Epidemic Outbreak, der netop nu er ved at gennemgå såkaldt peer-review, hvor videnskabelige fagfæller gennemgår artiklen og vurderer kvaliteten af forskningen.
Fremskrivningerne fra modellen opdateres dagligt og kan følges her.
Nøgleord
Kontakter
Professor Francesco Sannino,
sannino@cp3.sdu.dk, tlf.: 65 50 43 18 eller 21 35 60 88.
Kommunikations- og presseansvarlig Mikkel Linnemann Johansson,
miklj@sdu.dk, tlf.: 93 50 75 54
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
Fra megafabrikker til minianlæg: Dansk opfindelse gør grøn ammoniak mulig26.3.2025 12:49:28 CET | Pressemeddelelse
Produktionen af ammoniak til kunstgødning er en af verdens helt store klimasyndere. Den står for omkring 1,3 % af den samlede globale CO₂-udledning – svarende til cirka 500 millioner ton årligt. Det er næsten på niveau med den samlede luftfartsindustri og over dobbelt så meget som de årlige udledninger fra alle nordiske lande tilsammen.
Danske forskere: Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes24.3.2025 08:10:31 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant mindre.
Danske forskere med til at sætte verdensrekord: Solcellevinduer kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker20.3.2025 10:20:13 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
AI giver røntgensyn: Nu kan vi se, hvad vores bygninger er lavet af – og det kan hjælpe klimaet18.3.2025 11:13:59 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Syddansk Universitet og Peking University har udviklet en ny AI-teknologi, der kan kortlægge byggematerialer i stor skala. Det er vigtigt i forhold til både byplanlægning, bæredygtigt byggeri og CO₂-reduktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum