DI - Dansk Byggeri

For få unge til at tage over, når håndværkere går på pension

Del
Alt for få unge i Nordsjælland vælger at uddanne sig til fx tømrer, murer eller snedker, når de er færdige med 9. eller 10. klasse. Værst står det til i Hørsholm og Rudersdal. Samtidig er mange ældre håndværkere på vej på pension. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, som frygter fremtidens mangel på faglærte hænder.

Unge i 9. og 10. klasse skal senest den 1. marts beslutte, hvilken vej de vil gå, når de er færdige med grundskolen. Kun 14 procent af de unge i Nordsjælland valgte sidste år at søge en erhvervsuddannelse. I Allerød var det otte procent, i Hørsholm var det seks procent og i Rudersdal Kommune kun fem procent. Det bekymrer Dansk Byggeri. 

- Godt 139.000 faglærte på landsplan har rundet de 60 år, og de har derfor udsigt til at gå på pension inden for de næste 10 år. Mere end hver femte bygge- og anlægsvirksomhed oplever allerede nu, at deres produktion bliver begrænset, fordi de mangler medarbejdere, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland Jørgen Simonsen. 

Kommuner har et medansvar 

Alle kommuner er fra i år forpligtet til at sætte mål for søgningen til erhvervsuddannelserne og arbejde aktivt for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Kommuner med et lavt søgetal skal lave en handlingsplan for, hvad kommunen vil gøre for at øge søgningen. 

Ifølge Dansk Byggeri Nordsjælland hænger flere af de nordsjællandske kommuner i bremsen, når det handler om at øge optaget på erhvervsuddannelserne. 

- Alle er nødt til at bidrage, også kommunerne. De er nødt til at gøre en stor indsats for at ændre både børnenes, de unges og ikke mindst forældrenes holdning til de erhvervsfaglige uddannelser, så flere får øjnene op for, at en faglig uddannelse og karriere rent faktisk kan være noget for dem, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland Jørgen Simonsen. 

Unge og forældre skal informeres bedre 

Ifølge Dansk Byggeri Nordsjælland bør kommunerne generelt tage et større ansvar for i skolerne at introducere børn og unge til håndværksuddannelserne på lige fod med de gymnasiale uddannelser. Samtidig bør de unge nordsjællændere undgå per automatik bare at vælge gymnasiet. 

- En erhvervsuddannelse kan for mange være et rigtig godt alternativ til de gymnasiale uddannelser. Fremtidsmulighederne er gode. Der er løn under uddannelsen og job at få. Man kan blive selvstændig eller videreuddanne sig til ingeniør, bygningskonstruktør eller noget helt tredje, og man får lov til dagligt at bruge sine hænder og udfolde sig kreativt, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland Jørgen Simonsen. 

 

Kontakter

Formand Dansk Byggeri Nordsjælland Jørgen Simonsen, info@nordtag.dk, telefon 48 36 36 36. Chefkonsulent Mette Skovgaard Petersen, msp@danskbyggeri.dk telefon 30 27 37 01.

Links

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

 

 

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye