Fødevarestyreslen finder færre sorte slagtere
For ti år siden fik Fødevarestyrelsens Rejsehold omkring 100 tip om ulovlige slagtere fra forbrugerne. Flere af dem førte til uregistrerede virksomheder uden hverken dyrlægekontrol, skadedyrssikring eller rindende vand, ulovligt solgte flæskestege og andre udskæringer fra de såkaldte brokgrise. Grise som slagterierne afviser, fordi landmanden ikke har taget hånd om dyrevelfærden. I andre tilfælde var det leverpostej og pølser forarbejdet på snavsede maskiner i uhygiejniske staldlokaler eller udhuse, som efterforskerne stødte på. Men de senere år er udviklingen vendt.
’Vi får stadig tip fra forbrugerne, men de seneste fem år har vi kun fået i omegnen af 20 tip om året om den slags ulovlige virksomheder, som vi typisk kalder ’sorte slagtere’, forklarer leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark. Han tør ikke spå om, hvorvidt det er de mange sager omkring begyndelsen af årtiet, der har haft en præventiv effekt i rækkerne af tvivlsomme producenter, eller om faldet skyldes, at forbrugerne er blevet mere kritiske over kvaliteten af de sædvanligvis lidt for gode tilbud og dermed har vendt ryggen til den ulovlige del af fødevarebranchen.
’Der er ingen tvivl om, at forbrugere, der fortsat henter flæskestegen eller juleanden i den lyssky del af branchen, spiller hassard med både deres eget og deres gæsters helbred. Derfor er anbefalingen herfra også, at man går i en stor bue uden om de tvivlsomme producenter, som ikke har en smileyrapport ved indgangsdøren og dermed kan dokumentere, at de er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol af butikken.
Tre gode råd til forbrugeren
1. Tjek om der er en smileyrapport ved indgangsdøren, hvis nej så køb et andet sted.
2. Er der rent og pænt og har du tillid til, at ejeren har styr på butikken.
3. Virker tilbuddet for godt til at være sandt, kan det være fordi, der er set stort på både fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og momsregler.
Yderligere oplysninger:
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum