Fødevarestyreslen finder færre sorte slagtere

For ti år siden fik Fødevarestyrelsens Rejsehold omkring 100 tip om ulovlige slagtere fra forbrugerne. Flere af dem førte til uregistrerede virksomheder uden hverken dyrlægekontrol, skadedyrssikring eller rindende vand, ulovligt solgte flæskestege og andre udskæringer fra de såkaldte brokgrise. Grise som slagterierne afviser, fordi landmanden ikke har taget hånd om dyrevelfærden. I andre tilfælde var det leverpostej og pølser forarbejdet på snavsede maskiner i uhygiejniske staldlokaler eller udhuse, som efterforskerne stødte på. Men de senere år er udviklingen vendt.
’Vi får stadig tip fra forbrugerne, men de seneste fem år har vi kun fået i omegnen af 20 tip om året om den slags ulovlige virksomheder, som vi typisk kalder ’sorte slagtere’, forklarer leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark. Han tør ikke spå om, hvorvidt det er de mange sager omkring begyndelsen af årtiet, der har haft en præventiv effekt i rækkerne af tvivlsomme producenter, eller om faldet skyldes, at forbrugerne er blevet mere kritiske over kvaliteten af de sædvanligvis lidt for gode tilbud og dermed har vendt ryggen til den ulovlige del af fødevarebranchen.
’Der er ingen tvivl om, at forbrugere, der fortsat henter flæskestegen eller juleanden i den lyssky del af branchen, spiller hassard med både deres eget og deres gæsters helbred. Derfor er anbefalingen herfra også, at man går i en stor bue uden om de tvivlsomme producenter, som ikke har en smileyrapport ved indgangsdøren og dermed kan dokumentere, at de er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol af butikken.
Tre gode råd til forbrugeren
1. Tjek om der er en smileyrapport ved indgangsdøren, hvis nej så køb et andet sted.
2. Er der rent og pænt og har du tillid til, at ejeren har styr på butikken.
3. Virker tilbuddet for godt til at være sandt, kan det være fordi, der er set stort på både fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og momsregler.
Yderligere oplysninger:
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum