Foredrag sætter Lejre og Odin-figuren i spændende perspektiv
Lejre Museum inviterer til foredrag om jernalderens og vikingetidens samfundsforhold på Sjælland. Ph.d. Trine Borake tager afsæt i nyere interessante fund fra Boeslunde syd for Slagelse og en helt særlig sølvfigur, som dukkede op i 2020, og som kaster nyt lys på Lejres Odin-figur

I årevis har udgravningerne af kongehalskomplekset i Lejre givet os et unikt indblik i et af jernalderens og vikingetidens mest omfattende magtcentre. Mange af de rige genstande og fund fra udgravningerne kan i dag opleves på Lejre Museum, hvor de kaster lys på 500 års magt og fortæller historien om kongerigets vugge.
Men hvordan har resten af landskabet på Sjælland set ud i Lejres samtid? Og er det alene en fortælling om kongemagt og dynastier, eller er der grund til at se fortidens Sjælland fra et helt andet perspektiv? Kan det gavne at udfordre forestillingen om, hvad samfund og magt har været på Sjælland i jernalderen og vikingetiden?
Det er nogle af de spørgsmål, som foredraget ”Odin og kvinden fra Boeslunde” rejser.
Lille kvindefigur i sølv vækker opsigt
Hvis forskerne vil være klogere på Lejre og de funktioner og aktiviteter, der har udspillet sig ved de enorme haller og bebyggelser, kan det gavne at kigge på andre lignende samtidige lokaliteter og deres genstandsmateriale.
Og fra Boeslunde syd for Slagelse kommer en række usædvanlige fund fra samme periode, der sætter fundene fra Lejre i et spændende perspektiv.
Især en meget speciel lille kvindefigur, der blev fundet i 2020 har vakt opsigt. Dens udformning, materiale og størrelse har nemlig flere paralleller med den enestående Odin-figur, der blev fundet i Lejre i 2009.
I foredraget vil arkæolog og ph.d. Trine Louise Borake fortælle om undersøgelserne fra Boeslunde og andre lokaliteter på Vestsjælland og diskutere paralleller og modsætninger.
På jagt efter det sammenhængende billede
Trine Louise Borake er forhistorisk arkæolog og ansat på Museum Vestsjælland. I hendes ph.d. No man is an island – Anarchism and social complexity in Western Zealand 550-1350 analysere hun en række landlige detektorpladser for at få et mere sammenhængende billede af samfundsorganisationen i yngre jernalder og tidlig middelalder. De rurale pladser og deres rolle i samfundsorganisationen står centralt i hendes forskning, der også kredser omkring middelalderens landsbyer.
Tid, pris og sted
3. maj kl. 19-21
Orehøjvej 4B
4320 Lejre
Pris: 75 kr.
Kontakter
Søren Stegger Søndergaard Jensen
Tlf:21 51 73 21soerenssj@romu.dkBilleder

Links
Information om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
ABBA er næste rockgigant på RAGNAROCK24.5.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RAGNAROCK skruer op for festlighederne, når sommerens udgave af ”Rockgiganter og Mikrobryg” skal handle om den svenske og storhittende popgruppe ABBA. Det sker på RAGNAROCK torsdag den 2 juni kl. 18.30.
Stort program på Roskilde Museum under Himmelske Dage24.5.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Samarbejdet mellem museet og kirkefestivalen har resulteret i et stærkt udbud af oplevelser med museet som ramme. Ud over de tilbud, som museet selv står bag i forbindelse med festivalen, lægger Roskilde Museum hus til 11 andre spændende arrangementer med festivalen som arrangør.
Roskilde Museum udstiller uvurderlig kulturarv - oplev Roskildes dåbsattest17.5.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter halvandet års forberedelse kan museet endelig udstille det enestående Ely-håndskrift, som omtaler Roskilde for første gang, og som er kilden til Roskilde Stifts 1000-års jubilæum. Borgmester Tomas Breddam og biskop Peter Fischer-Møller deltager ved åbningsreceptionen den 19. maj på Roskilde Museum. Det mageløse håndskrift kan opleves af alle i museets udstilling fra og med den 20. maj.
Svenskeslaget i Smørum er tilbage for fuld udblæsning16.5.2022 09:50:54 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til at slibe sværdene, støve kampornatet af og skrue tiden 350 år tilbage. Efter to års ufrivillig pause vender Egedals historiske festival, Svenskeslaget, tilbage. Og gæsterne kan godt begynde at glæde sig. I år er der nemlig gjort ekstra meget ud af oplevelsen.
Vær med i Stafet For Livet12.5.2022 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Alle kan være med, når det den 11.-12. juni igen er muligt at løbe eller gå til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Stafet For Livet Lejre foregår denne gang ved og omkring Lejre Museum – og den allestedsnærværende fortid i området sætter sit præg på programmet, der nu er klar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum