Arla Foods

Forbrugere har fortsat stor appetit på Arlas kendte mejeriprodukter

Del

Covid-19 fortsatte med at påvirke produktion og forsyningskæder i første halvår af 2021, men på trods af udfordringerne leverede Arla solide finansielle resultater og salg af brandede produkter, primært i detailhandlen og andelsselskabet udbetalte en konkurrencedygtig aconto-mælkepris til landmændene. Dog forventer Arla, at inflationen fremadrettet vil presse selskabet og andelshaverne på grund af stigende priser på brændstof, energi, emballage og foder.

Koncernens samlede omsætning steg en smule med 1,2 procent til 5,44 mia. EUR sammenlignet med 5,377 mia. EUR i første halvår 2020, primært drevet af en fortsat høj volumendrevet vækst af brandede produkter i især detailsalget på 5,6 procent på tværs af alle mejerikategorier.

Arla-indtjeningen – som måler den værdi, Arla skaber pr. kg. ejermælk - var på 38,6 eurocent sammenlignet med 37,0 eurocent i første halvår 2020.

Arla udbetalte en konkurrencedygtig aconto-mælkepris til sine andelshavere med stigninger over fire på hinanden følgende måneder. I gennemsnit var aconto-mælkeprisen på 36,0 eurocent/kg. Det er 1,6 eurocent højere end i samme periode sidste år.

Mange af Arlas andelshavere er dog fortsat udfordret af øgede produktionsomkostninger, der skyldes stigende globale priser på brændstof, energi og foder. I gennemsnit er foderpriserne steget med 13 procent pr. ko i første halvår 2021.

"Den globale efterspørgsel på mejeriprodukter var fortsat høj i første halvår 2021. Vores stærke position i detailsektoren og fokus på innovation har sammen med virksomhedens og andelshavernes robusthed sikret et solidt resultat i første halvår 2021 og gode afkast til vores ejere gennem en forbedret aconto-mælkepris," siger administrerende direktør i Arla Foods Peder Tuborgh.

Kendte mærker er fortsat blandt forbrugernes favoritter

Stor efterspørgsel på mejeriprodukter på tværs af kategorier og en stærk driftsmæssig eksekvering gav en samlet volumendrevet omsætningsvækst for Arlas globale brands på 5,6 procent i første halvår 2021. Som eksempel voksede Arla®-brandet med 6,9 procent og leverede en omsætning på 1.626 millioner EUR drevet af subbrands som LactoFREE ® og i “fill ‘n fuel” kategorien.

Brands, der fremstilles på licens, klarede sig også godt. Især Starbucks®-produkter der oplevede en volumendrevet vækst på 43 procent i Europa, Mellemøsten og Afrika. Der var vækst i alle markeder, men bl.a. Storbritannien og Danmark oplevede høj vækst, delvis drevet af betydelige distributionsgevinster i detailkanaler og lanceringer af nye produkter som f.eks. Starbucks Triple Shot og Starbucks Chilled Classics Grande.

Arlas food service-forretning oplevede en markant stigning i salget i foråret, hvor hotel- og restaurationsbranchen genåbnede. Salget er ikke helt vendt tilbage til sit normale niveau som følge af de langvarige globale konsekvenser af COVID-19, men forholdet mellem efterspørgslen i detailhandel og food service forventes at finde et mere normalt leje.  

Den globale brandvækst understøttes af Arlas digitale strategi, som primært fokuserer på at opbygge e-handel og selskabets interne digitale marketingfunktioner og indførelse af ny teknologi på mejerierne. Omsætningen i Arlas e-handel voksede med 33 procent sammenlignet med samme periode sidste år, hvor f.eks. en tredjedel af forbrugerne i Storbritannien købte dagligvarer mindst én gang om ugen.

Forretningsområder leverer positive resultater

Arlas forretning er opdelt i fire forretningsområder:

Europa fortsatte med at levere solide resultater med en samlet omsætning på 3.199 millioner EUR sammenlignet med 3.178 millioner EUR i samme periode sidste år. Brandede produkter oplevede en støt volumendrevet vækst på 2,5 procent på trods af det lille fald i food service i første kvartal 2021.

International leverede volumendrevet vækst i brandede produkter på 12,2 procent på tværs af regioner og kategorier. På grund af et valutafald i USD og højere produktions- og serviceomkostninger steg den samlede omsætning beskedent med 1,3 procent til 1.037 millioner EUR sammenlignet med 1.024 millioner EUR i samme periode sidste år. De negative virkninger blev dog til en vis grad opvejet af prisstigninger.

Arla Foods Ingredients (AFI), et 100% Arla-ejet datterselskab, fortsatte de kvalitetsmæssige forbedringer af forretningen, og omsætningen steg således til 387 millioner EUR sammenlignet med 360 millioner EUR i første halvår 2020. I begyndelsen af juni indgik AFI en kontrakt med det nordirske mejeriselskab Dale Farm om levering af kvalitetsvalle og råmaterialer til at støtte udvidelsen af sin value-add-forretning.

Arlas Global Industry Sales, som er business-to-business salg af råvarer, fortsatte arbejdet med at styrke sine kunderelationer. Det øgede detailsalg betød, at salget af mælketørstof faldt fra 23,6 procent sidste år til 23,1 procent i 2021. Alligevel steg omsætningen en smule til 818 millioner EUR sammenlignet med 815 millioner EUR i samme periode sidste år som følge af globale stigninger i markedspriserne.

"Vi har fortsat en stærk økonomi på trods af den langvarige usikkerhed og de globale operationelle udfordringer forårsaget af COVID-19 og i første halvår 2021 fortsatte vi den effektive drift af forretningen på tværs af vores forretningsområder. Det høje inflationspres forventes dog at blive en udfordring i andet halvår," siger Arlas økonomidirektør Torben Dahl Nyholm.

Arla hæver fortsat standarden for bæredygtighed

I første halvår 2021 viste de første resultater af Arlas Klimatjek – et af verdens største datasæt om mælkeproduktion – at Arlas andelshavere er blandt de mest klimaeffektive i verden med et gennemsnitligt klimaaftryk på 1,15 kg CO2e pr. kilo rå mælk. Det omfattende datasæt fremhævede også fem primære tiltag, som kan optimere mælkeproduktion på gårdene og sikre yderligere reduktioner for at nå det videnskabeligt baserede mål om en reduktion på 30 procent i 2030 og Arlas ambition om at blive klimaneutral i 2050.

Arla iværksatte også yderligere bæredygtighedstiltag i hele værdikæden i 2021, bl.a. inden for vedvarende energi, genanvendt og genanvendelig emballage og finansiering. I de første seks måneder udstedte Arla sine første grønne obligationer, som skal være med til at finansiere de grønne investeringer, mens andelshaverne sikrer et lukket energiforsyningssystem med grønne el-certifikater.

Inflation forventes at lægge pres på Calcium

Initiativer i Arlas transformationsprogram Calcium gav besparelser før inflation på 82 mio. EUR, hvilket var bedre end forventet. En betydelig inflationsstigning betød dog, at nettobesparelsen kun var på 29 millioner EUR.

"I løbet af de seneste fire år har Calcium ændret den måde, vi arbejder, forbruger og investerer på i Arla, og programmet har været afgørende for at kunne sikre en konkurrencedygtig mælkepris til vores landmænd. Ved et normalt inflationsniveau ville Calcium have oversteget vores mål om besparelser på 400 millioner EUR, men ser vi på hele året, vil vores besparelsestiltag sandsynligvis ikke fuldt ud opveje den væsentlige påvirkning fra det forventede inflationspres, som vil fortsætte i andet halvår 2021," siger administrerende direktør Peder Tuborgh.

Arla øger forventningerne til helåret

Arla justerer sine forventninger til omsætningen for hele 2021 til mellem 10,6 milliarder EUR og 11,0 milliarder EUR og den volumendrevet vækst af brandede produkter til 3-4 procent. Forventningerne til årets nettoresultatandel forbliver uændrede på 2,8 til 3,2 procent af omsætningen, ligesom forventningen til en gearing ved årets udgang på højst 2,8 er uændrede.

"Fremtiden er fortsat usikker, og selvom vi har været gode til at håndtere de udfordringer, som COVID-19 har medført, skal vi nu være tilsvarende gode til at håndtere de kommende udfordringer og muligheder. Vi forventer at se en normalisering af efterspørgslen mellem detail og food service, som vil bringe vores detailsalg og væksten i vores brands til et mere velkendt niveau, ligesom inflationen fortsat vil være en udfordring for vores virksomhed og andelshavere," siger administrerende direktør Peder Tuborgh.

Du kan læse rapporten her

Billeder

Information om Arla Foods

Arla Foods
Arla Foods
Sønderhøj 14
8260 Viby J

https://www.arla.dk/

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 9.400 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Følg pressemeddelelser fra Arla Foods

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arla Foods

FUTURE26: Arla Foods lancerer ny strategi på afgørende tidspunkt for mejeribranchen3.11.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

I dag offentliggør Arla sin nye strategi, der cementerer andelsselskabets engagement i at skabe bæredygtig mejeriproduktion og udvikle sin forretning ansvarligt. I de næste 5 år er Arla klar til at øge sine investeringer med over 40% til 4+ milliarder EUR med fokus på bæredygtighed, digitalisering, nye produktionsteknologier og produktudvikling. Arla øger samtidig efterbetalingen til andelshaverne til 1+ milliard EUR for at støtte deres bæredygtige omstilling.

Et eksperimentelt kraftcenter: Arla Foods Ingredients åbner nyt innovationscenter8.10.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det nye topmoderne innovationscenter skal udforske ny avanceret teknologi og udvikle nye måder at bruge en bred vifte af specialiserede mælk- og valleingredienser på. Det skal imødekomme den hastigt voksende globale efterspørgsel efter næringsrige og bæredygtige fødevarer. Innovationscentret bliver hjemsted for Arla Foods Ingredients’ førende internationale forskere og innovationseksperter og skal samtidig bygge bro til global forskning, kliniske forsøg og samarbejde på verdensplan.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum