Fødevarestyrelsen

Fødevarestyreslen finder færre sorte slagtere

Del

Selvom der er blevet længere mellem de ulovlige juleænder og flæskestege, er der god grund til at tænke sig om, inden du køber ind til jul.

For ti år siden fik Fødevarestyrelsens Rejsehold omkring 100 tip om ulovlige slagtere fra forbrugerne. Flere af dem førte til uregistrerede virksomheder uden hverken dyrlægekontrol, skadedyrssikring eller rindende vand, ulovligt solgte flæskestege og andre udskæringer fra de såkaldte brokgrise. Grise som slagterierne afviser, fordi landmanden ikke har taget hånd om dyrevelfærden. I andre tilfælde var det leverpostej og pølser forarbejdet på snavsede maskiner i uhygiejniske staldlokaler eller udhuse, som efterforskerne stødte på. Men de senere år er udviklingen vendt.

’Vi får stadig tip fra forbrugerne, men de seneste fem år har vi kun fået i omegnen af 20 tip om året om den slags ulovlige virksomheder, som vi typisk kalder ’sorte slagtere’, forklarer leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark. Han tør ikke spå om, hvorvidt det er de mange sager omkring begyndelsen af årtiet, der har haft en præventiv effekt i rækkerne af tvivlsomme producenter, eller om faldet skyldes, at forbrugerne er blevet mere kritiske over kvaliteten af de sædvanligvis lidt for gode tilbud og dermed har vendt ryggen til den ulovlige del af fødevarebranchen.

’Der er ingen tvivl om, at forbrugere, der fortsat henter flæskestegen eller juleanden i den lyssky del af branchen, spiller hassard med både deres eget og deres gæsters helbred. Derfor er anbefalingen herfra også, at man går i en stor bue uden om de tvivlsomme producenter, som ikke har en smileyrapport ved indgangsdøren og dermed kan dokumentere, at de er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol af butikken. 


Tre gode råd til forbrugeren

1. Tjek om der er en smileyrapport ved indgangsdøren, hvis nej så køb et andet sted.

2. Er der rent og pænt og har du tillid til, at ejeren har styr på butikken.

3. Virker tilbuddet for godt til at være sandt, kan det være fordi, der er set stort på både fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og momsregler.

Yderligere oplysninger:
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 2284 4834.

Nøgleord

Billeder

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum